Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Wlodimierz Lubañski kijkt uit naar België-Polen. ‘België moet winnen, Polen mag niet verliezen. Ik zie niet goed in hoe de Rode Duivels aan kansen gaan komen.’

In februari wordt hij zestig. Wlodimierz Lubañski praat zoals hij destijds op het veld de kansen afmaakte : rechtuit. Voor de wedstrijd vanavond in het Koning Boudewijnstadion inviteerde de Poolse bond hem als lid van de officiële delegatie. “Niet om te tolken”, zegt hij. Tijdens de wedstrijd geeft hij commentaar op tv, zoals hij dat ook al deed op het WK. Zijn kritiek op de prestaties van Polen daar – verlies van Ecuador en Duitsland, winst tegen Costa Rica maar net als in Azië naar huis na de eerste ronde, zindert in zijn geboorteland nog na. De conclusie ? Ondermaats !

Wlodimierz Lubañski : “Tegen Duitsland ging het nog, omdat de Duitsers minder goed waren en Polen daar vanuit de organisatie kon spelen. Maar de eerste wedstrijd tegen Ecuador vond ik ondermaats. Niet fris, geen agressiviteit, geen wil om te scoren. De spelers die de ploeg moesten dragen, genre MaciejJurawski of JacekBak, of het middenveld, waren niet goed. Verkeerde opstelling, verkeerde keuzes, niet goed voorbereid. Teleurstellend voor de vele Poolse supporters, want die waren er wél. Ik waande me in Warschau tijdens die wedstrijd en niet in Gelsenkirchen. Dat zal je in Brussel ook zien, ik verwacht opnieuw veel Poolse supporters, zeker 15.000.

“Ook de ruzie tussen bondscoach Pawel Janas enerzijds en het duo Jerzy DudekTomasz Frankowski snapte ik niet. Janas heeft door hen thuis te laten willen tonen wie de baas is, maar het resultaat was catastrofaal. Na het WK mocht Pawel Janas opkrassen.”

De nieuwe bondscoach werd Leo Beenhakker (64). Niet iedereen stond achter de komst van de Nederlander, zegt Lu- bañski : “De Poolse voetbalbond koos in mijn ogen voor de veiligste oplossing : een buitenlander met naam die vrij was. Financieel was het niet eenvoudig om Beenhakker aan te trekken, maar een sponsor is bijgesprongen. Beenhakker had de naam én de contacten. De manager van Dudek, de Nederlander Jan van Zeeuw, is ook de manager van Beenhakker. Zie je de lijn ? Leo’s eerste zet was dan ook een terugkeer van Dudek, maar die was zo dramatisch slecht tegen Finland ! Hij mag twee goals op zijn kap schrijven, zodat Beenhakker, die niet stom is, hem onmogelijk de hand boven het hoofd kon houden. In de tweede match, tegen Servië, zat Dudek nog op de bank, maar sindsdien is hij er niet meer bij. Wojciech Kowalewski deed het drie keer goed, is sober en regelmatig, maar ik hoorde dat hij geblesseerd is. Nu verwacht ik Artur Boruc tussen de palen.”

Volgend jaar moet een nieuwe bondsvoorzitter verkozen worden. Tot dan valt een pak wantoestanden weg te werken. Lubañski : “Het niveau van onze competitie vind ik verbeterd. Zoals in België heb je drie topploegen, maar daaronder is de gemiddelde kwaliteit bij de rest beter dan in België. De wedstrijden die ik via satelliet zie, zijn goed, met tempo en kwaliteit. De basistechniek vind ik beter dan in België. Het grote probleem met de fraude is het gerecht aan het oplossen, dat zorgt binnen de bond wel voor wijzigingen. Er werden veel wedstrijden verkocht, waarbij vooral scheidsrechters betrokken waren. Ik geloof dat er al dertig zijn opgepakt, uit de eerste én de tweede klasse.”

Snelheid op de flanken

Net als de Belgen puurden de Polen in de EK-kwalificatiewedstrijden zeven punten uit vier wedstrijden. Het speelde drie keer thuis tegen de sterke ploegen, Finland, Servië én Portugal. Lubañski : “Polen-Finland was de eerste match van Leo Beenhakker. Ik heb die wedstrijd gezien en was beschaamd. Ze voetbalden heel voorzichtig, veel ballen breed, geen diepte, het vertrouwen was totaal weg. Rechtsachter MarcinWasilewski speelde zonder druk naar voor, Bak was dramatisch als centrale verdediger omdat hij nooit rugdekking gaf, en ook Michal Zewlakow voetbalde weinig opvallend. Finland won verdiend, het speelde via Jari Litmanen goed de counter en hield achterin alles gesloten. Resultaat : 1-3. Tegen Servië werd het 1-1, maar daar had winst ook gekund. Winnen deed Polen wél bij Kazachstan (0-1) en 2-1 thuis tegen Portugal.

“Beenhakker vond na een tijdje zoeken iets wat ik zeer interessant vind : snelheid op de flanken, zelfs vanuit de verdediging. Als rechtsachter kwam PawelGolanski in de ploeg, op links GrzegorzBronowicki, van nature rechtsvoetig. Hij houdt in Brussel wellicht Zewlakow op de bank, tenzij Golanski niet tijdig hersteld is van een blessure. In Kazachstan won Polen, maar fameus was het daar niet. Zonder een moment van inspiratie van Ebi Smolarek blijft het daar 0-0. En Portugal speelde wel heel hard in de kaart van Polen. Enorm hoog, met veel ruimte in de rug. Polen is een counterploeg, die dat goed uitbuitte en snel scoorde, opnieuw via Smolarek die een neus heeft voor goals. Hij komt vaak in de zestien meter, draait makkelijk, is snel. Beenhakker laat Polen wat op zijn Nederlands voetballen, met acties vanaf de flanken. Maar als Polen de wedstrijd moet maken, met snel combinatiespel tegen een ploeg die geen ruimte laat, krijgen ze problemen. René Vandereycken zal zeer gegroepeerd spelen, dan krijgt Polen problemen met de opbouw.”

Wie zorgt voor diepgang ?

Aanvallend vindt Lubañski Polen sterker dan België. “Aan de ene kant speelt op het middenveld Smolarek, heel goed met de bal aan de voet de combinatie en infiltratie zoekend, en aan de andere kant JakubBlaszczykowski. Minder doelgericht, maar heel snel en met een goeie voorzet. Maciej Jurawski vind ik een sterke, veel lopende spits, met snelheid, een goeie dribbel én een uitstekende trap. Grzegorz Rasiak is een onopvallende speler, geen fijne voetballer, maar nuttig. Jurawski-Rasiak was het duo van de laatste twee wedstrijden, maar het kan ook dat Beenhakker voorin kiest voor de snelheid van RadoslawMatusiak, binnenkort gegarandeerd een vaste waarde in de spits.”

Door de blessure van Rasiak kan het dat Matusiak zoals tegen Servië mag starten. Lubañski : “Omdat hij meer snelheid heeft. Als Leo rekent op de organisatie, moet je voorin snelle spelers hebben. Rasiak is eerder een breker.”

Defensief vindt Lubañski België sterker : “Zeker nu Arkadiusz Radomski geblesseerd is. Een echte vervanger is er niet. Radomski redde in deze voorronde al vaak Bak, die problemen heeft met rugdekking en positie. Niet voor niks speelt hij in het Midden-Oosten. Hij mist scherpte.”

Emile Mpenza, zijn ploegmaat in Qatar, beweert nochtans dat je je scherpte daar niet verliest. Lubañski : “Met alle respect, die jongens hebben gekozen voor het geld, laat ons dat niveau niet vergelijken !”

Lubañski : “België moet winnen, Polen mag niet verliezen, wil het die positieve wedstrijd tegen Portugal bevestigen. Zoals ik René ken, zou hij wel eens durven spelen met één spits, Mpenza en KarelGe-raerts in steun, voor twee verdedigende middenvelders. Links is BartGoor niet een speler die diepgang brengt, op rechts is GaëtanEnglebert dat evenmin. Van wie gaat jullie diepgang komen ? Wat rest zijn stilstaande fasen. Ik vraag me echt af hoe België kansen gaat voorbereiden…”

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content