Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

analyse: HANS CORNELIS

Hoe kijk je terug op je eerste seizoen bij RC Genk ?

Hans Cornelis : “Het is een moeilijk jaar geweest, met veel geblesseerden. Ikzelf stond drie maanden aan de kant. Dan ben je aangepast, raak je geblesseerd en kan je herbeginnen. Dat maakte het moeilijk een ploeg te bouwen. Zo kwam de druk bij de jonge spelers te liggen. Die hebben het goed gedaan, maar dan op talent : we misten het leiderschap van Daerden en Claessens. Dat zag je al meteen tegen Litex. De ervaren spelers zouden het vuur daar hebben aangewakkerd.”

Door de onverwachte thuisnederlaag tegen de Bulgaren plaatsten jullie je niet voor de UEFA-beker. Heeft dat nagewerkt ?

“Toch wel. Het is bij iedereen een beetje blijven hangen. Onze uitgangspositie was ideaal en toch verloren we. Daardoor grepen we naast vier wedstrijden Europees voetbal. Dat was een zware dreun, voor ons én voor de club, want die had daar financieel op gerekend.”

Volgens voorzitter Jos Vaessen bleven te veel spelers onder hun niveau.

“Dat is juist, maar de vraag is : waarom haalden ze dat niveau niet ? Omdat de nieuwe spelers allemaal geblesseerd uitvielen, en zij niet alleen trouwens. Het eerste deel van de terugronde waren de resultaten slecht, vooral op verplaatsing, en ook thuis was het voetbal niet je dat. Qua voetballend vermogen moeten we in principe niet onderdoen, maar door een gebrek aan ervaring konden we de situatie vaak niet controleren. Op het einde ging het beter, maar over een heel seizoen was het teleurstellend : de ambitie was Europees voetbal en dat hebben we niet bereikt.”

TYPE-ELFTAL 4-3-3 DOEL

Moons maakte als naar gewoonte een seizoen van ups en downs, vaak ook in dezelfde wedstrijd. Hield de ploeg op cruciale momenten recht, maar kon meteen erna erg onzeker en nonchalant uit de hoek komen ook. Heeft verscheidene fouten op zijn conto die de ploeg punten kostten.

VERDEDIGING

Zo goed als alle verdedigers waren langdurig out met blessures. De jonge Verdonck dook na de winterstop uit het niets op en kreeg een profcontract. De terugkeer van de ervaren Claessens vergróótte de defensieve onzekerheid. Heeft nog een jaar contract, maar het beste is eraf.

MIDDENVELD

Door het wegvallen van Oliseh werd Soley vooruitgeschoven in de positie van verdedigende middenvelder. Heeft alles om daar de beste te zijn, behalve een helder hoofd. Neemt te veel risico’s. Snelheid op de flanken en centrale infiltraties waren Genks offensieve troeven.

AANVAL

Na de slechte seizoensstart koos Broos voor een vast systeem met targetspits en infiltrerende middenvelders. Daardoor vielen Vandenbergh en Stojanovic uit de boot en werd Peeters de eerste spits, tot ook hij uitviel met een blessure, maar het systeem rendeerde wel.

STATISTIEKEN 9de speeldag

Bob Peeters valt in tegen Germinal Beerschot en maakt bij zijn eerste balcontact de gelijkmaker (2-2). Tijdens zijn wilde vreugderonde loopt hij een spierblessure op, waarna hij zich moet laten vervangen. Een van de meest hilarische momenten van het seizoen.

17de speeldag

Genk-Club Brugge (2-2): van het beste voetbal dat dit seizoen in de Jupiler League is vertoond.

25ste speeldag

Genk speelt een draak van een partij op Cercle Brugge (1-1). Het komt gelukkig op voorsprong door een Brugs eigen doelpunt, maar kan de drie punten niet vasthouden. In de slotminuten laat het Cercle nog scoren. Duur puntenverlies en symptomatisch voor het vooral op verplaatsing teleurstellende seizoen.

TRAINER: HUGO BROOS

H ugo Broos beseft dat zijn ploeg in het algemeen geen goed voetbal heeft gebracht. Als excuus haalt hij de vele blessures aan, waardoor hij voortdurend moest sleutelen aan het elftal. In (bijna) alle gevallen ging het om contactblessures. Vooral Koen Daerden werd gemist, bleek op het einde van het kampioenschap. De blessuregolf had ook een voordeel : jonge talenten grepen hun kans. Het is Broos’ verdienste dat hij vaak ook na de terugkeer van ervaren spelers bleef kiezen voor jongeren ( Verdonck boven Soley, Pocognoli boven Vandooren, Defour boven Engelaar). Niet om de voorzitter te plezieren, maar uit eigen overtuiging. Negatieve vaststelling is dat zijn ploeg geen enkele keer kon winnen van de top drie. Thuis pakte het slechts 2 op 9 tegen Anderlecht, Standard en Club Brugge.

TOP: STEVEN DEFOUR

Belgiës hoop in bange dagen. Pas 18 geworden, maar al rijpe attitude. Handhaafde zich ondanks een logische terugval ook na de winterstop in het elftal, maar dreigt buiten het veld geen greep te kunnen houden op zijn entourage. Sloot in oktober een vertrek uit, wil nu per se weg.

FLOP: SUNDAY OLISEH

Wilde nog één keer alles uit de kast halen, maar er zat niks meer in. Sunday Oliseh hield het tempo niet meer bij, kon zich nog moeilijk opladen en besloot dan maar zelf een punt achter zijn carrière te zetten. Deed afstand van elke financiële compensatie en vertrok zo alsnog als een grote meneer.

TENDENzEN TOESCHOUWERS (GOED)

Gemiddeld 22.200 toeschouwers, ongeveer even goed als vorig seizoen. De abonnementenverkoop kende een lichte terugval, maar dat werd goedgemaakt met de dagverkoop, vooral door de vele acties (scholen en voetbalclubs uit de Limburgse regio).

ENTOURAGE (GEMIDDELD)

Genk zal zijn hoofdgebouw renoveren. Op de iets langere termijn komt er een 2500 vierkante meter grote cafetaria aan de overliggende tribune. Technisch directeur Ariël Jacobs vertrekt.

SPEKTAKEL (GEMIDDELD)

Weinig beterschap na de klachten over een gebrek aan aantrekkelijk voetbal onder René Vandereycken. De doorbraak van een rist jongeren was wel hartverwarmend.

FINANCIëN (GEMIDDELD)

Nog steeds worden leningen voor het stadion afbetaald, maar stilaan bouwt Genk zijn schuld af. De jeugdpolitiek en de samenwerking met de Topsportschool wegen zwaar op het budget.

TRANSFERS (GEMIDDELD)

Peeters, Cornelis en Vandooren waren langdurig geblesseerd, maar in fitte toestand stonden zeker de eerste twee in het elftal. Voor Oliseh was dit het seizoen te veel. Hij maakte zelf een einde aan zijn contract.

JAN HAUSPIE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content