Een debutant die eigenlijk geen debutant is, want naam, kleuren en stadion deelt met een gewezen kampioen. Een fusieploeg, die eigenlijk geen fusieploeg is, want officieel is er nooit een fusie geweest. In het stadion van het oude SK Beveren speelt het nieuwe Waasland-Beveren, dat bij zijn debuut in eerste klasse lijdt aan het oud zeer van de voorganger op de Freethiel: aanvallende problemen. De komende weken moet daarin verandering komen.

VERDEDIGING

Ooit schitterde doelman Michael Clepkens met RC Mechelen voor de beker tegen Standard. Waasland bleef hem volgen en nam hem anderhalf jaar later onder contract. Al twee jaar zeer regelmatig en sterk op zijn lijn krijgt hij dit seizoen bij zijn debuut in eerste klasse de concurrentie van Colin Coosemans, aan de kant geschoven bij Club Brugge. Een interessante strijd, waarbij Clepkens met voorsprong vertrekt.

Achterin zijn er nieuwkomers op de flank. Roel van Hemert proefde bij Dender van eerste klasse, maar raakte daar snel in conflict met trainer Jean-PierreVan de Velde en verhuisde naar Antwerp en Lierse, waarna hij via een ommetje in Denemarken naar Beveren kwam. Een zekerheid in tweede moet het nu in eerste klasse waarmaken. De Fransman CédricD’Ulivo, opgeleid bij Marseille, is een serieuze concurrent. Centraal achterin kan Karim Belhocine spelen, al kan die ook uit de voeten op het middenveld, als trainer DirkGeeraerd het vertrouwen geeft aan het duo KristofLardenoit Kassim Doumbia, het centrale duo van vorig seizoen. Lardenoit is snel en kan uitvoetballen, de Malinees is krachtig en kopbalsterk. Een (sterk) alternatief is Franco Zennaro, jeugdinternational, door Standard uitgeleend. Hij kan ook doorschuiven naar het middenveld.

Op links komt Siebe Blondelle over van Bergen, ook hij voetbalde eerder voor Dender. Gertjan Martens of Rachid Farssi, overgekomen van Westerlo, is een alternatief, al kan Farssi ook een rij hoger, op het middenveld, uit de voeten.

MIDDENVELD

Waasland-Beveren zocht vorige week nog naar een tweede verdedigende middenvelder. Met Belhocine haalde men er eentje weg die bij Kortrijk uitblonk, maar voor wie de echte top, Standard, te hoog gegrepen was. Een verrassing naast hem wordt misschien Alain-Pierre Mendy (ex-Brussels), bezig aan een zeer goeie voorbereiding. Joachim Van Damme vertrok naar KV Mechelen.

Op de flanken twee bekende namen: Farssi kan links, terwijl Dugary Ndabashinze, die bij RC Genk af en toe flitsen van klasse toonde, op rechts kan spelen. Alternatief op rechts is Kristof Snelders, net als Benoît Ladrière, die overkomt van Tubeke en ook centraal uit de voeten kan.

Offensief is het koffiedik kijken. De bekendste naam is Daniel Cruz. Nadat hij vorige zomer Beerschot moest verlaten, week hij uit naar FC Dallas, een ploeg waar hij wat landgenoten terugvond. Fysiek is hij een vraagteken. Alternatieven voor de rol als aanvallende middenvelder zijn: Mike De Silva, Augusto Da Silva, eventueel Ladrière en vooral de Fransman Michael Seoudi, een gewezen spelmaker van Doornik.

AANVAL

Beveren zocht de voorbije weken naar volk in dit compartiment dat vooralsnog met Jurgen Cavens over één zekerheid beschikt. En Cavens bleek bij zijn terugkeer op het hoogste niveau met Lierse ook niet echt meer het verschil te kunnen maken. Er is een tweede zekerheid, de Fransman Sébastien Didier, maar die is pas terug na een zwaar knieletsel. In tweede maakten Cavens en Tomasz Radzinski het verschil, maar de Canadees (38) bereikte nog geen overeenkomst over een prestatiegericht contract. Jean-Paul Kielo-Lezi, met een verleden bij Lokeren en KV Mechelen, bakte het vorig jaar wat bruin en mag vertrekken.

CONCLUSIE

Veel twijfels nog op een paar dagen van de start van een nieuwe competitie, voor een ploeg die pas laat zekerheid kreeg omtrent promotie, werkt met een krap budget en goed nadenkt voor het de centen uitgeeft. Eind augustus ziet het er allicht qua ploeg weer helemaal anders uit, zeker offensief.

DOOR PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content