Na wat Preud’homme er vorig seizoen bereikte – als tweede eindigen in de competitie en de beker van België winnen – dacht ik: voor eender wie hem opvolgt, is dat toch een zware erfenis. Met zijn charisma liet hij er een enorme indruk na. Maar in niet zo gemakkelijke omstandigheden levert zijn opvolger er heel goed werk. De spelersgroep is heel groot en verandert vaak van samenstelling door de aan- en verkooppolitiek van de club. Dury roteert enorm veel, hij durft soms met vier of vijf anderen te starten en dan moet je ervoor zorgen dat de kleedkamer kalm blijft. Het beste middel daarvoor is: winnen. In het begin voelde je dat het moeilijk was, maar zie ondertussen: ze staan derde, kunnen nog tweede worden én zitten in de halve finale van de Cofidis Cup. Het is niet vanzelfsprekend.”

Omkadering

“Anderzijds is Gent buiten het veld al jaren hard aan het werken. Het is, denk ik, een van de Belgische clubs die het meest in scouting investeert. Dat zorgt ervoor dat er ook steeds weer een aanvoer van talent is.

“Bij Gent zit het scorend vermogen verdeeld over veel spelers. Alleen Coulibaly staat vrij hoog in de topschutterslijst (en Mboyo, die eind januari in de winterstop van Kortrijk kwam). Maar in de periode dat Arbeitman meedeed, toonde hij dat ook hij een goal kan maken. Coulibaly is een sterke beer die als hij in vorm is, moeilijk af te stoppen is en tegen wie een verdediging niet graag speelt. Ik denk dat hij in play-off 1 vaak in de ploeg zal staan.

“Vooraan hangt Gent grotendeels af van de creativiteit van het moment van zijn individualisten op de flank. Als El Ghanassy draait, kan hij met zijn snelheid en zijn dribbels een en ander forceren. Met Ljubijankic, een heel goede speler, er nog bij kunnen ze alleen al met die drie man veel tegenstanders pijn doen.”

Thijs

“Een groot voordeel van AA Gent is: het is niet ‘van moeten’. Bovendien zitten ze ook nog in de beker. Voor de titel vrees ik een beetje. Ze zijn te afhankelijk van het feit of Thijs wel of niet helemaal fit is. Hij is iemand met een enorme impact op het middenveld, op de plóég, en kan in een wedstrijd het ritme bepalen. Hij voelt goed aan wanneer er op balbezit gespeeld moet worden en wanneer de diepte gezocht moet worden, hij zorgt ervoor dat er in het tempo van Gent gespeeld wordt en dat zal in play-off 1 nodig zijn. Want als het op verplaatsing te snel gaat, zullen ze in de problemen komen. Dury moet hopen op een fitte Thijs.”

Laatste vier

“Vooraan beschikt Gent over mogelijkheden, maar ik vraag mij af of het achteraan de kwaliteit heeft om overeind te blijven in al die zware wedstrijden die eraan komen. Ik vrees dat als er veel druk op de achterste lijn gezet zal worden, ze daar veel problemen zullen krijgen.

Jorgacevic is een keeper die bij momenten heel sterk presteert. Hij is een heel invloedrijke speler en ik hoor dat ze met hem op mentaal vlak aan het werken zijn. In vorm kan hij ervoor zorgen dat Gent lang meedoet voor de titel.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“Dury moet hopen op een fitte Thijs.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content