TYPE-ELFTAL: 4-5-1

Doelmannen

Belic was te onregelmatig. Bracht STVV geen punten bij, eerder integendeel. Zie bijvoorbeeld de monumentale blunder tegen Genk. Castro speelde weinig. Deed het enkele keren goed, maar ook hij blunderde (tegen La Louvière).

Verdediging

Kalisa miste bijna het hele seizoen nadat hij met Rwanda een been brak. Een enorme aderlating. Ook Hayen, minder sterk dan de afgelopen jaren, viel langdurig uit. Caers kende al betere seizoenen, Dello presteerde met ups en downs, Baratto liet zien dat hij wat kan. Jacquemyn, opvolger van Voets, miste ritme na een revalidatie van een jaar.

Middenveld

Boffin vertrok halfweg. Vrancken maakte vroeg zijn transfer naar Gent bekend en liet zich op vraag van zijn toekomstige club aan de voet opereren. Delorge was een tijd uit vorm, Verjans zakte op het eind mee weg, Buvens ook, Van Imschoot kwam piepen.

Aanval

Pereira vertrok halfweg, Mbonabucya kwam weinig scherp terug van de Afrikacup en leed onder privé-problemen. Janssen kende goede periodes, maar viel stil met de ploeg. De Ceulaer startte flitsend na nieuwjaar, maar de snee was er snel af, mede doordat hij ook nog belofte-interlands moest spelen.

StatistiEKEN

32ste speeldag Jacky Mathijssen is vertrokken naar Charleroi, Jules Knaepen en Guy Mangelschots nemen de leiding van de ploeg over.

TOP:Gunter Verjans

Moeilijke keuze, want STVV zakte diep weg. Gunter Verjans toch maar. Speelde een goede heenronde, waarin hij de man was die het toen op het veld nog een beetje kon samenhouden. Ups and downs na de winterstop, toen hij mee leed met de ploeg en onder de onzekerheid.

flOP:Danny Boffin

Claude Kalisa, want wegens beenbreuk amper gespeeld, maar meer nog Danny Boffin : een jaar geleden nog top, maar na mindere prestaties en een conflictje met de trainer zijn basisplaats verloren. In de winterstop verrassend vertrokken naar Standard, maar daar amper van de bank gekomen.

Achteraf : Thomas Caers

Wat is er precies gebeurd ?

Thomas Caers : “Er stonden maar twee, drie basisspelers van vorig seizoen meer op het veld. Plus Jochen ( Janssen), de enige speler die erbij kwam. Dat is te veel voor een kleine club als Sint-Truiden, die een uitzonderlijk seizoen achter de rug had waarin ze teerde op een sterk geheel met heel goede automatismen. Veel blessures waarmee we kampten, hadden te maken met de korte rustperiode die er was tussen de bekerfinale en de wedstrijden voor de Intertotobeker. In de heenronde konden we nog een beetje de schijn hoog houden, met teambuilding en een iets ander voetbal, maar toen al had ik het gevoel dat we boven onze toeren aan het draaien waren. Het is daarna helemaal afgebrokkeld, met een hele hoop verzachtende omstandigheden. De geblesseerden, het vertrek van Danny Boffin en Marcos Pereira. Er was ook pech mee gemoeid, maar ik denk dat we kwaliteit misten.”

Jullie haalden meer punten op verplaatsing dan thuis.

“Dat heeft veel te maken met de supporters. De verwachtingen waren te hoog, wij konden niet veel bieden en dan krijg je ook niet veel steun van die mensen. Het is hier wit of pikzwart. Dat gaat zich dan tegen bepaalde spelers keren die daar heel gevoelig voor zijn en dan zie je duidelijk dat die opgelucht waren als ze een uitwedstrijd moesten spelen. Dan is het heel ver gekomen. Een jonge groep die vanuit vertrouwen moet kunnen spelen, moest het forceren.

Alles wordt straks anders.

“Ik vind het positief. Het was op. Tijd voor nieuw bloed.”

door Christian Vandenabeele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content