Het seizoen was nog jong en pril toen Maged Samy, de eigenaar van Lierse, voor dit blad aanschoof voor een lang interview. De euforie na de promotie naar eerste klasse was nog niet opgedroogd en op dat soort momenten wil zelfoverschatting wel eens de bovenhand nemen op realisme, emotionaliteit op rationaliteit. Zelfs bij een succesrijke Egyptische zakenman. Aldus ontvouwde Maged Samy zijn doel voor dit seizoen: Lierse ambieerde een plaats in play-off 1. Of hij ontgoocheld zou zijn als Lierse straks achtste zou worden, wilde verslaggever Geert Foutréweten. Hij zou vooral zwaar teleurgesteld zijn in zichzelf, sprak Samy. En op de vraag wat hij tegen alle mensen zegt die menen dat Lierse al blij mag zijn als het niet op een degradatieplaats eindigt, repliceerde Samy dat hij dit liever voor zich houdt omdat hij anders onbeleefd wordt.

Ja, hij zag het groots, Maged Samy, en spiegelde zich aan STVV dat vorig seizoen play-off 1 haalde, een knappe prestatie van voorzitter Roland Duchâtelet, vond hij, maar hij had zijn spelers meegegeven dat ze maar moesten bewijzen dat hij, Maged Samy, een even goeie voorzitter is als Duchâtelet. Een paar dagen na dit interview begon Lierse uitgerekend in Sint-Truiden met een 1-0-nederlaag aan het seizoen.

Zou Maged Samy tijdens de eindejaarsperiode even een analyse hebben gemaakt van dat wat er verkeerd is gelopen? Zou hij de mensen die rond hem werken hebben geëvalueerd? En ook zichzelf onder de loep hebben gelegd? Lierse verrichtte dertien aankopen, stelde in 21 competitiewedstrijden 28 spelers op, trok nu alweer drie nieuwe spelers aan en wil absoluut nog een linksvoetige centrale verdediger. Dat maakt zeventien nieuwe spelers. Zo dreigt de kern – je zou er de tel bij kwijtraken – te groeien naar 36 man, waaronder dertien Belgen en achttien nationaliteiten. Alleen in de herinnering leeft nog dat Lierse ooit een kweekreservoir was van jong talent.

En opnieuw kwam het ook tot een trainerswissel. Aimé Anthuenis kreeg de ploeg niet op de rails, Eric Van Meir bezweek onder de stress en zo daalt nu Trond Sollied als de reddende engel op het Lisp neer. Een knappe prestatie zal het zijn als de Noor uit deze bonte mengeling van culturen een geheel weet te smeden. Gegarandeerd gaat Sollied deze competitie verrijken. Maar hoe snel de spelers zijn denkbeelden gaan oppikken? Bij Trond Sollied draait alles om positiespel. Telkens weer verbaast hij zich erover dat spelers hebben geleerd hoe ze moeten voetballen, maar niet hoe ze samen moeten spelen. Bij Sollied gaat het om de combinatie, om het herkennen van situaties, om het meedenken op het veld. Vandaar dat ingetrainde looplijnen en in een latere fase de shadowgames waarin tegen een denkbeeldige verdediging wordt gevoetbald en de oefening constant wordt stilgelegd om het positiespel te verbeteren. Ze zullen in een andere, confronterende wereld terechtkomen bij Lierse. Maar het houvast waarvoor Sollied zorgt, moet Lierse beter maken.

Straks nemen de clubs de draad weer op en loopt de strijd om een plaats in play-off 1 als een rode draad doorheen het restant van de reguliere competitie. Maar in het door veel uitgestelde wedstrijden verminkte klassement is het moeilijk om het overzicht te bewaren. Als het aantal verliespunten de graadmeter is, dan plaatsen Anderlecht, RC Genk, AA Gent, KV Mechelen, Lokeren en … Cercle Brugge zich op dit moment voor play-off 1. En vallen Club Brugge en Standard uit de boot. Maar gezien er in de inhaalduels wat onderlinge confrontaties zijn, is ook dat geen sluitende berekening.

Dat het straks tot andere machtsverhoudingen komt, is niettemin mogelijk. Club Brugge trekt zich op aan de zes op zes, maar de kwalen zijn niet weggesneden. En Standard vindt maar geen rust, voelt zich snel verongelijkt en kookt nog sneller over. Een raadsel is het hoe de door supporters constant op de korrel genomen Dominique D’Onofrio het in deze vulkanische omgeving volhoudt.

Het trainerschap is een verslaving. Wie te lang thuiszit, wordt wanhopig. Zelfs een koele man als Trond Sollied.

DOOR JACQUES SYS

Bij Lierse zullen ze in een andere wereld terechtkomen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content