TYPE-ELFTAL: 4-4-2 Doel

Moons keepte een sterk seizoen, maar kreeg daarin wel twee keer een (onterechte) rode kaart. Zijn doublure Bailly werd door een blessure lang opgehouden, waardoor ook derde doelman Franssen een paar keer aan spelen toekwam.

Middenveld

Genk pakte geregeld met twee controlerende middenvelders uit, waaronder vaak de sterk recupererende Wamfor en soms Daerden, de man met de meeste assists of Soley of Haroun. Links speelden daardoor ook Engelaar of Soetaers. Chatelle, lang gerevalideerd, brak op rechts ook zijn enkel, waardoor de Condé, vertrokken, en Beslija meer speelden.

Verdediging

Het meest stabiele onderdeel van de ploeg kreeg er in de winterstop met Mikulic een (vooral centrale) linksvoetige verdediger bij. Opbouwend schoot in tegenstelling tot Priske rechts, Sigurdsson vaak tekort, maar door de coaching en het inzicht van Claessens en de kopbalsterkte en hardheid van Matoukou werd weinig weggegeven.

Aanval

Noch Vandenbergh, noch Kpaka, noch Roussel konden ontploffen, hoewel Roussel toch nog behoorlijk scoorde. Genk vond maar geen complementair duo om verschillende redenen : Kpaka was lang geblesseerd en alledrie hadden de spitsen moeite met het uitzakken en laten doorvoetballen.

TOP: Koen Daerden

Offensief links op de flank of meer controlerend centraal op het middenveld : Koen Daerden kende een sterk seizoen met de meeste assists achter zijn naam en speelkansen bij de Rode Duivels. Altijd positief, oog voor nuance en dus ook naast het veld een gewaardeerd bewaker van de Genkse waarden.

StatistiEKEN

Tussen 23e en 24e speeldag RC Genk wordt door GBA uitgeschakeld in de beker. Eén kans op Europees voetbal is daarmee verkeken.

25e speeldag RC Genk-Club Brugge wordt 2-1, de enige wedstrijd tegen een hoger gerangschikte ploeg die Genk wint.

34e speeldag Dankzij de winst tegen Cercle Brugge en het puntenverlies van Standard op Oostende sleept RC Genk een dubbele testwedstrijd tegen Standard uit de brand en maakt het alsnog kans op Europees voetbal.

flOP: Paul Kpaka

Kon hij vorig seizoen nog aanhalen dat hij pas van een knieblessure was hersteld, dit seizoen golden geen excuses voor Paul Kpaka. Speelkansen kreeg hij zeker in het begin van het seizoen, maar scoren lukte amper. Al werd hij daarbij soms op de hem weinig vertrouwde rechterflank uitgespeeld.

Achteraf: Kevin Vandenbergh

Het was tot de laatste speeldag afwachten of jullie Europees voetbal zouden halen.

Kevin Vandenbergh : “Ik denk dat we aan elkaar gewaagd waren. Als je ons seizoen analyseert zie je dat we een heel goeie terugronde hebben gespeeld. Tegen Oostende hebben we het misschien laten liggen, maar ik denk dat we het eigenlijk vooral in de eerste ronde hebben laten liggen. Na de winterstop hebben de nieuwkomers ons vooral in de breedte versterkt : er waren ineens veel meer wisselmogelijkheden, waardoor we ook op andere manieren konden gaan spelen.”

De ploeg veranderde daardoor vaak van samenstelling : was dat nu een voor- of een nadeel ?

“Het heeft voor- en nadelen, maar dat heb je in een vast systeem ook : vorig seizoen waren we zo veel te voorspelbaar, nu moest de tegenstander zich dikwijls nog aan ons aanpassen omdat we hen verrasten met de opstelling, waardoor wij sterker waren. We konden inzakken en op de juiste momenten prikken.”

Waardoor Genk zelden spectaculaire wedstrijden speelde.

“Misschien wel, maar dat je wint, is nog altijd het belangrijkste, denk ik. Genk is kampioen geworden met 72 punten en wij haalden er nu bijna evenveel en je was nog niet eens zeker over Europees voetbal. In de tweede ronde hebben we qua spektakel beter gedaan, denk ik.”

Doelpuntengewijs kende je je beste seizoen in Genk. Waarom ?

“Ik denk dat ik vooral sterker geworden ben, dat ik progressie gemaakt heb door te kunnen bewegen rond een diepe spits. In de terugronde stond ik elke wedstrijd in de basis en kwam ik ook vlot tot scoren. Ik heb nu geleerd om mij in verschillende systemen in te passen en verschillende posities en taken aan te kunnen. Dat is positief in mijn ontwikkeling als speler.”

TRAINER: René Vandereycken

Naast het veld viel René Vandereycken op door met zijn broeksriem te zwaaien, te fulmineren tegen collega-trainers die tevens als analist werken of vierde scheidsrechters er met dreiging van een proces op te wijzen dat hij zijn beroep moet kunnen uitoefenen. Met zijn ploeg evenwel bracht hij geduldig voetbal, gebaseerd op een stabiele verdediging annex centraal middenveld en veel tactische wisselingen voorin. Daarnaast hechtte hij veel belang aan álle onderdelen van het vak, zoals efficiënter leren inwerpen, en bouwde hij de nodige omzichtigheid in zijn trainingen in, met nauwelijks geblesseerde spelers als gevolg. Nieuwkomers werden, met succes, langzaam in de ploeg gebracht. Het weinig passionele voetbal en zijn vertragend werkende controledrang leidden tot ergernis. René Vandereycken liet zich niet uit het lood slaan en boekte puntengewijs een beter resultaat dan de club vorig seizoen zonder hem deed.

Tendensen

Toeschouwers (gemiddeld)

Genk verkocht dit seizoen circa 1500 abonnementen minder. Het verdeelde onder andere wel zo’n 7000 gratis tickets in Limburg om potentiële nieuwe toeschouwers aan te trekken.

Entourage (slecht)

Jos Vaessen en René Vandereycken waren vaak onderwerp van discussie. Rustig was het daardoor nauwelijks in het Fenixstadion.

Spektakel (slecht)

Grote scores bleven uit. Genk speelde wel degelijk, maar vaak weinig spectaculair voetbal. De aandacht voor hun controlerende rol bij de centrale middenvelders is daar niet vreemd aan.

Financiën (slecht)

Het dalende toeschouwersaantal hield ongeveer 1 à 1,5 miljoen euro minder inkomsten in. Door de wintertransfers en de afbetalingen die nog aan het stadion moeten worden gedaan, zal de club afsluiten met een negatieve cashflow.

Transfers (goed)

Nenad Stojanovic en Tomislav Mikulic kwamen in de winterstop en vonden hun plaats in de ploeg, Tom Soetaers kende een terugval en had het moeilijker om zich negentig minuten te handhaven. Dimitri deCondé en Igor DeCamargo werden na een half seizoen dan alweer van de hand gedaan, Seyfo Soley hield stand. Aaron Mokoena vertrok in de winter.

door Raoul De Groote

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content