TYPE-ELFTAL: 4-4-2 Doel

Met een bewonderenswaardige beleving verdedigde Luciano weer als nummer één het doel. In zijn gekende stijl – met soms spectaculaire kattensprongen – zette een van de publiekslievelingen een goed seizoen neer, zijn zevende op rij nu al voor Germinal Beerschot.

Verdediging

De Roeck, De Wree en Lolo waren lang out met een blessure, en dus viel de min of meer vaste formatie weg en moest er meer geschoven worden. Dheedene presteerde centraal vrij keurig, Losada vulde in de tweede seizoenshelft het gat rechts achteraan goed op.

Middenveld

De van Club Brugge overgekomen Roelandts vervulde geen opvallende, maar wel een nuttige rol. Hij deed dat niet met brio, wel naar behoren. Cruz kende een seizoen van ups en downs. Colman manifesteerde zich als de beste van de vijf gehaalde Argentijnen.

Aanval

Sterchele scoorde vlot, hoewel de tandem met Cavens, van wie veel werd verwacht, zelden optimaal draaide. Die laatste scoorde te weinig en leek vaak dat tikje tekort te komen. Een bleke De Wilde kwam weer niet verder dan een magere invallersrol.

TOP: François Sterchele

Na zijn overgang van de derde naar de eerste klasse presteerde hij vorig seizoen bij Charleroi al bijzonder goed (9 goals). Dit seizoen klom hij weer een trede hoger (21 goals). Niet evident. Germinal Beerschot wil hem doodgraag houden, maar verscheidene (top)clubs lieten al hun interesse blijken.

flOP: Bjorn De Wilde

Kwam vijf keer aan de aftrap, maar slaagde er niet in zich echt door te zetten. Had nochtans – voor de zoveelste keer – het voornemen om het etiket ‘supersub’ van zich af te schudden. Enkel de ‘super’ verdween, de ‘sub’ niet. Op het einde van het seizoen mocht hij zelfs niet meer invallen.

StatistiEKEn Speeldagen

10de speeldag Na ‘maar’ 0-0 tegen Lokeren, waardoor de aansluiting met de beoogde top vijf wegviel, en de bekeruitschakeling door KV Mechelen, gaat tegen acht Charleroispelers een 1-0-voorsprong verloren. De malaise is compleet.

24ste speeldag 4-0-winst tegen een zwak Club, eindelijk nog eens carnaval op het Kiel.

30ste speeldag 2-3-verlies tegen rode lantaarn Lierse, en dat na 2-1-winst tegen leider Genk. Tekenend : er zat dit seizoen vaak geen lijn in het spel en in de prestaties.

ACHTERAF: Pieterjan Monteyne

Wat onthoud jij vooral van dit seizoen van Germinal Beerschot ?

Pieterjan Monteyne : “Dat het niet zo slecht was als de sfeer die over ons seizoen hing, deed vermoeden. De ambitie was top vijf, maar we konden de hoge verwachtingen in het begin niet echt inlossen. We moesten jongens inpassen, zoeken naar het juiste systeem, dat liep allemaal niet altijd even vlot en is ons eigenlijk een heel seizoen blijven achtervolgen.”

Als de lat in het begin iets lager was gelegd, was misschien veel heisa vermeden.

“Ja, maar ik vond het doel realistisch. Een aantal mensen heeft te vlug geconcludeerd dat het seizoen mislukt was, dat bemoeilijkte het werken.”

De ene week zetten jullie een glansprestatie neer tegen een topteam, de andere een flutprestatie tegen een zwakke tegenstander. Zie je een verklaring ?

“We hadden een heel technisch elftal. Tegen topploegen, die uitgaan van hun eigen sterkte, kregen we meestal ruimte om te combineren. Bij ploegen die meer verdedigend ingesteld zijn, ligt dat anders. Daartegen kenden we meer problemen.

“Plus : bij een topaffiche was iedereen altijd honderd procent gemotiveerd door de sfeer die op die momenten op het Kiel gecreëerd wordt. Bij andere matchen is dat niet altijd het geval. Spijtig.”

Conclusie : slecht was het niet, maar er zat meer in ?

“Er zat iets meer in, ja. We zijn een aantal keren bestolen, maar hadden puntenverlies ook soms aan onszelf te wijten. We konden makkelijk zes à negen punten meer halen, en dan was er geen vuiltje aan de lucht geweest.”

TRAINER: Marc Brys

Vorig seizoen werd Marc Brys wegens tegenvallende resultaten na zeven speeldagen ontslagen. Dit seizoen werd hij – niet tot ieders tevredenheid – teruggehaald door voorzitter Jos Verhaegen, die Brys’ manier van werken – veel trainingsuren – apprecieert. Weer kon Brys de (hoge) verwachtingen niet inlossen. Hij schoof veel met namen en opstellingen, naar eigen zeggen in functie van de sterktes en zwaktes van de tegenstander, maar leek vooral het juiste recept niet te vinden.

Hoewel hij uiteindelijk geen slecht eindresultaat boekte – meer dan 50 punten – moet hij toch plaats maken voor een andere trainer. In de veeleisende omgeving die het Kiel is, werd vooral de wisselvalligheid in de resultaten hem fataal. Harm van Veldhoven van Cercle Brugge volgt hem op.

Tendensen (heel goed, goed, gemiddeld, slecht, heel slecht) Toeschouwers (slecht)

Gemiddeld 8650 mensen volgden de thuiswedstrijden, tegenover 7500 vorig seizoen. De abonnementenverkoop steeg ook : van 4900 naar 5732.

Entourage (heel slecht)

Aimé Anthuenis werd sportief directeur. Toen die enkele keren in de kleedkamer zijn gedacht ging zeggen, zorgde dat voor enig ophef. Paul Heylen werd commercieel manager.

Spektakel (slecht)

Vooral de 4-0-winst tegen Club was sensationeel. Ook thuis tegen Moeskroen (6-2), op Lierse (2-3) en op Charleroi (3-3) waren er beklijvende matchen.

Financiën (gemiddeld)

Het budget steeg van 5,5 naar 8,5 miljoen euro, vooral dankzij enkele uitgaande transfers.

Transfers (slecht)

De club ontkende het altijd, maar het achterliggende idee bij het strikken van de Argentijnen leek : er vijf halen zonder financiële risico’s, dan zullen er misschien één of twee voldoen. Zo ging het ook. Enkel Losada en Colman braken door. Het uitproberen van al die jongens kostte veel tijd én punten. De marktwaarde van de voor 750.000 euro gehaalde Sterchele schoot de lucht in. Hij kost nu naar verluidt 3 à 4 miljoen euro. Een gouden zaak heet zoiets.

door Kristof De Ryck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content