40 jaar covers

Marc Degryse sierde de afgelopen 40 jaar het vaakst de cover van dit blad. Een overzicht van de coverboys en (soms) covergirls.

‘Wat zetten we op de cover, en waarom?’ Op de allereerste voorpagina van Sportmagazine van 20 maart 1980, een actie uit de vriendschappelijke interland België-Luxemburg, zet Jan Ceulemans een tegenstander op het verkeerde been. Een vooruitblik op het EK’80 in Italië, waarvoor België zich een paar maanden voorheen verrassend geplaatst heeft.

De volgende cover is een wieleractie: Michel Pollentier beklimt de Muur van Geraardsbergen, de derde toont Francesco Moser in Parijs-Roubaix. Daarna volgt opnieuw een voetballer: het fenomeen Erwin Vandenbergh die op dat ogenblik bij Lierse voetbalt en dat seizoen Europees topschutter wordt met 39 goals.

In het eerste jaar komen 12 van de 21 covers uit het voetbal, 4 uit het wielrennen. Dat jaar zijn ook alle covers actiebeelden, op een cartoon van Robert Van de Walle, die goud won op de Spelen, na.

Vrouwen

In totaal brengt dit blad in 40 jaar dertien keer vrouwen op de cover. Tijdens de Olympische Spelen van 1980 in Moskou prijkt voor het eerst een vrouw op de voorpagina, de Roemeense turnster Nadia Comaneci. De volgende vrouwen op de cover zijn, in februari 1986, topjudoka Ingrid Berghmans en atlete Betty Vansteenbroeck. Tot de opsplitsing begin 1993 in Sport/Voetbalmagazine en Sportmagazine (dat later weer opgaat in het eerstgenoemde blad) sieren nog acht keer vrouwen de cover: Steffi Graf, Ingrid Berghmans, Florence Griffith-Joyner, twee keer Sabine Appelmans, Monica Seles, Merlene Ottey en het veldlooptrio Lieve Slegers-Marleen Renders-Véronique Collard.

40 jaar covers

Onder de naam Sport/Voetbalmagazine gebeurt dat vanaf 1993 nog vier keer: twee keer Kim Clijsters in 2002, Justine Henin in 2003. De laatste vrouw op de voorpagina is Tia Hellebaut, die goud wint op de Olympische Spelen van 2008 in Peking.

Top

Wie haalde in die 40 jaar het vaakst de cover? Dat is in de Nederlandstalige versie Marc Degryse: liefst 25 keer, voor het eerst in 1987, voor het laatst bij de publicatie van zijn boek in 2013.

Op de tweede plaats prijkt een trio met 19 covers. Jan Ceulemans, de allereerste coverboy op 20 maart 1980, staat 32 jaar later voor het laatst op de voorpagina, als trainer van Westerlo. Waarschijnlijk springen Vincent Kompany en Eden Hazard, ook goed voor 19 covers, straks over hem.

Nummer vijf is Michel Preud’homme (18). Hij overspant de langste periode, met een eerste cover in 1987 als bekerwinnaar met KV Mechelen, tot de laatste begin dit jaar. Wesley Sonck volgt met 14 stuks, net als Romelu Lukaku die aan hetzelfde aantal zit. Zij worden gevolgd door Enzo Scifo, 13 keer, en Franky Van der Elst, die 12 keer het magazine opende. Kevin De Bruyne (11) sluit voorlopig de top 10.

40 jaar covers

De trend van de laatste jaren om ook internationale sterren te brengen, maakt dat Lionel Messi en Cristiano Ronaldo elk aan tien covers komen. Dat zijn er evenveel als Timmy Simons.

Opmerkelijk zijn de negen covers die Aruna Dindane haalde in een wel erg korte periode, met name van 2001 tot 2005.

Niet-voetbal

Wielrenner Bernard Hinault haalde als niet-voetballer de meeste covers, van 1980 tot 1986 liefst negen, gevolgd door twee andere renners: Greg Lemond en Claude Criquielion (7), veldrijder Roland Liboton (6), F1-piloot Thierry Boutsen en voormalig topbokser Jean-Marc Renard (4).

40 jaar covers

Sinds 2000 kwam nog slechts acht keer een niet-voetballer op de cover: Kim Clijsters (2), Justine Henin, Johan Museeuw en Tom Boonen (2). De laatste twee niet-voetbalcovers dateren van de de Spelen van 2008, met Tia Hellebaut als allerlaatste, op 6 augustus 2008.

Uiteindelijk levert dat in 40 jaar 184 niet-voetbalcovers op.

Trivia

Op 27 mei 1982 siert een piepjonge Diego Maradona de voorpagina. Sportmagazine heeft in Argentinië een exclusief interview met de komende wereldster. In oktober 1983 poseren Ludo Coeck en Eric Gerets samen op het plein voor de Duomo van Milaan. Op 6 mei 1987 gaat dit blad in Californië op bezoek bij Greg Lemond die op zijn ziekbed thuis herstelt van een jachtongeval waarbij hij heel wat hagel in de buik kreeg. Een stunt, in die tijd.

40 jaar covers

Op 16 december 1982 toont de voorpagina een hoogst zelden getoonde sport: drijfjacht te paard. In 1983 is er een rugbyactie met als titel: Sport in Zuid-Afrika, toen nog geboycot vanwege het apartheidsregime. Sport in Bulgarije is met de ogen van vandaag een merkwaardige cover in september 1987, naar aanleiding van een interland van de Rode Duivels aldaar. In februari 1988 prijkt op de voorpagina een actiefoto van American football als aankondiging van een serie artikelen over sport in de VS.

Helden van één dag

Sommige covers maken helden voor één dag. Op 9 maart 1988 juicht wielrenner Ronny Van Holen na winst in de Omloop Het volk. Op 25 mei 1988 sieren spelers van FC Winterslag de voorpagina, nadat de club zich gered heeft.

Op 25 januari 1989 opent derdeklasser Zwarte Leeuw Rijkevorsel het nummer, nadat het zich ten koste van Antwerp plaatste voor de kwartfinales van de beker.

Spelen voor een topclub helpt. Het levert Clubvoetballer Yves Buelinckx op 25 januari 1995 eeuwige roem op. In maart 1996 staat Joris De Tollenaere van Harelbeke op pagina één. In 1996 opent een nummer met een actie uit Cercle-RWDM, een duel tussen Cerclespeler Kurt Soenens en Adrian Bakkali. In september 1997 verdient de eerste plaats van SK Lommel een cover. Weet u nog wie op 10 september 2008 de voorpagina sierde? Dmitri Boelykin, de nieuwe spits van Anderlecht, intussen alweer lang vergeten.

40 jaar covers

De laatste ‘kleine’ cover is voorlopig die van 15 november 2017, met Waasland-Beveren, de meest sexy club van het land.

Toen toch.

40 jaar covers
40 jaar covers
40 jaar covers
40 jaar covers
40 jaar covers
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content