In aanloop naar de Spelen van Tokio slaan het Wereldantidopingagentschap (WADA) en het Internationaal Test Agentschap (ITA) de handen in elkaar.

Op de IOC-sessie van vorige week werd het antidopingprogramma voor de komende Olympische Spelen voorgesteld. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) uitbesteed aan het Internationaal Test Agentschap (ITA). Die onafhankelijke instantie werd in 2018 opgericht, en managet de antidopingprogramma’s van verschillende internationale sportfederaties en van grote sportevents.

Met steun van het WADA zal een Pre-Games Expert Group van het ITA 23.000 adviezen geven aan internationale sportfederaties en nationale antidopingagentschappen. Op basis daarvan zijn al respectievelijk 2400 en 400 controles bij individuele sporters en ploegsporters uitgevoerd. Meer dan zesduizend testen zullen de komende weken en maanden volgen. Bovendien over alle 33 olympische sporten en disciplines, terwijl dat voor Rio 2016 over slechts zeven sporten ging.

Op kosten van het IOC heeft het ITA ook een systeem ontwikkeld waarmee het stalen die voor de Spelen van Tokio worden afgenomen tot tien jaar erna in een gecentraliseerde en beveiligde accommodatie zal bewaren. Zodat die ten allen tijde opnieuw getest kunnen worden.

Vorig jaar, met name in de lockdownperiode tussen maart en juni, viel het aantal dopingcontroles wereldwijd fel terug. In de tweede helft van 2020 werd dat, vooral bij sporten met een hoger risico op dopingmisbruik, weer opgeschroefd tot de normale hoeveelheden. Die achterstand moet in 2021, over alle sporten, helemaal ingehaald worden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content