TYPE-ELFTAL: 4-5-1

Doelmannen

Luciano startte sterk. Na het vertrek van Victor werd zijn naam genoemd als toekomstig keeper van Club, maar een aantal fouten in de terugronde kostte GBA wél punten. Verdediging

Samen met de sobere mandekker Van Dooren vormde Hoefkens een sterk centraal duo. Op links kon Monteyne maar moeizaam de goed gestarte Bodor uit de ploeg spelen. Rechts was het de hele tijd zoeken en passeerden achtereenvolgens De Wree, Van Zundert, Haagdoren en Monteyne de revue.

Middenveld

Al snel trok Brys een aanvaller weg om met een versterkt middenveld verdedigend een dam op te werpen. Dickson was lange tijd de revelatie als verdedigende middenvelder, Reigel werd met een onvoldoende doorgestuurd. Op links viste de trainer de technisch vaardige Camara op uit de B-kern.

Aanval

Hoewel Victor als complete nieuwkomer al snel een revelatie werd, haalde GBA toch meer punten zonder dan met hem. Aanvankelijk startte GBA met twee spitsen, later liet het een speler terugzakken. Haagdoren zette als vooruitgeschoven middenvelder of hangende spits een sterk seizoen neer.

StatistiEKEN

11de speeldag Na 0-2-thuisverlies tegen Westerlo zakt GBA naar de twaalfde plaats, de laagste positie tijdens het seizoen.

13de speeldag GBA klopt Club met 2-0. Philip Haagdoren toont zich na een moeizaam seizoen opnieuw een aanvallende speler met meerwaarde, Club is onder de indruk van spits Victor, die kort nadien naar Brugge verhuist.

23ste speeldag Met 1-0 in de derby haalt GBA zes op zes tegen Antwerp en duwt zichzelf definitief uit de gevarenzone naar de zevende plaats.

TOP:Kurt Van Dooren

Samen met Carl Hoefkens vormde Kurt Van Dooren een sterk centraal duo achter-in. Zelden liet de uit derde klasse afkomstige voorstopper zich op een fout betrappen. Mooie comeback nadat hij indertijd moest afhaken bij Lierse, waar hij de concurrentie met… Carl Hoefkens niet aankon.

flOP:Tim Reigel

Een van de weinige spelers die vorig jaar uit de ploeg verdween en niet voor een sportieve revanche kon zorgen. Nadat hij er niet in slaagde een basisplaats af te dwingen, verhuisde Reigel naar FC Brussels, waar hij de kans miste om terug te keren naar eerste klasse. Volgend seizoen weer Eendracht Aalst.

Achteraf : Carl Hoefkens

Waarom maakte GBA een sterk seizoen in plaats van zoals voorspeld tegen de degradatie te strijden ?

Carl Hoefkens : “Omwille van goeie transfers en het revanchegevoel van spelers als Steve Cooreman, Philip Haagdoren en Mohamed Camara die vorig jaar weinig speelden en extra geprikkeld waren. Ik geef toe dat ik vooraf vragen had, omdat ik vooraf de kwaliteiten van bijvoorbeeld iemand als Kurt Van Dooren niet kon inschatten.”

Jij haalde zelf ook een goed niveau.

“Ik vond mezelf niet veel beter dan de voorbije seizoenen. Alleen viel ik meer op omdat we anders speelden : bij GBA werd ook van de aanvallers verwacht dat ze verdedigend meewerkten, wat het voor de verdediging een stuk makkelijker maakte.”

Jullie scoorden weinig. Amper één doelpunt per wedstrijd.

“Als we scoorden, wonnen we inderdaad vaak de wedstrijd. De laatste weken veranderde dat omdat andere spelers een kans kregen : Daniel Cruz bijvoorbeeld verdedigt minder, maar brengt meer aanvallende impulsen.”

Zonder Victor haalden jullie niet minder punten dan met hem.

“Na Victors vertrek ging Kristof Snelders bevrijd voetballen. Tactisch schakelden we over naar een rotatiesysteem, waarbij de aanvallende spelers voortdurend van positie wisselden. Voordien lag GBA vaak lam als de tegenstander Victor in zijn greep kreeg.”

Wat voor type trainer is Marc Brys ?

“Qua aanpak naar de spelers vergelijk ik hem met Erik Gerets, maar tactisch doet hij zijn eigen ding. Drie systemen legde hij ons op, alledrie werkten ze evengoed. Samen met zijn voor eerste klasse vernieuwende trainingsmethodes vind ik dat straf voor een trainer uit derde klasse.”

TRAINER : Marc Brys

Gegniffel toen kersvers eer-steklassetrainer Marc Brys voor het seizoen de wens uitte met GBA kampioen van de rechterkolom te worden. Toen vroeg iedereen zich vooral af wat een onbekende trainer eerste klasse zou bijbrengen. In alle rust haalde Brys het maximum uit de beschikbare middelen. Met een onverhoopte zevende plaats kreeg hij meer dan waar hij vooraf van droomde. Unaniem positief waren spelers en bestuur over zijn nieuwe werkmethodes en zijn aanpak, al hielden die langere werkdagen in. Tactisch stuurde Brys op basis van de gebreken (tekort aan aanvallers, blessures van ideeënrijke spelers) tot twee keer toe zijn aanpak bij. Van twee spitsen naar één aanvaller, terwijl een versterkt middenveld in de eerste plaats de verdedigende taken moest uitvoeren. Telkens pikten de spelers dat moeiteloos op en haalde GBA uit een minimum aan doelkansen maximaal rendement.

Tendensen

Toeschouwers : goed

Vijftien procent hoger liggen de toeschouwers-cijfers in vergelijking met vorig seizoen. Gemiddeld 7500 kijkers lokte GBA bij thuiswedstrijden, waaronder 4500 abonnees.

Entourage: heel goed

Marc Brys toonde zich als nieuwkomer in het trainersgilde in eerste klasse zonder meer een aanwinst. Hulptrainer Paul Degenaers, overgenomen van Antwerp, kreeg geen nieuw contract. Hoofd opleidingen Urbain Haesaert stopt, terwijl Simon Tahamata door Ajax naar Amsterdam teruggeroepen werd.

Spektakel : goed

Met een gemiddelde van één goal per wedstrijd was GBA niet de meest attractieve ploeg, maar de prestaties en het eindresultaat waren een stuk beter dan verwacht.

Financiën : heel goed

De nieuwe aandeelhouders schroefden het budget van 5,75 miljoen euro terug naar 3,75 miljoen euro. Voor het eerst sinds haar bestaan kreeg de club haar budget op eigen houtje rond.

Transfers : heel goed

Victor was een meevaller in de spits waar Koen Schockaert onvoldoende bleek. Achterin waren Carl Hoefkens en Kurt Van Dooren voltreffers, terwijl ook Karel Snoeckx zich geleidelijk opwierp tot basisspele

door Geert Foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content