AC Fiorentina

clubinfo

opgericht in 1926

voorzitter

Mario Cognigni

stad Firenze

380.000 inwoners

stadion

Artemio Franchi

47.282 capaciteit

clubkleuren

paars shirt, paarse broek

website

www.it.violachannel.tv

erelijst

2 x kampioen

6 x beker

trainer STEFANO PIOLI

20/10/1965

Ex-verdediger van onder andere Parma, Verona, Fiorentina én Juventus. Zat niet in de kern toen La Vecchia Signora in 1985 in het Heizelstadion EC 1 won.

Coach sinds 1999, maar weinig succesvol: kampioen met de U17 van Bologna.

Was als trainer van Piacenza (2008/09) verantwoordelijk voor de doorbraak van Radja Nainggolan, die ervoor amper had gespeeld.

smaakmaker GERMÁN PEZZELLA

Twee doelpunten, meer had Germán Pezzela (27) niet nodig om in 2014 voor altijd een ereplaats in de geschiedenisboeken van River Plate te bemachtigen. In de superclásico tegen Boca Juniors tekende hij voor de gelijkmaker, in december scoorde hij het bevrijdende tweede doelpunt in de finale van de Copa Sudamericana. Zes maanden erna verkaste de Argentijn voor 2 miljoen euro naar Real Betis, nieuwkomer in La Liga, maar de statische centrale verdediger had het moeilijk tegen de technisch vaardige tegenstanders. De stugge Italiaanse competitie paste beter bij zijn profiel, ook al pakte hij vorig seizoen tijdens zijn uitleenbeurt aan Fiorentina een recordaantal gele kaarten (12). In de zomer verhuisde hij voor 9 miljoen definitief naar Firenze.

STEFANO PIOLI
STEFANO PIOLI© Maurizio Borsari/AFLO

transfers in

Laurini & Saponara (Empoli), Pezzella (Betis, Esp), Lafont (Toulouse, Fra), Nørgaard (Brøndby, Den) Hancko (MSK Zilina, Svk), Ceccherini (Crotone), Biraghi (Pescara), Vlahovic (FK Partizan Belgrado, Srb), Gerson (AS Roma), Gilberto (Fluminense, Bra).

GERMÁN PEZZELLA
GERMÁN PEZZELLA© Maurizio Borsari/AFLO

out

Babacar (Sassuolo), Gaspar (Sporting CP, Por), Tomovic (Chievo), Cerofolino (Cosenza), Badelj (Lazio).

AC Fiorentina
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content