Met twee inkomende transfers is AA Gent het nieuwe jaar ingegaan: de Deen Jesper Jørgensen (26, tekende voor 2,5 seizoen) en de Senegalees Alpha Ba (21).

Jørgensen liet zich opmerken als een snel spelende defensieve middenvelder die in positie blijft en loopvermogen heeft. Hij moet de concurrentie met de andere centrale middenvelders aangaan. In Denemarken kennen ze Jørgensen, die kapitein was van Esbjerg, als niet te snel, maar een harde werker, een no-nonsensespeler die aan het ploegbelang denkt. “Een betrouwbare speler voor een elftal”, noemt Nils Idskov van het Deense voetbalblad Tips Bladet hem. “Hij speelt al zijn hele carrière bij Esbjerg en is een echte streekspeler. Hij komt uit een vissers- en havenregio en dat merk je: het is een prototype, iemand die weet wat hij kan, niet verlegen is, maar ook niet té veel zelfvertrouwen heeft. Geen topper, maar gewoon een goeie voetballer, iemand die negentig minuten de bal kan laten rondgaan. ”

Ba, een harde centrale verdediger die overkomt van Union Sportive Ouakam uit Dakar, meet 1m89 en moet op termijn meer power geven aan het verdedigende compartiment. Iets waarvoor nu bij stilstaande fasen vooral Elimane Coulibaly komt bijspringen. Adriano Duarte revalideert nog zeker twee maanden en Erlend Hanstveit mist de wendbaarheid en kracht.

Bovendien blijkt dat het met voetballende types bevolkte middenveld in sommige wedstrijden kracht en loopvermogen mist. “We zaten een beetje met een onevenwicht,” zegt Michel Louwagie, “met iets te veel aanvallend ingestelde spelers en iets te weinig defensief ingestelde.”

Een en ander maakt dat Gent Randall Azofeifa, die in 16 van de 21 wedstrijden meedeed, waarvan 13 in de basis, wil laten vertrekken.

Toen de Turken van Gençlerbirligi zich twee maanden geleden al eens meldden, zegt manager Louwagie, kregen ze te horen dat een transfer niet aan de orde was. Maar nu Gent de Costa Ricaan een voorstel tot contractverlenging naast zich zag neerleggen, mocht Gençlerbirligi, dat met een veertiende plaats in de competitie een moeilijk seizoen doormaakt, alsnog een poging doen om hem aan te trekken.

DOOR RAOUL DE GROOTE

“We hebben iets te veel aanvallend ingestelde spelers en iets te weinig defensief ingestelde.”

Michel Louwagie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content