TYPE-ELFTAL: 4-4-2

Doelmannen

Proto en Susnjara stonden dit seizoen onder de lat bij La Louvière en deden dat degelijk. Helaas voor de gewezen doelman van Standard is de doorbraak van de jonge titularis niet tegen te houden : Proto blijft op alle domeinen vooruitgang boeken.

Verdediging

Een uitgesproken uitgebalanceerd onderdeel van de ploeg met kracht ( Onyewu) en ervaring ( Siquet) in het centrum, inzet op de linkerflank ( Klukowski) en één van de beste rechterbacks van de Belgische eerste klasse ( Blay). Na zijn minder fortuinlijke passage bij KV Mechelen raakte Blay in La Louvière weer optimaal op toerental.

Middenveld

Zoals gebruikelijk voetbalde La Louvière ook dit seizoen met twee schokbrekers op het middenveld. De meest bepalende luistert naar de naam Mamouni. Een wroeter en vechter, gevreesd door de tegenstand en iemand met (soms zelfs een beetje te veel) temperament.

Aanval

De revelatie hier is met voorsprong Murcy : een elegante, aalvlugge aanvaller met een nadrukkelijk collectieve instelling. Met zijn onophoudend diagonaal bewegen maakt hij ruimte vrij voor ploegmaats. Een blessure heeft zijn eerste seizoen in België jammerlijk verstoord.

StatistiEKEN

3de speeldag La Louvière speelt een prima wedstrijd bij Club Brugge, keert met een gelijkspel (3-3) terug en had de drie punten verdiend.

7de speeldag La Louvière speelt een perfecte match op Standard : 0-2.

10de speeldag La Louvière verslaat Racing Genk met 5-2 na een beklijvend duel.

TOP: Silvio Proto

Maâmar Mamouni en Michaël Murcy zouden hun plaats in deze rubriek niet gestolen hebben, maar geen van beiden werkte een volledig seizoen af. Silvio Proto werd met de week beter. De keeper boekte zoveel vooruitgang dat hij met stipt stijgt in de hiërarchie van de Belgische doelmannen.

flOP:Manaseh Ishiaku

Een jaar geleden was deze Nigeriaanse aanvaller de absolute uitblinker in de bekerfinale tegen Sint-Truiden. Manaseh Ishiaku kon er helaas geen vervolg aan breien en verloor zelfs zijn stamplaats ten voordele van Michaël Murcy. Aan hem nu om volgend seizoen te reageren.

Achteraf : Thierry Siquet

La Louvière onderging dit seizoen een tactische gedaanteverwisseling. Hoe moeilijk was dat ?

Thierry Siquet : “Het schenkt enorm veel voldoening om voortdurend vooruitgang te boeken. Dat doen we nu al vier jaar – sinds ons debuut in eerste klasse – op constante basis. We bewandelen daarbij altijd de weg van de geleidelijkheid. La Louvière is begonnen met de ambitie de degradatie af te wenden, rukte op naar de middenmoot, won vorig seizoen de beker van België en produceerde bij dat alles offensief voetbal. Want dat laatste stond hoog op het verlanglijstje van Ariël Jacobs. Uitzonderingen niet te na gesproken hanteren we een 4-3-3 of een 4-4-2. Een interessante periode vormden ook onze Europese duels tegen Benfica Lissabon. In die wedstrijden bewees La Louvière dat de bekerzege niet op toeval berustte maar het resultaat was van hard werken. Inmiddels zijn we gerodeerd, de ploeg is vertrouwd met het systeem. Almaar meer slagen we erin ons eigen spel op te dringen. De nieuwe spelers hebben zich vlot aangepast, zowel op het veld als ernaast. Wat bewijst dat de club ze zorgvuldig had geselecteerd, zowel op hun sportieve als op hun menselijke kwaliteiten. Want ook dat is geen toeval : alle transfers van La Louvière zijn prima gelukt.”

En wat nu ?

“Zelf ben ik einde contract. Op een bepaald moment sloop er onrust in de groep toen bekend werd dat de manager opstapte en dat de coach na het seizoen naar Racing Genk zal verhuizen. Toen de voorzitter uit China terugkeerde, heeft hij de spelersgroep gerustgesteld. Dat de modernisering van het stadion een aanvang heeft genomen, bewijst de ambitie van deze club.”

door Pierre Bilic

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content