Afgelopen jaar kleurden jonge Belgische talenten het hele seizoen, tot diep in de titelstrijd. Wie staat klaar voor de doorbraak en wordt – wie weet – de Malanda, Hazard of Praet van 2013/14?

Op zijn zestiende werd Brice Ntambwe bij FC Brussels weggeplukt door Birmingham City, afgelopen winter belandde hij na een avontuur van drie jaar terug in ons land. Dat hij voor Bergen koos, is vooral te danken aan sportief adviseur Dimitri Mbuyu, een oude bekende van bij FC Brussels. Na een inloopfase eind vorig seizoen manifesteerde de jonge Belg zich tijdens deze voorbereiding steeds meer als een belangrijke schakel op het middenveld. Ntambwe is een type- Vieira: één blok graniet met een eindeloos loopvermogen. Een grote troef, en tegelijkertijd een werkpunt, is zijn enthousiasme. In de match tegen Kortrijk in februari – pas zijn derde – kreeg hij al meteen rood na een al te drieste ingreep. Ntambwe koos een parallel traject als zijn goede vriend Junior Malanda (van Lille naar Zulte Waregem): een opleiding in het buitenland, maar op het juiste moment weer afzakken om aan speelkansen te komen. Het zou verbazen, mocht Bergen zijn eindpunt zijn.

Op de eerste trainingen in juni was hij met zijn zestien jaar en dik een maand de jongste in de Anderlechtkern, een maand later hoeft hij niet veel mensen meer te overtuigen. Tielemans, die een Congolese moeder heeft, speelt al sinds zijn vijfde voor paars-wit. In tegenstelling tot raspaardjes Adnan Januzaj (Manchester United) en Musonda Jr. (Chelsea) tekende hij zijn eerste profcontract wél bij Anderlecht. Tielemans is een tweevoetige middenvelder die op de zes, de acht en op de tien terechtkan – als hij de bal maar vaak genoeg kan voelen. Hoofd jeugdopleidingen Jean Kindermans ziet in Tielemans een menselijke metronoom: als geen ander slaagt hij erin het tempo van een match te bepalen. In tegenstelling tot de naar Lazio vertrokken LucasBiglia weet hij bovendien het doel staan. Met de U16 won hij op het toernooi in Dublin met 3-2 tegen grootmacht Duitsland. Tielemans maakte alle drie de doelpunten. Coach John van den Brom heeft al verklaard dat de reguliere competitie dit jaar van minder belang is en dat hij zijn sterspelers vaker rust wil geven met het oog op de play-offs. Er liggen dus kansen voor de jeugd bij de Brusselse club. Niet onbelangrijk daarbij: Tielemans is een koelbloedige strafschopspecialist.

Komt er dit seizoen na Derick Tshimanga (°1988) en LaurensDe Bock (°1992) weer een begenadigde linksachter van de Lokerse productieband gerold? Corryn heeft van nature niet de explosiviteit van die eerste of de kracht van die tweede, maar over zijn leergierigheid waren er nooit klachten. Het Lokerse trainersduo heeft de flankverdediger de afgelopen jaren beetje bij beetje de kneepjes van het vak bijgebracht. Maes (slaan) en Cossey (zalven) geloven alleszins dat hij alles heeft om het te maken. In mei 2012 werd Corryn voor het eerst voor de leeuwen gegooid in een noodploeg tegen Zulte Waregem. Vorig jaar mocht hij vijf keer opdraven in de competitie en vier keer in play-off 1. Met de komst van de rechtsvoetige Odoi op zijn positie krijgt het jeugdproduct van SV Zaffelare nu nog een extra jaartje tijd om in de luwte verder te werken. Daarna moet de student retailmarketing zo stilletjes aan definitief zijn neus aan het venster kunnen steken. De scouts hebben hun zitje op Daknam al gereserveerd.

Veel talent heeft de Gentse jeugdwerking de afgelopen jaren niet voortgebracht, maar net bij de hoog aangeschreven nationale lichting van 1996 (Pereira, Musonda Jr. en Bakkali) zitten opeens drie Buffalo’s. Van het trio werden eerder vooral de pijlsnelle winger JintyCaenepeel en de verdediger SefaIsci (intussen bij Anderlecht) naar voren geschoven, maar het is Vandeputte die momenteel het dichtst bij een basisplaats staat. Onlogisch is die tragere ontbolstering niet: door een enkelbreuk verloor de youngster in 2011 heel wat tijd. Met zijn 1m74 en eerder frêle lijf valt Vandeputte sowieso wat licht uit, maar aan zijn voetballend vermogen mankeert er niets. Dat toont de nummer tien met vinnige dribbels, door het spel goed te lezen en met slimme doorsteekpasses de mensen rond hem in stelling te brengen. Zolang Víctor Fernández bij AA Gent de lijnen uitzet, zal de voorkeur gaan naar fijnbesnaarde voetballers. Vandeputte past perfect in dat plaatje en mag hopen dit seizoen al af en toe eens in te vallen.

Aanvaller die altijd in het oog springt, is het niet met zijn ongelooflijke versnelling in de diepte, dan wel om zijn kunstig gestileerde kapsels. Cerigioni stond al enkele jaren op het lijstje van verschillende eersteklassers, maar koos uiteindelijk pas afgelopen winter voor OHL. Dat gaf hem alle tijd om rustig te rijpen bij tweedeklasser Lommel, eerder al de kweekvijver van Henkens (Waasland-Beveren), Vanaken (Lokeren) en Azevedo (eveneens OHL). Na een inloopperiode kreeg hij van Ronny Van Geneugden zijn kans in play-off 2. In de 1-5 op KV Mechelen kwamen de kwaliteiten van Cerigioni tot dusver het best tot uiting, met een goal en een assist op zijn conto. De voormalige belofte-international is een spits die als een stuiterbal alle hoeken in duikt, met zijn intrinsieke versnelling altijd gevaarlijk op de loer ligt bij een counter, en ook verdedigend zijn werk opknapt. Een verdediger beleeft zelden een rustige avond met Cerigioni in de buurt. Met Ruytincx vindt de jonge Italo-Belg bovendien een ideale targetman naast zich, want alleen een aanval dragen is voorlopig nog te veel van het goede.

DOOR JENS D’HONDT – BEELDEN: IMAGEGLOBE

Jari Vandeputte staat dicht bij een basisplaats.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content