1. 1969 – Merckx wint Tour

Na de overwinning van Sylvère Maes moest België dertig jaar wachten om opnieuw een landgenoot op het hoogste schavotje te kunnen zien in Parijs. Die gele droom werd realiteit op 20 juli 1969, 24 uur voordat Neil Armstrong de eerste voet op de maan zette. Het succes van de Kannibaal werd verwacht, maar niemand had een dergelijke dominantie kunnen vermoeden. Zijn overwicht kreeg vorm in de etappe over de Ballon d’Alsace en werd met brio bevestigd tussen Luchon en Mourenx. Die dag in de Pyreneeën vliegt Eddy Merckx over de Soulor en de Aubisque waarna hij met 15 minuten voorsprong op Raymond Poulidor en Roger Pingeon over de streep rijdt. In Parijs wordt Merckx in alle klassementstruien gehesen (geel, groen, bolletjes en het wit van de combiné: nooit eerder vertoond) terwijl hij wordt toegejuicht door een uitzinnige menigte Belgen.

2. 1986 – België op het WK Mexico

De Rode Duivels mogen dan misschien goud hebben behaald op de Olympische Spelen in Antwerpen en brons op het EK op eigen bodem in 1972, de meest legendarische prestatie van onze nationale ploeg is in de ogen van velen de vierde plaats op het WK ’86 in Mexico. Niet enkel omdat deze competitie de crème de la crème van het voetbal verenigt, maar vooral omdat onze landgenoten er een paar wedstrijden spelen voor de geschiedenisboeken. De 4-3 tegen de Sovjet-Unie in de achtste finales, gevolgd door de strafschoppenreeks tegen Spanje voordat tegen het Argentinië van Maradona werd verloren in de strijd voor het finaleticket. Bij de terugkeer daagden duizenden mensen op om de helden toe te juichen op de Grote Markt in Brussel.

3. 1985 – het Heizeldrama

Een moment dat we graag achterwege gelaten hadden. 29 mei 1985 had een feestelijke dag moeten worden op de Heizel, het decor voor de finale van de beker voor landskampioenen tussen Juventus en Liverpool. In plaats daarvan werd het een drama met 39 doden in blok Z, slachtoffers van Engelse hooligans.

4. 1963 & 1988 – WK RONSE

Op 11 augustus 1963 greep Benoni Beheyt de regenboogtrui weg voor de neus van zijn kopman Rik Van Looy die na de wedstrijd over verraad spreekt. Twee jaar later zou Beheyt gedesillusioneerd op zijn 25e een punt achter zijn carrière zetten. In 1988, opnieuw in Ronse, werkt de Canadees Steve Bauer Claude Criquielion tegen de dranghekken op het moment dat die zich op gang trekt om naar zijn tweede wereldtitel te sprinten.

5. 1977 – eerste Memorial Van Damme

Niemand verwachtte die vrijdagavond 16 augustus in het Heizelstadion meer dan 40.000 toeschouwers voor een atletiekmeeting. Ivo Van Damme had twee zilveren medailles behaald op de OS 1976 (op de 800 en de 1500 meter) en was verongelukt bij de terugkeer van een trainingskamp in Zuid-Frankrijk, amper 25 jaar oud. Nog steeds is de Memorial de best bijgewoonde sportmanifestatie in België.

6. Europese finales met Belgische clubs

In totaal hebben Belgische ploegen tot nu toe in tien Europese voetbalfinales gestaan. Daarvan werden er vier gewonnen. Anderlecht won de Europese beker voor bekerwinnaars in 1976 (4-2 tegen West Ham) en 1978 (4-0 tegen Austria Wien), en de UEFA Cup in 1983 (1-0 en 1-1 tegen Benfica). In 1988 zette KV Mechelen Ajax met 1-0 opzij in de finale van Europacup II.

7. 1982 – Standard-Waterschei

Enkele dagen voordat Standard de finale van de beker voor bekerwinnaars speelt tegen Barcelona, moeten de Rouches het opnemen tegen Waterschei voor de landstitel. Raymond-la-Science krijgt een paniekaanval voor de trip naar Catalonië en zet Erik Gerets aan om “iets met zijn Limburgse vrienden te regelen”. De Standardspelers staan hun winstpremies af aan de Limburgers en worden daar later voor geschorst.

8. 1985 – Kopbal Georges Grün

Doordat de Rode Duivels in hun kwalificatiepoule voor het WK in 1986 als tweede eindigden na Polen, moesten ze het opnemen tegen Nederland. Na een 1-0-overwinning in Brussel staan de Rode Duivels op 20 november 1985 2-0 achter in Rotterdam op het moment dat Georges Grün het doelpunt van de kwalificatie scoort met een krachtige kopslag. Het ticket voor het WK gaat zo naar België.

9. 1976 – Van Impe wint Tour

Door de afwezigheid van de gestopte Eddy Merckx is er voor deze Tour geen favoriet. De grootste kanshebbers zijn: Lucien Van Impe, Joop Zoetemelk en Bernard Thévenet. De beslissende slag wordt geleverd in de Pyreneeën tussen Sint-Gaudens en Saint-Lary op de cols de Mente, Portillon en de Peyresourde. Van Impe plaatst een demarrage op de Portillon en vergroot even later de kloof op de Peyresourde. Hij wint de Tour.

10. 2001 – Rogge IOC-voorzitter

Op 16 juli wordt de Gentse chirurg Jacques Rogge verkozen tot achtste voorzitter van het IOC. In 2009 werd hij opnieuw verkozen tot 2013. Rogge is de tweede Belg die het ambt bekleedt, na Henri de Baillet-Latour, IOC-voorzitter van 1925 tot 1942. Rogge nam zelf als zeiler deel aan drie Spelen (1968, 1972 en 1976) en was tussen 1990 en 1992 ook BOIC-voorzitter.

11. 2006 – zaak-Ye

Verbijsterd kijkt voetbalminnend Vlaanderen op zondag 5 februari hoe in Panorama uit de doeken gedaan wordt hoe de Chinese zakenman Zheyun Ye het Belgische voetbal manipuleert om gokwinsten te maken. De uitzending pikt in op een reportagereeks in dit blad waarin Jan Hauspie de fraude op de voet volgt. De zaak slaat in als een bom.

12. 2003 – Henin wint Roland Garros

In 1992 won Justine Henin na een toernooizege in Brussel tickets voor de vrouwenfinale op Roland Garros. “Ze wees op de entourage van de speelsters”, vertelde haar moeder achteraf aan haar vader, “en zei: op een dag zitten jullie daar en sta ik op het veld.” Een jaar later overleed moeder Françoise Henin. Op 7 juni 2003 won Henin in Parijs de finale van Kim Clijsters. Ze droeg de zege op aan haar moeder. “Ik weet dat ze me vanuit de hemel ziet. Ik hoop dat je trots op me bent, mama.”

13. 1995 – Bosman-arrest

“Ik ben als voetballer even bekend als Maradona, maar om de verkeerde redenen”, zuchtte Jean-Marc Bosman later. De feiten: voetballer einde contract – krijgt geen nieuwe verbintenis – mag weg als een club 300.000 euro betaalt – Luik weigert het bod van Duinkerken – Bosman neemt advocaat onder de arm en wint rechtszaak.

14. 1980 – België op het EK

Tussen 1980 en 1994 beleven de Rode Duivels hun gouden periode met deelnames aan de eindrondes van EK (’80 en ’84) en WK (’82, ’86, ’90 en ’94). De memorabele serie start met een finaleplaats op het EK ’80 in Italië. In die finale moet België zijn meerdere erkennen in West-Duitsland (2-1).

15. 1982 – België – Argentinië

Openingswedstrijd van het WK 1982 in Barcelona. De tactiek van Guy Thys: godenkind Diego Maradona neutraliseren met zone-dekking. Op tactisch gebied de beste wedstrijd ooit van de nationale ploeg onder Thys. Als kers op de taart stuurt Frankie Vercauteren in de 63e minuut Erwin Vandenbergh diep. Die controleert rustig en plaatst de bal in het doel. 1-0 is ook de eindstand.

16. 1972 – records Puttemans

De datum 20 september 1972 staat in vette letters in het recordboek van Miel Puttemans geschreven. Die avond slaagt de halvefond- specialist uit Vossem erin om op de Heizel voor 13.000 man twee wereldrecords te breken. Op de 5000 meter en op de 3 mijl. Niet voor niets won Puttemans dat jaar de ereprijs van de Belgische Atletiek Liga!

17. 1972 – uurrecord Merckx

25 oktober 1972: misschien heeft Eddy Merckx deze dag wel het meest uit zijn reserves moeten putten. Na een lang seizoen valt hij in Mexico het wereld-uurrecord aan. Dat staat op naam van de Deen Ole Ritter (48,653 km/u). Merckx haalt 49,431 km/u. Daarna verklaart hij uitgeput: “Het is veel te zwaar, ik zal dit nooit meer opnieuw doen.”

18. 2000 – EK België & Nederland

Nooit eerder organiseerden twee landen samen de eindronde van een EK of WK. Alles loopt voorspoedig, behalve de sportieve strijd van de Rode Duivels, die wel de openingsmatch van Zweden winnen maar niet door de eerste ronde raken. Nederland sneuvelt in de halve finale tegen Italië, dat de finale verliest van Frankrijk.

19. wielerTragiek

1 oktober 1956: Stan Ockers laat het leven na een val in het Sportpaleis in Antwerpen. 15 maart 1971: in Retie sterft Jean-Pierre Monseré (22 jaar en wereldkampioen). 26 november 2006: tijdens de zesdaagse van Gent raakt Isaac Galvés het wiel van Dimitri De Fauw, valt tegen de balustrade en sterft. 6 november 2009: De Fauw pleegt zelfmoord. 12 oktober 2009: Frank Vandenbroucke wordt dood teruggevonden in Senegal.

20. 1920 – spelen in Antwerpen

Onder het mom van compensatie voor de geleden schade tijdens WO I werd de organisatie van de zevende Olympische Spelen aan Antwerpen toevertrouwd. Onze landgenoten behalen er een recordaantal medailles met 14 gouden, 11 zilveren en 11 bronzen plakken. De meest bekende gouden medaille is die van de Rode Duivels.

21. 1993 – Goethals wint CL

Hoeveel sigaretten zou Raymond Goet-hals hebben gerookt op 26 mei 1993 wanneer Olympique Marseille op het punt staat AC Milan te verslaan met 1-0 in de finale van de Champions League in München? Bernard Tapie heeft altijd willen doen geloven dat hij het tactische plan voor de finale had uitgedokterd, maar geen kat die hem ooit heeft geloofd. Goethals is de enige Belgische coach die het kampioenenbal heeft gewonnen.

22. 1966 – Anderlecht – Real

In de eerste ronde van de beker voor landskampioenen slaagt Anderlecht erin om het grote Real Madrid, toen vijfvoudig winnaar van die beker, te kloppen. Nooit eerder was Real in de eerste ronde uitgeschakeld. Na een 3-3-gelijkspel op Chamartín wonnen de paars-witten met 1-0 op de Heizel dankzij een doelpunt van Jef Jurion.

23. 2008 – Sterchele verongelukt

Als een voetbalsprookje leest het verhaal van de jonge Luikenaar met Italiaanse roots, die van vierde klasse naar eerste opklimt. Naast zijn torinstinct blijft zijn goed humeur bij. Na die 8e mei bleef Club Brugge in schok achter. Nog steeds koestert het zijn held met een applaus in de 23e minuut (naar zijn rugnummer) van elke wedstrijd.

24. 1968 – Vanspringel 2e in tour

Melun-Parijs: de laatste etappe van de Tour is een tijdrit van 54,5 km. Herman Vanspringel heeft 16 seconden voorsprong op Jan Janssen in het algemene klassement. Tot verbazing van velen is de Nederlander met de bril 55 seconden sneller dan Van-springel in de tijdrit en wint hij de Ronde van Frankrijk.

25. 2001 – België wint Fed Cup

Door het forfait van de VS (vliegangst zo kort na 9/11) trekt België als favoriet naar de finaleronde midden november in Madrid. Kim Clijsters, Justine Henin, Els Callens en Laurence Courtois maken de verwachtingen waar en winnen de finale tegen Rusland. Het is de enige wereldtitel voor België in het toernooi.

26. 1948 – Delannoit vs Cerdan

Ook al was Cyriel Delannoit een onwaarschijnlijke vechter, op 23 mei 1948 op de Heizel zou de Tarzan van Geraardsbergen geen schijn van kans maken tegen Marcel Cerdan. Maar de Europese titel voor middengewichten staat op het spel en voor een uitzinnige menigte wint Delannoit op punten.

27. 1964 – 11 paars-witte Duivels

Een unicum in de annalen van het Belgische voetbal: op 30 september 1964 bestond het nationale elftal dat Nederland vriendschappelijk partij gaf, na de pauze uitsluitend uit spelers van Anderlecht. Jean Trappeniers verving immers tijdens de rust de doelman van FC Luik.

28. 1976 – Coopman vs Ali

De voormalige steenhouwer uit Ingelmunster keek zonder angst de wedstrijd tegen Mohammed Ali op 20 februari 1976 in San José (Puerto Rico) tegemoet. De wedstrijd draait om de wereldtitel voor zwaargewichten. België staat ’s nachts op om de wedstrijd te volgen. Coopman wordt in vijf ronden weggeveegd.

29. 1957 – België verliest Daviscup

Philippe Washer en Jacky Brichant waren de helden van een grootse periode voor het Belgische tennis. In 1957 versloegen ze Italië in de Europese finale van de Daviscup. De echte finale tegen de VS in Brisbane wordt erg nipt met 3-2 verloren. Washer was ook squasher en hockeyer, terwijl Brichant een excellente basketter was.

30. 1975 – Boskamp Gouden Schoen

Vanaf het ontstaan van het referendum in 1954 was de prijs altijd naar een Belg gegaan. Jan Boskamp krijgt de prijs omwille van zijn aandeel in de titel van RWDM in 1975. Een jaar na Boskamp wint met Rob Rensenbrink voor de tweede keer een buitenlander de Schoen.

door pierre bilic, geert foutré & bruno govers

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content