TYPE-ELFTAL :4-5-1 Doel

De Vlieger begon als titularis, maar wisselde te vaak van stuivertje met Merlier. Die onzekerheid, en dat gebrek aan vertrouwen vanuit de technische staf, straalde af op beide goalies. Geen van hen toonde zich echt autoritair en was een puntenpakker. Bossut is een goede wissel op de toekomst.

Middenveld

D’Haemers en Meert, de kilometervreters, werden geplaagd door blessures. Van Nieuwenhuyze haalde een constant niveau, net als D’Haene. Verschuere haalde, door blessures, onvoldoende regelmaat. Sergeant pikte geregeld zijn goaltje mee, maar kon geen gebruik maken van een balvaste centrumspits.

Verdediging

Minne kwam in een dipje, maar herstelde zich op tijd. De Brul werd na zijn twee persoonlijke fouten op Roeselare volledig afgeschreven. Leleu speelde een degelijk seizoen, terwijl Dindeleux scherpte en frisheid miste. Reina, die het haalde van Buysse, is verdedigend stevig, maar zorgt te weinig voor diepgang.

Aanval

Het absolute zorgenkind, zeker na het wegvallen van het scorend vermogen van Roussel. Matthijs liet zich Europees gelden, maar had weinig steun en werd ook veel als rechtsmidden uitgespeeld. Dosunmu kreeg minstens 20 tot 25 doelrijpe kansen, maar legde te veel druk op zichzelf en miste duidelijk vertrouwen.

TOP: Karel D’Haene

Matthijs haalde het voor de fans en speelde vooral Europees goed, maar was in de competitie te weinig constant. Een criterium waaraan Van Nieuwenhuyze, Sergeant en vooral D’Haene wel voldoen. De verdediger/middenvelder is niet alleen polyvalent, maar ook aanvallend van waarde door zijn kopbalsterkte.

flOP: Tosin Dosunmu

Bewaarde zijn doelpunten voor de topwedstrijden tegen Anderlecht, Standard en Club Brugge, maar de pocketaanvaller kon eigenlijk nooit echt overtuigen. Zulte Waregem betaalde een zware huurprijs ( aan AS Nancy) voor de Nigeriaanse counterspits, die moeite had met de looplijnen en vaak in de weg liep.

StatistiEKEN Speeldagen

7de speeldag Zulte Waregem boekt via een zuivere hattrick van Matthijs pas zijn tweede seizoenszege, door 4-2-winst tegen Roeselare en na een moeizame competitiestart met een vijf op achttien.

21ste speeldag Tegen Standard behaalt Zulte Waregem pas zijn eerste overwinning (3-1) van de terugronde. Voor de Rouches komt daardoor een einde aan een winstreeks van zeven duels. Het is Van Nieuwenhuyze die met een heerlijke plaatsbal in extremis de doodsteek toedient.

32ste speeldag Door heel bleek voor de dag te komen, bevestigt de ploeg op Moeskroen met 3-0-verlies zijn zwakke uitreputatie. Alleen bij Lokeren (0-2) werd er gewonnen.

ACHTERAF: Ludwin Van Nieuwenhuyze

Europees uitmuntend tot subliem, in de Belgische competitie bijzonder wisselvallig. Welk gevoel hou jij over ?

Ludwin Van Nieuwenhuyze : “Zoals iedereen, ietwat gemengd. Bij momenten bleken we in Europa schitterend, speelden we het spelletje perfect en haalden we supergoede uitslagen. Alleen ontbrak de bevestiging daarvan in de competitie. Vooral tegen de zogenaamd mindere teams haalden we bijna geen punten. Tegen de toppers, in de terugronde, lukte het dan wel weer. Bijzonder vreemd.”

Heeft het te maken met motivatie, zoals de trainer wel eens opperde ?

“We kunnen goed pieken, dat klopt. Het komt er gewoon op neer dat wijzelf heel moeilijk het spel kunnen maken. Zulte Waregem is als team op zijn best als er veel ruimte is om te voetballen en de bal te laten rondgaan, maar ook en vooral om te counteren. Dat moeten we durven toegeven. Wanneer de tegenstander een muurtje metst, missen we nog wat het voetballend vermogen om hen te verschalken.”

De meeste punten werden thuis behaald. Waarom konden jullie op verplaatsing zo weinig oogsten ?

“Onderaan bengelen waren we niet echt gewoon. Het ontbrak ons vaak aan wat vertrouwen en lef. We hadden het ook moeilijk om resultaatvoetbal te brengen. Op een heel seizoen konden we ook maar vijf keer de nul houden, waarvan drie keer thuis. Dat zegt meer dan genoeg. Het lukte niet om ons favoriete spelsysteem, met diepe flanken en veel balvastheid voorin, op te dringen. De verdediging en het middenveld kwamen constant onder druk, waardoor je sneller in de fout gaat. Ontspannen spelen lukte niet.”

TRAINER :Francky Dury

Stelde na de bekerwinst vorig seizoen té hoge eisen, door te hopen op een plaats tussen zes en acht. Zijn ploeg slikte te makkelijk tegendoelpunten, terwijl er aanvallend een echte goalgetter én aanspeelpunt ontbrak. Voor sommige spelers ging alles duidelijk veel te snel. Francky Dury bleef lang vasthouden aan zijn succesvolle 4-5-1-veldbezetting, maar varieerde na de komst van Tosin Dosunmu soms naar een 4-4-2. Maar zijn aanpak, streven naar pressing op de helft van de tegenstander, lukte nooit echt. De oorzaken zijn hem bekend : het geblesseerd uitvallen van Nathan D’Haemers en de wisselende vormcurve van Stijn Meert, plus de diepe spits die geen bal kan vasthouden, waardoor de aansluiting vanuit het middenveld ontbreekt. Beseft maar al te goed dat een goed transferhuiswerk nodig is.

Tendensen (heel goed, goed, gemiddeld, slecht, heel slecht) Toeschouwers (heel goed)

Door de primeur van het Europees voetbal steeg de abonnementenverkoop van 3460 naar 4224, terwijl het gemiddeld aantal toeschouwers van 2100 werd opgetrokken tot 6188.

Entourage (goed)

Dury verlengde zijn overeenkomst tot 2012 en trad sinds 1 maart voltijds in dienst. Assistent-trainer Van den Berge doet dat vanaf volgend seizoen en zal als vervanger van de vertrekkende Vande Velde ook de videocompilaties doen. Mannaert werd vanaf 1 januari aangesteld als general manager.

Spektakel (gemiddeld)

In Europees verband verraste de ploeg, door te kunnen uitpakken met gevreesd countervoetbal. In de Belgische competitie waren er problemen om het spel te maken, ook al door het ontbreken van een balvaste targetman.

Financiën (heel goed)

Door de (waarschijnlijk) eenmalig succesvolle Europese campagne, bekroond met plaatsing voor de poules van de UEFA Cup, was de begroting van 5,5 miljoen euro sluitend.

Transfers (heel slecht)

Mrdja, Vigil-Bentin, Datti en Janssens flopten volledig. Dosunmu en De Vlieger konden nooit echt overtuigen. Roussel, die zijn waarde bewees, werd handig verkocht aan Brescia. Siani en Buysse zijn jong en verdienen krediet.

door Frédéric Vanheule

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content