Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

IN DEZE RUBRIEK DIEPT JACQUES SYS ANEKDOTES OP UIT DE KELDER VAN ZIJN GEHEUGEN. VANDAAG: GERD MÜLLER.

Het was een record dat eigenlijk niemand kende. Tot de FIFA het publiceerde. In 1972 maakte Gerd Müller, de legendarische goalgetter van Bayern München, in totaal 85 doelpunten voor zijn club en de Duitse nationale ploeg. En dat record zou nu door Lionel Messi worden gebroken. Zo kwam het dat de inmiddels 67-jarige Müller vorige week nog eens in de media verscheen en hem werd gevraagd wat hij ervan vond dit record kwijt te raken. Müller antwoordde volgens zijn bescheiden aard: hij zei dat het een eer was dat uitgerekend Messi hem zou overtreffen.

Gerd Müller heeft zich nooit een ster gevoeld. Hij was een dodelijk efficiënte spits, die in vijftien seizoenen 441 wedstrijden voor Bayern München speelde en 401 goals maakte. In de Bundesliga kwam hij aan 365 goals in 427 wedstrijden. Hij werd zeven keer topschutter. Het leverde hem de bijnaam Der Bomber op. De wat gedrongen Müller was, met zijn dikke benen en dik achterwerk, geen sierlijke voetballer. Hij kon de bal op een meesterlijke manier afschermen en dreef puur op zijn instinct. Snel en handig pleegde hij zich van zijn tegenstanders los te wrikken. Hij week nauwelijks uit naar de flanken en liet zich al even zelden terugvallen tot in het middenveld. Een recept om Gerd Müller aan banden te leggen bestond er niet. Hij was een man van de zestien meter die zelf weinig assists gaf, een pure afwerker in het Bayern München dat toen door Franz Beckenbauer van achteruit werd gedirigeerd en tussen 1974 en 1976 drie keer de Europacup voor landskampioenen zou winnen.

Scoren deed Gerd Müller overal. Ook in de Duitse nationale ploeg, waarvoor hij indrukwekkende cijfers kan voorleggen: 62 interlands en 68 doelpunten. Waaronder die levensbelangrijke in de WK-finale van 1974 tussen West-Duitsland en Nederland: Müller nam een voorzet van Rainer Bonhof aan, draaide bliksemsnel weg van Ruud Krol en scoorde met een diagonale schuiver langs doelman Jan Jongbloed. Maar zijn record in de nationale ploeg, dat voor de eeuwigheid bestemd leek, zal Müller niet houden: Miroslav Klose zit inmiddels aan 67 goals. Alleen heeft hij die gemaakt in 126 interlands. Klose zei onlangs nog beschaamd te zijn dat hij het record van Müller van de tabellen zal vegen.

Zijn laatste goal tekende Gerd Müller meer dan dertig jaar geleden aan, maar in Duitsland is hij nog altijd een legende. Tien jaar geleden, toen de Bundesliga veertig jaar bestond, riep de Duitse voetbalbond hem uit tot de beste speler aller tijden. Over de doelpunten van Gerd Müller bracht ene Rudolf Oberhuber een boek op de markt. Het zouden er in heel zijn carrière 1340 zijn geweest in 1092 matchen. Inclusief wedstrijden bij de invallers en in zaaltoernooien. En inclusief zijn periode bij het Amerikaanse Fort Lauderdale, waarvoor Müller, onder meer aan de zijde van George Best, nog een jaar voetbalde alvorens hij zijn carrière in 1980 afsloot.

Ofschoon Gerd Müller zichzelf nooit op een voetstuk zette, had hij het na zijn carrière niet gemakkelijk. Hij miste het intellect van vele van zijn ex-ploegmaats om binnen zijn club in het bestuur te worden opgenomen. Op een gegeven moment worstelde hij met een alcoholprobleem en leek heel even aan de rand van de maatschappij te belanden. Müller was (en is nog steeds) jeugdtrainer bij Bayern München, dat hem niet liet vallen. Integendeel zelfs. De bestuurlijke top, aangevoerd door Franz Beckenbauer en Uli Hoeness, zette zich in om hem te helpen en hulp te zoeken. Veel meer dan over de pijnlijke val van Müller berichtten de media toen over de warmte waarvan het anders als zo koud en zakelijk bestempelde Bayern München blijf gaf.

Het was anderzijds ook een eerbetoon aan Gerd Müller, een vedette die dat eigenlijk nooit wilde zijn. Iemand die aanvankelijk niet weg wilde bij het nietige TSV Nördlingen waarvoor hij tijdens het seizoen 1962/63 in de jeugd liefst 180 doelpunten had gemaakt. Uiteindelijk trok hij in 1964 naar het toen nog in tweede klasse spelende Bayern München, waar de toenmalige trainer Tschik Cajkovski zich spottend afvroeg wat hij met deze gewichtheffer moest beginnen. Hij heeft het snel geweten.

JACQUES SYS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content