32-jarige coach Julian Nagelsmann jaagt met RB Leipzig op Duitse titel

© Belgaimage

Onder Julian Nagelsmann waait er een nieuwe wind door de hyperenergieke club. Zaterdag kijkt hij met Leipzig kampioen Bayern München in de ogen.

‘Ik denk dat we Bayern München kunnen uitdagen’, zo luidde het enkele weken geleden in Kicker uit de mond van de super ambitieuze 32-jarige coach, die deze zomer terechtkwam bij een club met een totaal ander verwachtingspatroon dan TSG 1899 Hoffenheim. In amper zeven jaar tijd stoomde Leipzig, met behulp van de vele miljoenen van energiedrankenfabrikant Red Bull en zijn Oostenrijkse eigenaar Dietrich Mateschitz (75), door van de Duitse vijfde klasse naar de top van de Bundesliga.

Bij de 0-4-zege op de openingsspeeldag bij promovendus Union Berlin kon Julian Nagelsmann zich zelfs veroorloven om de licht geblesseerden Emil Forsberg, Konrad Laimer, Matheus Cunha, Marcelo Saracchi, Ethan Ampadu, Yvon Mvogo, Amadou Haidara en Christopher Nkunku te sparen. Sensatiekrant BILDbecijferde dat ze samen een slordige 75 miljoen euro aan marktwaarde vertegenwoordigen, naast de bedenking dat Dayot Upamecano en Tyler Adams ook afwezig waren.

Het tekent de sportieve weelde bij RB Leipzig, dat komende zaterdag in zijn eigen stadion als koploper (9 op 9) het als tweede geklasseerde Bayern München opwacht. Bayern is net als Wolfsburg en Leverkusen begonnen met 7 op 9. Net voor het sluiten van de transfermarkt werd met de Tsjechische international Patrik Schick (23), die in de zomer van 2017 voor 40 miljoen euro door Sampdoria werd verkocht aan AS Roma, nog een aanvaller gehuurd die goed tot zijn recht moet komen in het tweespitsensysteem.

Onder Nagelsmann sloeg Leipzig een nieuwe weg in en waait er duidelijk een andere wind. Het codewoord voor de laptoptrainer, is efficiëntie. Hetgeen perfect wordt geïllustreerd door afwerker van dienst Timo Werner. De grootste vooruitgang boekte het team qua balbezit (505 passen per duel tegenover 446 vorig seizoen, of 81,9 gelukte acties versus 75,3 onder Ralf Rangnick), maar ook qua opportunisme. Nu volstaan 4,4 pogingen om te scoren, een paar maanden geleden nog 7,9.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content