Dit weekend gaat in Nederland de nieuwe competitie van start. Ook nu draait het wellicht uit op een krachtmeting tussen Ajax, Feyenoord en titelverdediger PSV. Een doorlichting van de kampioen van Nederland.

Officiele website : http://www.psv.nl

17 x landskampioen

12 x bekerwinnaar

6 x supercupwinnaar

Europacup 1 : 1988

Uefacup : 1978

Het bestuur

Niets minder dan een pedofiliezaak is het die het laatste jaar dat HarryvanRaaij voorzitter van PSV Eindhoven hoopt te zijn, overschaduwt. Want niet alleen ontwikkelde commercieel directeur FonsSpooren zich in de zevental jaren waarin Van Raaij de club leidt tot rechterhand van de voorzitter, hij leek ook een voorkeur voor minderjarige jongetjes te ontplooien. Als gevolg waarvan hij dit jaar op verdenking van ontucht in voorarrest werd genomen.

Uit drie kandidaten hoopt Harry van Raaij zo snel mogelijk de juiste opvolger voor Spooren te kiezen om vervolgens ook nog op zoek te kunnen gaan naar een financieel directeur. Want totnogtoe draaide PSV in grote lijnen op het triumviraat Van Raaij- Arnesen-Spooren. Een en ander moet de club een solide draagvlak geven vóór Van Raaij eind dit seizoen afscheid neemt. Daarom ook hoopt hij GuusHiddink te kunnen overhevelen van het veld naar het bureau. Van Raaij ziet in hem de ideale technisch directeur, die boven Frank Arnesen, de huidige chef aan- en verkoop zeg maar, moet staan. ErikGerets had Van Raaij ook graag bij de club gehouden, maar de Bende van Acht, acht spelers die het vertrouwen in de trainer opzegden, noopten hem ertoe met pijn in het hart afscheid te nemen.

Van Raaij, een voormalig accountant van elektronicareus Philips, was eerst financieel directeur bij PSV en liet zich de voorbije jaren als voorzitter vooral kennen als een veelvuldig bepleiter van de Atlantic League. Iets te veelvuldig volgens sommige commentatoren, die hem om zijn visie waarderen, maar vaak het klagerige en repetitieve van zijn discours op de korrel nemen. Maar hij mag dan ooit door voormalig Ajax-trainer CoAdriaanse een sprekende lampenkap zijn genoemd, onder zijn leiding kende PSV wel zijn grootste successen. Vandaar dan ook dat hij na het behalen van de titel vorig seizoen van de spelers als eerste de kampioensschaal de lucht in mocht steken.

De vedetten

MatejaKezman heeft niet alleen de extrasportieve flair van een vedette û hij nam in Joegoslavië ooit een cd-tje op û de spits weet ook op het veld te vermaken : Kezman, ex-Partizan Belgrado, scoorde vorig seizoen 35 keer in de competitie. Het seizoen daarvoor was dat slechts 15 keer. GuusHiddink is het die ervoor gezorgd heeft dat de nadruk voor hem het voorbije seizoen vooral op het sportieve luik kwam te liggen. ” I work like an animal“, liet de spits zich altijd graag ontvallen, maar juist dat hoorde de trainer niet graag. Hiddink verbood middenvelders nog de bal aan Kezman door te spelen als die zich weer eens had laten uitzakken om in het spel betrokken te worden. Kezman, vond Hiddink, hoort krachten te sparen en het voorbereidende werk over te laten aan anderen, zoals de flankspelers Robben en Rommedahl. Kezman luisterde, werd sneller én gevaarlijker. Als hij straks de Zuid-Koreaan Park als tweede spits achter en rond zich krijgt, is er dan ook niemand die eraan twijfelt dat Kezman ook dit seizoen makkelijk zal scoren. Als hij bij PSV blijft tenminste.

Dat is ook het voorbehoud bij MarkvanBommel, de sinds 1999 bij PSV actieve allround middenvelder. Diepgang, overzicht centraal op het middenveld, op tijd en stond een venijnige overtreding én een perfecte trap met rechts maken hem onmisbaar voor het evenwicht van de ploeg. Ook al vinden de analisten WimKieft en WillemvanHanegem dat hij door zijn matige linker te veel naar rechts draait. “Maar waarom”, antwoordt Van Bommel dan, “moet ik iets met links doen als ik alles met rechts kan ?”

Vedette in de schaduw is RonaldWaterreus, de door zijn tweevoetigheid perfect meevoetballende doelman. Zo genereus als hij het voetlicht aan Kezman en Van Bommel laat, zo dominant weet hij door zijn ervaring en persoonlijkheid intern zijn stempel nog op de spelersgroep te drukken.

De trainer

Een voorbeeld om GuusHiddink-de-trainer te typeren : als hij na zijn aanstelling in 2002 een evaluatie van het elftal maakt, haalt hij JohannVogel, als Zwitsers international een gevestigde waarde die onder ErikGerets drie jaar lang alles speelde, in de Champions League al na twintig minuten naar de kant. En doet dat nog een paar keer in andere wedstrijden. Van spelers die niet brengen wat ze aan kwaliteiten in zich hebben, raakt Hiddink nu eenmaal geïrriteerd. En dat laat hij dan ook graag via de media weten, zoals de ondermaats presterende Braziliaan Leandro of de Deen Rommedahl al mochten ondervinden. Want juist als het in de club te rustig dreigt te worden, begint Hiddink zich onrustig te voelen. De voormalige bondscoach houdt de aandacht en spanning nu eenmaal graag scherp en trekt daarbij geen rechte lijn, maar behandelt elke speler op de manier die hem het best motiveert. Met het oog op zijn promotie tot technisch directeur laat hij het echte veldwerk dan ook steeds meer over aan ErwinKoeman en FredRutten.

Als speler kwam Hiddink in de competitie dertig keer uit voor PSV, maar na anderhalf seizoen al keerde hij terug naar De Graafschap. Vervolgens leidde zijn carrière hem over NEC naar de Washington Diplomats en de San Jose Earthquakes, waarna hij in 1983 hulptrainer werd in Eindhoven. Toen hij in 1987 halverwege het seizoen hoofdtrainer werd, haalde hij drie seizoenen na elkaar de landstitel binnen. Een prestatie die de internationale gemeenschap niet was ontgaan. Buitenlandse clubs dongen naar zijn diensten en Hiddink koos achtereenvolgens voor Fenerbahçe, Valencia, het Nederlands elftal, Real Madrid en de nationale ploeg van Zuid-Korea.

Geen misselijk lijstje werkgevers voor iemand die in zijn periode als Nederlands bondscoach nog de naam opdeed een beetje lui te zijn. Een bevinding die zijn palmares overigens allerminst bevestigt : met PSV werd Hiddink vier keer kampioen van Nederland en won hij één keer, in 1988, Europacup 1, met Real Madrid pakte hij in 1999 de wereldbeker, en de nationale ploeg van Zuid-Korea loodste hij naar de halve finales op het voorbije WK.

De opleiding

Ziehier de achilleshiel van de Philips Sport Vereniging. Romario, Ronaldo, VanNistelrooy, Gullit, Koeman, Nilis, Gerets… : met vedetten aantrekken heeft PSV, dat als een goede betaler bekend staat, nooit problemen gehad, maar des te moeilijker lijkt het er om jeugdspelers in het eerste elftal te krijgen. De laatste die het met enig succes zo ver schopte, was WilfredBouma, een degelijke, maar blijkbaar niet erg overtuigende verdediger, want al twee keer verhuurd aan MVV en nadien aan Fortuna Sittard.

In tijden dat spelers opleiden meer dan ooit voordelig is, is het PSV een doorn in het oog te moeten zien hoe jonge talenten bij Feyenoord en Ajax een na een doorbreken. Mede op aandringen van GuusHiddink hoopt men met JoopBrand, een in Nederland gerespecteerde naam wat jeugdopleidingen betreft, als hoofd opleidingen dan ook de juiste keuze te hebben gemaakt. Nadat de voorbije vier jaar maar liefst vier opeenvolgende hoofden opleiding de dienst uitmaakten. Dan zal eindelijk profijt kunnen worden gehaald uit de vele jeugdtalenten die PSV overal, van België tot in Groningen toe, weghaalde. Terwijl ze nu overigens twaalf spelers û waaronder een aantal uit de eigen jeugd û moeten verhuren, omdat er door de ingestorte transfermarkt nauwelijks nog plaatsen in het A-elftal vrijkomen. Maar wie voor pakweg 30 miljoen euro Ruud van Nistelrooy aan Manchester United kan verkopen, weet dat het ook zonder veel investeringen in de eigen jeugd goed leven kan zijn.

Het publiek

De Philips-bioscoop, zo wordt het PSV-stadion door de bezoekende clubs al eens minachtend genoemd. Juicht en joelt het Feyenoord- of Ajax-publiek naar vriend of vijand, het PSV-stadion lijkt in hoofdzaak nette mensen aan te trekken, gelegen als het is in een keurige wijk onder de rokken van de vroegere gloeilampenfabriek.

Veel verder dan de Eindhovense regio, i.e. Brabant en een deel van België, haalt PSV zijn supporters niet, waardoor het dik 35.000 plaatsen tellende stadion ondanks de 28.000 abonnees meestal, maar lang niet altijd is uitverkocht. In tegenstelling tot de topclubs in Rotterdam (600.000) en Amsterdam (735.000) moet PSV het in Eindhoven stellen met slechts 200.000 inwoners. Een geringere bevolkingsgraad die de club altijd parten heeft gespeeld in de strijd met de top als het om toeschouwersaantallen gaat, en die haar smalend de bijnaam Provinciale Sport Vereniging opleverde. Ook al omdat de Eindhovense club zich slechts gesteund weet door 14.000 geregistreerde supporters, ondergebracht bij twee grote supportersverenigingen. Bij Ajax en Feyenoord is dat aantal respectievelijk 65.000 en 30.000. Maar, zo luidt de verdediging van PSV daartegen, 8000 van die supporters komen van buiten de regio begrensd door Weert, Tilburg, Helmond en Den Bosch. Dus verhoudingsgewijs heeft PSV buiten de eigen kring net zoveel supporters als Ajax en Feyenoord. Dat de directie van Philips ondertussen wel naar Amsterdam is verhuisd, wordt dan wijselijk verzwegen.

Bekendste supporters van PSV zijn presentator FritsSpits en cabaretier TheoMaassen, die tijdens het NOS-programma NaElven bekende dat hij degene was die de Uefacuptrofee uit 1978 van PSV had gestolen. Die was drie en een kwart jaar eerder uitgeleend als rekwisiet in de reeks All Stars en spoorloos geraakt. Ten bewijze van zijn daad diepte Maassen de trofee tijdens de uitzending doodleuk uit zijn sporttas op.

Het stadion

In tegenstelling tot sommige andere clubs heeft PSV altijd in hetzelfde stadion gespeeld, gelegen aan de Frederiklaan in Eindhoven. Zoals de straat, genoemd naar één van de kinderen van de stichter, draagt ook het Philips-stadion de verbondenheid met de gloeilampenfabrikant in zich. Want de voetbalploeg begon in 1913 als een van de negentien sporttakken van de Philips Sport Vereniging waarmee het het Sportpark deelde. Mede door die bedrijfssteun werd PSV in de jaren vijftig overigens de eerste Nederlandse club die Europees actief was.

De meest ingrijpende verbouwingen onderging het complex tussen 1969 en 1977, toen in vier fasen de ovale vorm uit de jaren veertig werd omgebouwd tot een rechthoek. Na tien jaar echter moest de hoofdtribune wegens betonrot worden afgebroken. Meteen het begin ook van een nieuwe koers, want van die gelegenheid maakte PSV gebruik om de hegemonie van Ajax en Feyenoord niet alleen sportief, maar ook qua infrastructuur te breken. Niet zonder trots was het dan ook dat in 1988 met een wedstrijd tegen AC Milan de nieuwe, drie verdiepingen tellende tribune, inclusief promenade, loges en luxesuites, werd ingehuldigd. Een architecturale escapade van toen 800 miljoen frank, die PSV zelf betaalde omdat het zich financieel had losgekoppeld van Philips. Waarna nog eens een ingrijpende verandering volgde in 1992 en er 30.000 verwarmde zitplaatsen kwamen.

Nu telt het stadion 36.500 plaatsen omdat afgelopen seizoen, ook met eigen middelen, de hoeken dicht werden gebouwd. Zitplaatsen zijn verwarmd, er zijn twee overdekte promenades, een fitnesscentrum, een supportershome, 51 business rooms, 8 business apartments, 12 sponsorloges, 3 eersteklas restaurants, een volledig gerenoveerd vergader- en congrescentrum, een supporterswinkel en een fanshop.

Trainen doen de spelers op de Herdgang, een complex van zeven velden en bijhorende fitnessfaciliteiten 5 kilometer ten noorden van het stadion.

Business

Twee belangrijke sponsors van PSV hebben elkaar in Eindhoven gevonden, want samen met Nike bracht Philips onlangs een mini-walkman op de markt. Nike, dat zijn mega-miljoenencontract met PSV met vijf jaar verlengde, zorgt voor de marketing, Philips voor de technologische kennis en product innovation. Verwacht wordt dat er nog nieuwe initiatieven zullen volgen, maar dat GuusHiddink daarbij wordt ingeschakeld, is weinig waarschijnlijk. Nochtans is het Philips dat de trainer uit Zuid-Korea naar Brabant haalde, maar de contracten die Hiddink met bedrijven aldaar sloot, staan ver boven wat het Nederlandse elektronicabedrijf hem kon bieden.

Tien miljoen euro verlies heeft PSV afgelopen seizoen gemaakt, en dat is nieuws. Want het jaar voordien nog maakte de club, die in Nederland bekend staat als een van de weinige die zelf de broek kan ophouden, een winst van 3 miljoen euro bekend. Door de tegenvallende uitgaande transfers en de verbouwing van de tribune is de Eindhovense club voor dit seizoen dus geheel tegen zijn gewoonte in in het rood gegaan. De meest recente verbouwing van het stadion, waarbij de vier hoeken dicht gebouwd werden en enkele comfort-aanpassingen werden doorgevoerd, kostte in totaal om en bij de 60 miljoen euro. Dat de club voor zijn eerste Champions-Leaguewedstrijd van vorig seizoen, tegen Galatasaray, moest uitwijken naar de Gelredome, zorgde toen onder andere voor 1,6 miljoen euro hogere bedrijfslasten. Hoewel de lonen van de 139 werknemers werden bevroren en de sponsorbijdragen met 1,1 miljoen en tv-gelden met 0,8 miljoen euro stegen.

Niet zo rooskleurig zal straks de nieuwe jaarrekening ogen, al rekent men dit seizoen een en ander te kunnen compenseren door de verkoop van parkeerruimte rond het stadion, waardoor er toch weer 10 à 15 miljoen in de clubkas komt. Toch zal de club er alles aan gelegen zijn dit seizoen een aansprekend Europees resultaat neer te zetten om geen stap terug te moeten zetten in de begroting, die vorig seizoen zo’n 50 miljoen euro bedroeg.

door Raoul De Groote

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content