40 topper van de toekomst

© belgaimage

Wie zijn de sporters van de toekomst? Sport/Voetbalmagazine dook voor u 40 parels – van a tot z – op in het voetbal en in andere sporten, in België én in het buitenland. Het criterium: geboren zijn in 1999 of later.

1 Sebastiaan Bornauw

Voetballer – FC Köln

bel – 22/03/1999

Bornauw begon met voetballen bij Wydad Casablanca in Marokko, waar zijn vader op dat moment aan het werk was. Zij debuut als profvoetballer maakte hij in de zomer van 2018 bij Anderlecht. Als centrale verdediger speelde hij een sterk seizoen, maar afgelopen zomer werd hij voor 7 miljoen euro verkocht aan FC Köln. In Duitsland is hij momenteel een vaste waarde.

2 Eduardo Camavinga

Voetballer – Stade Rennais

Fra – 10/11/2002

De jonge Fransman werd opgeleid bij Stade Rennais, waar hij in april 2019 ook zijn debuut maakte. Op zijn zeventiende is hij dit seizoen een vaste klant in de basis als verdedigende middenvelder. Vooral in de wedstrijd van afgelopen zomer tegen Paris Saint-Germain, die Rennes met 2-1 won, deed Camavinga heel wat monden openvallen.

3 Rayan Cherki

Voetballer – Olympique Lyon

Fra – 17/08/2003

Rayan Cherki wordt gezien als een van de grootste talenten uit de jeugdopleiding van Olympique Lyon. Afgelopen zomer kreeg hij op 15-jarige leeftijd een profcontract en enkele maanden later mocht hij debuteren tegen Dijon. Zo werd hij de eerste speler geboren in het jaar 2003 die minuten maakte in de Ligue 1. Intussen zijn er weinig Europese topclubs waar zijn naam nog niet op het lijstje staat.

4 Jonathan David

Voetballer – KAA Gent

Can – 14/01/2000

KAA Gent nam Jonathan David in januari 2018 over van Ottawa International Soccer Club. In zijn eerste volledige seizoen bij de Buffalo’s was hij goed voor veertien doelpunten en vijf assists. Maar pas dit seizoen is de Canadees volledig ontploft. Eerder dit jaar werd hij vijfde op het Gala van de Gouden Schoen. Deze zomer lijkt Gent zijn goudhaantje te gaan verliezen.

5 Alphonso Davies

Voetballer – Bayern München

Can – 02/11/2000

Alphonso Davies is een zoon van Liberiaanse ouders, die werd geboren in een Ghanees vluchtelingenkamp en opgroeide in Canada. In Noord-Amerika maakte hij zijn debuut bij de Vancouver Whitecaps als offensieve vleugelspeler. In 2018 kocht Bayern München hem voor 10 miljoen euro en kreeg hij in zes wedstrijden zijn kans. Dit seizoen kent hij zijn echte doorbraak bij de Duitsers, zij het als linksachter.

6 Charles De Ketelaere

Voetballer – Club Brugge

bel – 10/03/2001

De polyvalente middenvelder kreeg afgelopen zomer een profcontract bij Club Brugge. In september mocht hij zijn debuut maken in de bekerwedstrijd tegen Francs Borains en een maand later verving hij de geschorste Ruud Vormer in de Champions League tegen Paris Saint-Germain. In november kreeg hij ook in de competitie zijn kans en sindsdien werd De Ketelaere, een rasechte Bruggeling, alleen maar populairder bij de fans.

7 Matthijs de Ligt

Voetballer – Juventus

Ned – 12/08/1999

De Ligt maakte al op zijn zeventiende zijn debuut in het eerste elftal van Ajax en op zijn achttiende in de nationale ploeg. Sinds 2017 was hij in Amsterdam zelfs een onbetwiste basisspeler, wat hem in 2018 de Golden Boy Award opleverde. De Nederlander was de eerste verdediger die de prestigieuze prijs won en werd in hetzelfde jaar zelfs de jongste aanvoerder ooit bij Ajax. Afgelopen zomer betaalde Juventus 75 miljoen euro voor hem. In Turijn heeft De Ligt het voorlopig moeilijk.

8 Nina Derwael

Turnster

bel – 26/03/2000

De Limburgse turnster pakte op de wereldkampioenschappen van 2018 en 2019 telkens goud op de brug met de ongelijke leggers. Op dezelfde discipline won ze ook al drie jaar na elkaar de Wereldbeker. Dankzij haar sterke prestaties werd ze ook al twee jaar na elkaar verkozen tot Belgische Sportvrouw van het Jaar.

9 Jérémy Doku

Voetballer – RSC Anderlecht

bel – 27/05/2002

De vleugelspeler tekende ondanks interesse van Liverpool in 2018 een profcontract bij Anderlecht. Vorig seizoen mocht hij debuteren op het veld van Sint-Truiden, maar Doku slaagde er niet meteen in zichzelf in de basis te knokken. Dit seizoen krijgt hij van Frank Vercauteren (en Vincent Kompany) wel voluit zijn kans en maakte de jongeling ook zijn eerste doelpunten.

10 Luka Doncic

Basketter

Svn – 28/02/1999

Op zijn zestiende werd de Sloveen de jongste basketter in de geschiedenis van Real Madrid, dat hij in 2018 naar de zege in de EuroLeague leidde. In hetzelfde jaar werd hij door de Dallas Mavericks opgepikt in de NBA Draft. Vorig seizoen werd hij verkozen tot Rookie of the Year en dit jaar werd hij voor het eerst geselecteerd voor de All-Star Game.

11 Armand Duplantis

Polsstokspringer

USA – 10/11/1999

De in Louisiana geboren zoon van een Amerikaanse vader en Zweedse moeder werd al op zijn vijftiende wereldkampioen polsstokspringen bij de junioren. Bij de grote jongens won hij goud op het EK van 2018 en zilver op het WK van 2019. In Glasgow brak hij in februari van dit jaar het wereldrecord indoor door de lat op 6,18 meter te leggen.

12 Remco Evenepoel

Wielrenner

bel – 25/01/2000

Pas in 2017, nadat hij zijn voetbalschoenen aan de haak had gehangen, besloot Evenepoel zich voltijds op het wielrennen te storten. In de jeugdcategorieën reed hij meteen iedereen op een hoopje en in 2019, zijn eerste jaar als prof, won hij de Ronde van België, de Clásica San Sebastián én het EK tijdrijden. Dit jaar rijdt hij met de Giro zijn eerste grote ronde.

13 Ansu Fati

Voetballer – FC Barcelona

Spa/Gui – 31/10/2002

FC Barcelona plukte Fati enkele jaren geleden weg uit de jeugdopleiding van Sevilla en gaf hem afgelopen zomer een profcontract. In een competitiewedstrijd tegen Betis mocht hij invallen en met zijn 16 jaar en 298 dagen was hij de op een na jongste speler ooit bij de Catalanen. De vleugelspeler, die werd geboren in Guinee-Bissau en intussen ook de Spaanse nationaliteit heeft, is geen onbetwiste basisspeler, maar krijgt wel af en toe zijn kans.

14 João Felix

Voetballer – Atlético Madrid

Por – 10/11-1999

Felix kreeg een groot deel van zijn opleiding bij Porto, maar kende zijn doorbraak bij Benfica. In de zomer van 2019 werd hij met 126 miljoen de duurste transfer in de clubgeschiedenis van Atlético Madrid. In november van hetzelfde jaar won hij de Golden Boy Award. In Madrid heeft de Portugees, die ook al werd geselecteerd voor de nationale ploeg, het mede door blessures voorlopig moeilijk om zich door te zetten.

15 Cori Gauff

Tennisster

USA – 13/03/2004

In 2019 wist Cori Coco Gauff zich op haar vijftiende te kwalificeren voor Wimbledon. In de eerste ronde klopte ze Venus Williams en uiteindelijk strandde ze pas in de vierde ronde tegen de latere winnares Simona Halep. Intussen heeft de Amerikaanse al twee WTA-titels op haar naam staan en prijkt ze in de top 50 van de WTA-ranking.

16 Rodrygo Goes

Voetballer – Real Madrid

Bra – 09/01/2001

Real Madrid nam de aanvaller afgelopen zomer voor 45 miljoen euro over van Santos. In Spanje is de Braziliaan nog geen onbetwiste basisspeler, maar krijgt hij wel geregeld zijn kans van Zinédine Zidane. Hij wordt gezien als een van dé jongens voor de toekomst. Rodrygo heeft ook al enkele caps bij de Braziliaanse nationale ploeg achter zijn naam staan.

17 Ryan Gravenberch

Voetballer – Ajax

Ned – 16/05/2002

Gravenberch speelt al sinds zijn achtste in de jeugdopleiding van Ajax. De jongste twee seizoenen is hij een sterkhouder op het middenveld van Jong Ajax in de eerste divisie. Eind 2018 werd hij met zijn invalbeurt op het veld van PSV de jongste speler ooit in het eerste elftal van de Amsterdammers. Dit seizoen kreeg Gravenberch, die vergeleken wordt met Paul Pogba, al meermaals zijn kans van Erik ten Hag.

18 Erling Haaland

Voetballer – Bor. Dortmund

Nor – 21/07/2000

De in Engeland geboren zoon van Alf-Inge Haaland werd in januari 2019 door RB Salzburg weggeplukt bij Molde FK in zijn vaderland. Bij de Oostenrijkers maakte hij eerder dit seizoen indruk in de Champions League, wat hem een transfer naar Dortmund opleverde. En ook daar scoort hij aan de lopende band. Haaland is nu al een veelvoud van de 20 miljoen waard die de Duitsers in januari betaalden.

19 Kai Havertz

Voetballer – Bayer Leverkusen

Ger – 11/06/1999

Kai Havertz moet nog 21 worden en heeft al meer dan tweehonderd wedstrijden voor Bayer Leverkusen op zijn conto staan. Al in 2016 maakte hij als aanvallende middenvelder zijn debuut in de Bundesliga en twee jaar later zou hij voor het eerst geselecteerd worden voor de nationale ploeg. Zijn marktwaarde wordt nu al op 90 miljoen euro geschat.

20 Mohamed Ihattaren

Voetballer – PSV Eindhoven

Ned – 12-02-2002

Ihattaren kreeg zijn eerste speelminuten bij PSV in de winter van 2019 tijdens een oefenwedstrijd tegen Club Brugge. In de loop van het jaar zou hij nog een paar invalbeurten krijgen van Mark van Bommel. Dit seizoen is de aanvallender middenvelder met Marokkaanse roots een van de weinige lichtpuntjes in een zwalpende ploeg.

21 Jakob Ingebrigtsen

Loper

Nor – 19/09/2000

Jakob Ingebrigtsen is de jongste atleet ooit die bij de senioren Europees kampioen werd. In 2018 pakte de Noor op zijn zeventiende de titel op de 1.500 en 5.000 meter. Hij is ook regerend Europees kampioen op de 3.000 meter indoor en Noors kampioen op de 1.500 meter.

22 Vinícius Júnior

Voetballer – Real Madrid

Bra – 12/07/2000

Nog voor zijn achttiende verjaardag betaalde Real Madrid midden 2017 46 miljoen euro om de jonge Braziliaan naar Spanje te halen. In 2018 streek hij neer in de hoofdstad en in zijn eerste jaar kreeg hij geregeld speelminuten. Dit seizoen komt de flankspeler, mede door de blessure van Eden Hazard, nog vaker aan voetballen toe. Enkele weken geleden maakte hij in de Clásico nog het openingsdoelpunt. De Braziliaan werd ook al opgeroepen voor de nationale ploeg.

23 Marco Kana

Voetballer – RSC Anderlecht

bel – 08/08/2002

De jonge verdedigende middenvelder kende zijn doorbraak bij Anderlecht als centrale verdediger. Door de blessures van onder meer Vincent Kompany en Philippe Sandler posteerde Frank Vercauteren hem tegen Sint-Truiden in de achterhoede. Hij stelde niet teleur en scoorde zelfs. Na de winterstop verdween Kana, die over erg goeie voeten beschikt, opnieuw uit de ploeg. Bij de nationale U17 is hij aanvoerder.

24 Thibau Nys

Veldrijder

bel – 12/11/2002

Thibau Nys is de zoon van Sven Nys. De jonge veldrijder is erop gebrand om in de moddersporen van zijn vader te treden en lijkt daarvoor over alle kwaliteiten te beschikken. Afgelopen winter won hij bij de beloften de Superprestige en de Wereldbeker en werd hij ook wereldkampioen, Europees kampioen en Belgisch kampioen.

25 Ewoud Pletinckx

Voetballer – Zulte Waregem

bel – 10/10/2000

Op zijn negentiende is Ewoud Pletinckx al een van de sterkhouders in de verdediging van Zulte Waregem. Hij kreeg vorig seizoen na de winterstop zijn kans in de thuiswedstrijd tegen Antwerp en maakte indruk met de manier waarop hij Dieumerci Mbokani het leven zuur maakte. Na enkele maanden werd de jeugdinternational, die ook nog studeert aan de KULAK, door de supporters van Zulte Waregem verkozen tot Speler van de Maand.

26 Evy Poppe

Snowboardster

bel – 02/03/2004

Seppe Smits is al enkele jaren een bekende naam in het snowboarden, maar ook bij de dames zit er in België een opkomend (of beter gezegd afdalend) talent. In februari pakte Evy Poppe tijdens de Jeugd Olympische Spelen goud op de slopestyle. Door haar sterke prestatie kreeg ze ook een wildcard voor de US Open, een prestigieus toernooi in de Verenigde Staten.

27 Alice Robinson

Skiester

Nzl – 01/12/2001

Alice Robinson won in oktober van vorig jaar op haar zeventiende de reuzenslalom in Sölden. Voor Nieuw-Zeeland was het de eerste Wereldbekeroverwinning in 22 jaar. Toen ze pas zestien was nam het absolute toptalent ook al deel aan de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyongyang.

28 Jonathan Sacoor

Loper

bel – 01/09/1999

Met de 4×400 meterploeg pakte Sacoor goud op het EK 2018 in Berlijn, brons op het WK indoor 2018 in Birmingham en brons op het WK 2019 in Doha. Persoonlijk won hij in 2018 de 400 meter op het WK U20 in Tampere en de Memorial Van Damme en werd hij verkozen tot Mannelijke Belofte van het Jaar op het gala van de Gouden Spike. Opvolging voor de gebroeders Borlée lijkt met hem verzekerd.

29 Albert Sambi Lokonga

Voetballer – RSC Anderlecht

bel – 22/10/1999

Sambi Lokonga maakte eind 2017 zijn debuut bij Anderlecht. Het seizoen 2018-2019 leek voor hem het jaar van de doorbraak te worden, maar de jonge middenvelder werd afgeremd door een zware blessure. Afgelopen zomer maakte hij eindelijk zijn rentree en dit seizoen is de broer van Paul-José Mpoku in Brussel een van de jongens die al de meeste minuten maakte.

30 Jadon Sancho

Voetballer – Bor. Dortmund

Eng – 25/03/2000

De flankspeler werd opgeleid in de jeugdopleiding van Manchester City, waar hij op zijn zeventiende voor 8 miljoen pond werd weggehaald door Borussia Dortmund. De Duitsers namen hem meteen op in de A-kern en gaven hem geregeld zijn kans. Intussen is Sancho een vaste waarde, speelde hij al bijna zeventig wedstrijden en maakt hij deel uit van de Engelse nationale ploeg.

31 Jannik Sinner

Tennisser

Ita – 16/08/2001

De Italiaan wordt gezien als een van de jongens die de toekomst van het mannentennis mee moeten kleuren. In november van vorig jaar won hij de Masters Next Gen en intussen staat hij ook in de top honderd van de ATP-ranking. In februari van dit jaar pakte hij in Rotterdam tegen David Goffin zijn eerste zege tegen een speler uit de top tien.

32 Nina Sterckx

Gewichthefster

bel – 26/07/2002

Ook in het gewichtheffen bij de vrouwen ziet de toekomst van ons land er rooskleurig uit. Op het EK voor junioren in oktober pakte Nina Sterckx goud in de categorie tot 49 kilogram. Op haar zeventiende is ze goed voor enkele wereld- en Europese records bij de U17 en U20. In maart werd de Oost-Vlaamse, die wordt begeleid door Tom Goegebuer, bij de jeugd ook al wereldkampioen.

33 Sandro Tonali

Voetballer – Brescia

Ita – 08/05/2000

Sandro Tonali is negentien en speelde al bijna tachtig wedstrijden voor Brescia. De jonge centrale middenvelder, die wordt geroemd voor zijn vista en rust aan de bal, wordt nu al vergeleken met Andrea Pirlo. Het is dan ook geen verrassing dat heel wat topploegen hengelen naar zijn diensten. In oktober mocht Tonali onder Roberto Mancini ook zijn debuut maken bij de nationale ploeg.

34 Cian Uijtdebroeks

Wielrenner

bel – 28/02/2003

In 2018 won Remco Evenepoel Kuurne-Brussel-Kuurne bij de junioren na een solo van maar liefst zestig kilometer. Een straffe prestatie, waar ook Cian Uijtdebroeks in slaagde. Hij won dit seizoen na een solo van vijftig kilometer en pakte ook vorig jaar bij de nieuwelingen al heel wat prijzen, zo werd hij onder meer Belgisch kampioen.

35 Maarten Vandevoordt

Voetballer – KRC Genk

bel – 26/02/2002

Maarten Vandevoordt, die opgroeide in dezelfde straat als Simon Mignolet, werd in de zomer van 2018-2019 bij de A-kern van KRC Genk gehaald. Dit seizoen schopte hij het tot eerste doelman. Danny Vukovic viel geblesseerd uit en Gaëtan Coucke overtuigde niet, waardoor Vandevoordt met zijn optreden tegen Napoli de jongste doelman ooit werd in de Champions League. Momenteel ligt hij in de lappenmand na een operatie aan de elleboog.

Sebastiaan  Bornauw
Sebastiaan Bornauw© belgaimage

36 Zinho Vanheusden

Voetballer – Standard

bel – 29/07/1999

Op zijn twintigste is Zinho Vanheusden de absolute leider in de verdediging van Standard. De Limburger werd opgeleid bij Inter. Dat leende hem sinds de winter van 2018 aan de Luikenaars, die hem afgelopen zomer definitief overnamen voor bijna 12 miljoen euro. Vanheusden wordt gezien als de opvolger van Vincent Kompany bij de Rode Duivels.

37 Davinia Vanmechelen

Voetbalster – FC Twente

bel – 30/08/1999

Davinia Vanmechelen maakte al in 2015 haar debuut bij Standard en de Red Flames. Na Standard ging ze naar Genk, waar de middenveldster in 2018 werd weggeplukt door PSG Féminines. Sinds deze zomer wordt ze door de Fransen uitgeleend aan FC Twente Vrouwen, met wie ze voor de winterstop in de poulefase van de Champions League aantrad.

38 Yari Verschaeren

Voetballer – RSC Anderlecht

bel – 12/07/2001

De aanvallender middenvelder kreeg in de zomer van 2017 al op zijn zestiende een profcontract bij Anderlecht. Een jaar later liet Hein Vanhaezebrouck hem debuteren op het veld van Sint-Truiden. Intussen is Verschaeren een vaste waarde bij paars-wit, werd hij verkozen tot Belofte en Jonge Profvoetballer van het Jaar en riep Roberto Martínez hem op voor de Rode Duivels.

39 Aster Vranckx

Voetballer – KV Mechelen

bel – 04/10/2002

Aster Vranckx werd pas op zijn dertiende door KV Mechelen weggeplukt bij de jeugd van Woluwe-Zaventem. Afgelopen zomer kreeg hij bij de Kakkers een profcontract en mocht hij debuteren in de Supercup tegen KRC Genk. Zijn echte doorbraak kende de middenvelder enkele weken later tegen Anderlecht. Sindsdien geeft Wouter Vrancken hem mondjesmaat zijn kans.

40 Zion Williamson

Basketter

USA – 06/07/2000

De Amerikaan van 1,98 meter werd bij de NBA Draft van 2019 als eerste gekozen door de New Orleans Pelicans. Door een blessure kon hij pas in januari 2020 zijn debuut maken tegen de San Antonio Spurs, maar de afgelopen maanden maakte hij heel wat indruk. Vorige zomer tekende hij een vijfjarige sponsordeal ter waarde van 75 miljoen dollar met Air Jordan, de grootste schoenendeal ooit na LeBron James in 2003.

Eduardo  Camavinga
Eduardo Camavinga© belgaimage
Rayan  Cherki
Rayan Cherki© belgaimage
Jonathan  David
Jonathan David© belgaimage
Alphonso  Davies
Alphonso Davies© belgaimage
Charles  De Ketelaere
Charles De Ketelaere© belgaimage
Matthijs  de Ligt
Matthijs de Ligt© belgaimage
Nina  Derwael
Nina Derwael© belgaimage
Jérémy  Doku
Jérémy Doku© belgaimage
Luka  Doncic
Luka Doncic© belgaimage
40 topper van de toekomst
© belgaimage
Remco  Evenepoel
Remco Evenepoel© belgaimage
Ansu  Fati
Ansu Fati© belgaimage
João  Felix
João Felix© belgaimage
Cori  Gauff
Cori Gauff© belgaimage
Rodrygo  Goes
Rodrygo Goes© belgaimage
Ryan  Gravenberch
Ryan Gravenberch© belgaimage
Erling  Haaland
Erling Haaland© belgaimage
Kai  Havertz
Kai Havertz© belgaimage
Mohamed Ihattaren
Mohamed Ihattaren© belgaimage
Jakob Ingebrigtsen
Jakob Ingebrigtsen© belgaimage
Vinícius  Júnior
Vinícius Júnior© belgaimage
belgaimage
belgaimage© belgaimage
Thibau  Nys
Thibau Nys© belgaimage
Ewoud  Pletinckx
Ewoud Pletinckx© belgaimage
Evy  Poppe
Evy Poppe© belgaimage
Alice  Robinson
Alice Robinson© belgaimage
Jonathan  Sacoor
Jonathan Sacoor© belgaimage
Albert Sambi Lokonga
Albert Sambi Lokonga© belgaimage
Jadon  Sancho
Jadon Sancho© belgaimage
Jannik  Sinner
Jannik Sinner© belgaimage
Nina  Sterckx
Nina Sterckx© belgaimage
Sandro  Tonali
Sandro Tonali© belgaimage
Cian  Uijtdebroeks
Cian Uijtdebroeks© belgaimage
Maarten Vandevoordt
Maarten Vandevoordt© belgaimage
Zinho Vanheusden
Zinho Vanheusden© belgaimage
Davinia Vanmechelen
Davinia Vanmechelen© belgaimage
Yari  Verschaeren
Yari Verschaeren© belgaimage
Aster  Vranckx
Aster Vranckx© belgaimage
Zion  Williamson
Zion Williamson© belgaimage
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content