Zaterdag trekt AA Gent in de tweede ronde van de Intertoto met een 2-0-voorsprong naar het Noord-Ierse Cliftonville. Die voorsprong behaalde het afgelopen weekend dankzij twee doelpunten van aanvoerder Dominic Foley.

Ook al speelde zijn ploeg niet in de onder Georges Leekens gebruikelijke 4-4-2, maar in de hem eigen 4-3-3, Trond Sollied had erop toegezien de automatismen van vorig seizoen niet teniet te doen. Hij ging uit, zei hij de spelers tijdens de theoretische bespreking, van de ploeg die in de vorige competitie vierde werd. “Je ziet wat ik wil brengen, maar je ziet ook nog wat uit het verleden”, was de zuinige analyse van de trainer achteraf.

Wat de Noor niet zei, maar onder andere bedoelde, is dat zijn ploeg nog aanvallender moet durven spelen, want “aanvallen is het belangrijkste.” Een speler als Christophe Grégoire bijvoorbeeld komt wanneer de ploeg in balbezit is nog te graag de bal in de voeten vragen, terwijl Sollied hem liever naar voren ziet gaan. Op die denkpatronen, op aanvallend denken, is het dat de trainingen de voorbije weken vooral waren gebaseerd. De derde man zoeken, runs maken vanuit het middenveld, waardoor de twee buitenste aanvallers aan de buitenkant kunnen blijven : de visie en terminologie die hij vroeger al introduceerde, keert terug.

In doel toonde Alexandre Martinovic – na het vertrek van Frédéric Herpoel zijn kans gekregen – zich tegen Cliftonville uitstekend op hoge ballen. In luchtduels moet de Gentse verdediging overigens, op rechtsachter en zaterdag offensief uitstekende Guillaume Gillet na, overigens kunnen uitblinken : Djordje Svetlicic en de nieuwelingen Boban Grncarov en Aleksandar Mutavdzic zijn geen van allen kleine verdedigers. Davy De Beule, rechts, en Alin Stoica, links, speelden vooraan in de driehoek op het middenveld, die met Christophe Grondin een verdedigende punt kreeg die een hoger tempo aankan dan Nebojsa Pavlovic vorig seizoen.

Vooraan leek de Gentse puzzel de voorbije week nog het minst in mekaar te vallen : Grégoire kon op links als vanouds voorzetten geven, maar de andere twee posities waren minder evident. Foley speelde tegen Top Oss vanaf links, maar is zoals onder Leekens op z’n best als targetman naast Adekanmi Olufade, die tegen Cliftonville vanaf de rechterkant speelde. Hij heeft snelheid en af en toe een dribbel, maar was vermoeid door interlands, mist overzicht en de afgemeten voorzet. Hij werd na 70 minuten dan ook vervangen door Marcin Zewlakow. GilVermouth, bruikbaar op die positie, was nog niet speelgerechtigd.

RAOUL DE GROOTE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content