TYPE-ELFTAL: 4-4-2

Doelmannen

In de heenronde was Feys een tijdje onbeschikbaar en kon de Wit-Russische international Tumilovich zich niet opwerpen als een zekerheid. Derde doelman Boyen werd in het bad gegooid, maar verdronk. Feys was in de terugronde heer en meester, daar kon zelfs de dure Spanjaard HernandezPindado niks aan veranderen.

Verdediging

Lekte als een zeef. Vier verschillende rechtsachters ( Ouon, Pinxten, Cissé en Bardsley), een linksachter ( Evens) die naar de benen van twee jaar geleden liep te zoeken, en een centraal duo waar Leleu te vaak wedstrijden miste en de opvolgers (Pinxten, Campara, Ciobotariu) niet de snelsten waren. Resultaat : veel te veel tegengoals.

Middenveld

Toen Imagbudu afwezig was (oktober tot december), miste de ploeg een buffer voor de verdediging. Op links is er al jaren niemand. Sergeant, altijd goed voor gevaar uit de tweede lijn, was ook te vaak afwezig. Hussaine kon de ploeg niet dragen, Atalay deed dat wel, maar werd soms verraden door zijn temperament.

Aanval

Ook van het zwakste in eerste klasse. Goots rendeerde onvoldoende en Pivaljevic kwam nooit op niveau. Goots scoorde tot voor de laatste speeldag acht keer, de Serviër kwam aan amper vier stuks. Dong, Gomez, Mussa, Johnson : ze hadden allemaal moeite.

StatistiEKEN

6de speeldag Verlies met 0-4 tegen GBA. Het begin van het einde voor René Desaeyere, die na acht speeldagen ontslagen wordt.

14de speeldagDoy Perazic, die uiteindelijk negen speeldagen zal coachen, roept de thuiswedstrijd tegen Lokeren uit tot match van het jaar. Antwerp verliest met droge 0-3.

30ste speeldag Na een negen op negen verliest Antwerp thuis van La Louvière met 1-3. De veer is gebroken. Ook de derde coach, Marc Grosjean, houdt Antwerp niet in eerste klasse.

TOP: Yves Feys

Speelde tot begin december amper omwille van blessure en dat was nefast voor de ploeg, die geen betrouwbaar sluitstuk vond. Tijdens de winterstop kwam een dure Spanjaard, maar Yves Feys won met gemak de concurrentiestrijd. Redde een paar keer de meubelen.

flOP: Darko Pivaljevic

Patrick Goots is een dagje ouder en dus moest DarkoPivaljevic dé spits worden. Hij is pas 29, maar leek afgeleefd en versleten. Zelden fit, nauwelijks productief, amper in staat 90 minuten vol te maken. En bovendien maakte hij erg weinig doelpunten.

Achteraf : Stefan Leleu

Waarom liep het fout ?

Stefan Leleu : “Om allerlei factoren. Een te late aanstelling van de trainer bij de start, verkeerde keuzes in de aanwerving, de spelersgroep bij de start te hoog ingeschat en daarna een te late trainerswissel. Na de winterstop is juist bijgekocht, maar toen kenden we pech met blessures.”

Is de degradatie logisch ?

“Na de negen op negen hebben we er nog even in geloofd. Maar als je vervolgens tegen La Louvière en Lokeren weer alles uit handen geeft, kan je weinig anders dan besluiten dat de kwaliteit misschien tegenviel, of dat de spelers die de kwaliteiten hadden, er te weinig mee deden. Ik denk dan onder meer aan Darko Pivaljevic. Hij heeft te weinig een rol kunnen spelen. Met de Engelsen liepen dingen fout in de begeleiding, zodat de trainer tegen zijn principes in moest schipperen.”

Welke lessen moet de club uit dit rampjaar trekken ?

“Vroeger een trainer aanstellen en die mee inspraak geven in het transferbeleid. Niet hem alleen laten beslissen, maar luisteren naar zijn plannen en suggesties. Ook in eigen land rondkijken, in plaats van steeds buitenlanders aan te trekken. Het vertrek van jongens als Karel D’Haene is onderschat.”

Jij neemt afscheid van eerste klasse. Met welk gevoel ?

“Ik heb me geamuseerd, al was het in moeilijke omstandigheden : de licentie-eisen, de gevolgen van Bosman, met langdurige contracten die clubs in moeilijkheden brachten. Maar toch blij dat ik het meemaakte, in een stad met een grote voetbalcultuur.”

door Peter T’Kint

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content