Trond Sollied is de laatste trainer die Club Brugge kampioen maakte. Dat gebeurde in het seizoen 2004/05. In de Jupiler Pro League behaalt Club Brugge dat jaar 79 punten, goed voor de 13e titel. Club wint 24 wedstrijden, verliest er 3 en speelt 7 keer gelijk. Het scoort 83 keer en krijgt er 25 tegen. In de beker van België verliest Club Brugge met 2-1 in de finale van Germinal Beerschot. In de kwalificaties voor de Champions League verslaat Club het Bulgaarse Lokomotiv Plovdiv in de tweede voorronde. In de derde voorronde wordt Club uitgeschakeld door Shakhtar Donetsk. Hierdoor moet het aantreden in de eerste ronde van de UEFA Cup. LB Châteauroux wordt uitgeschakeld en Club komt in groep C van de groepsfase terecht, waarin ze het moeten opnemen tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk, Real Zaragoza, Austria Wien en FC Utrecht. Club eindigt daarin als vierde met 5 punten.

SEIZOEN 2005-2006

Twee trainers: tot 2 april 2006 Jan Ceulemans, daarna Emilio Ferrera, die vier van de vijf resterende matchen wint.

In de Jupiler Pro League eindigt Club Brugge als 3e met 64 punten, 6 punten minder dan kampioen Anderlecht. Club wint 18 wedstrijden, verliest er 6 en speelt 10 keer gelijk. Het scoort 51 doelpunten en krijgt er 33 tegen. In de beker van België wordt Club Brugge in de 16e finale uitgeschakeld door Zulte Waregem (2-1). In de Champions League verslaat Club Brugge het Noorse Valerengen in de derde voorronde. Hierdoor kan Club zich plaatsen voor de groepsfase. In groep A moet Club het opnemen tegen Juventus, Bayern München en Rapid Wien. Club Brugge eindigt als 3e in de groep met 7 punten en verkrijgt hierdoor een ticket voor de 16e finale van de UEFA Cup. Daarin wordt het uitgeschakeld door AS Roma.

SEIZOEN 2006-2007

Opnieuw twee trainers. Tot eind januari 2007 Emilio Ferrera, daarna Cedomir Janevski.

In de Jupiler Pro League eindigt Club Brugge als 6e, met 51 punten, 16 punten minder dan kampioen Anderlecht. Club wint 14 wedstrijden, verliest er 11 en speelt 9 keer gelijk. Het scoort 58 doelpunten en krijgt er 40 tegen. Club Brugge wint de beker van België. In de finale verslaat het Standard met 1-0. In de UEFA Cup eindigt Club Brugge als vijfde in de groepsfase met 2 punten. Het zit in groep B met Tottenham, Dinamo Boekarest, Bayer Leverkusen en Besiktas.

Competitiebalans Ferrera: 32 op 57 (9 zeges/4 nederlagen/5 keer gelijk)

Competitiebalans Janevski: 19 op 45 (5 zeges/7 nederlagen/3 keer gelijk)

SEIZOEN 2007-2008

Eerste seizoen van Jacky Mathijssen.

In de Jupiler Pro League eindigt Club Brugge als 3e, met 67 punten, 3 minder dan Anderlecht en tien minder dan kampioen Standard. Club wint 20 wedstrijden, verliest er 7 en speelt 7 keer gelijk. Het scoort 45 keer en krijgt er 30 tegen. In de beker van België wordt Club Brugge in de 8e finale uitgeschakeld door stadsgenoot Cercle (1-0). In de UEFA Cup wordt Club in de 1e ronde uitgeschakeld door Brann Bergen (heen 0-1, thuis 1-2).

SEIZOEN 2008-2009

Tweede seizoen van Jacky Mathijssen, die op 28 maart te horen krijgt dat hij op het einde van het seizoen mag vertrekken.

In de Jupiler Pro League eindigt Club Brugge opnieuw als 3e met 59 punten, 18 minder dan Standard, dat kampioen wordt na testwedstrijden tegen Anderlecht. Club wint 18 wedstrijden, verliest er 11 en speelt 5 keer gelijk. Het maakt 59 doelpunten en krijgt er 50 tegen. In de 8e finale van de beker van België wordt Club door Roeselare uitgeschakeld na een 0-1-nederlaag. In de eerste ronde van de UEFA Cup schakelt Club Brugge Young Boys Bern uit, waardoor het zich plaatst voor de groepsfase. Hier loot Club Brugge Rosenborg, Saint-Etienne, Valencia en Kopenhagen. Club eindigt als vierde met drie punten.

SEIZOEN 2009-2010

Eerste seizoen van Adrie Koster, die een contract van één jaar met optie (te lichten voor maart) tekent. Op 24 februari 2010 wordt de optie (tot 2011) gelicht, op 25 maart bereikt Club met Koster een akkoord tot medio 2012.

In de Jupiler Pro League eindigt Club Brugge na de reguliere competitie op de tweede plaats met 57 punten, 12 minder dan Anderlecht en 8 meer dan eerste achtervolger AA Gent. Na de play-offs, met halvering van de punten (tot 29), wordt Club Brugge 3e met 41 punten, 18 minder dan Anderlecht en evenveel als vicekampioen AA Gent, dat in de play-offs één wedstrijd meer won. Club wint in de reguliere competitie 17 keer, verliest 5 keer en speelt 6 keer gelijk. In play-off 1 wint het 3 keer, verliest het 4 keer en speelt het 3 keer gelijk. Het scoort in 38 wedstrijden 66 keer en krijgt 49 doelpunten tegen. In de beker van België wordt Club Brugge in de kwartfinale uitgeschakeld door AA Gent. In de Europa League schakelt Club Brugge FC Lahti uit in de derde voorronde en Lech Poznan in de play-offs. Club wordt in een groep met Shakhtar Donetsk, Partizan Belgrado en Toulouse tweede met 11 punten. In de 16e finale wordt het uitgeschakeld door Valencia.

SEIZOEN 2010-2011

Tweede seizoen Adrie Koster

In de Jupiler Pro League staat Club Brugge na 22 speeldagen op de 4e plaats met 36 punten, 14 minder dan leider Anderlecht. Het wint 11 keer, verliest 8 keer en speelt 3 keer gelijk. Club scoorde tot dusver 45 keer en incasseerde 29 goals. In de beker van België wordt Club Brugge door Germinal Beerschot uitgeschakeld in de 8e finale. In de Europa League elimineert het in de play-offs Dinamo Minsk. Club wordt voor de groepsfase samen met PAOK Saloniki, Dinamo Zagreb en Villarreal ondergebracht in groep D en eindigt als laatste met 3 punten.

CONCLUSIE

Met vier keer een derde en één keer een zesde plaats verliest Club Brugge in België steeds meer terrein. De laatste jaren groeit qua punten de kloof met rivaal Anderlecht. Club won in vijf jaar één trofee, de beker van België. Europees veerde het na het goeie jaar onder Jan Ceulemans in de Champions League nog één keer op, in het eerste jaar van Adrie Koster.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content