AC Milan speelt verrassend de CL-finale.

Cadeau kreeg Milan de finale in Athene niet. Door de opgelegde puntenstraf in het voetbalschandaal was het verplicht al heel vroeg aan te treden in de Champions League. In de voorronde elimineerde het RS Belgrado. In zijn groep verloor Milan zijn laatste twee wedstrijden, thuis tegen Rijsel en bij AEK Athene.

De finale dankt het voor een groot deel aan Kaká. De Braziliaan, die in de halve finales haast in zijn eentje Manchester United van de mat veegde, scoorde in de hele campagne liefst tien van de 21 Milangoals, waaronder vier tegen Anderlecht. Filippo Inzaghi (vier), Clarence Seedorf (drie), Alberto Gilardino (twee), Andrea Pirlo en Yoann Gourcuff (één) maakten de andere.

Opvallend is dat Milan haast de hele campagne afwerkte met amper drie aanvallers : Inzaghi, Gilardino of Ricardo Oliveira. Pas eind januari kwam Ronaldo erbij. De Braziliaanse spits was de voorbije maanden al vaker de uitblinker in de Serie A, maar in de CL mag hij niet aantreden omdat hij daar dit seizoen al acteerde met Real Madrid. Het gebrek aan spitsen vangt coach Carlo Ancelotti (in Athene aan zijn derde CL-finale toe) op door te kiezen voor één diepe spits (Inzaghi of Gilardino) met veel opkomende middenvelders.

Elf keer al speelde AC Milan de finale van de EC I. Alleen Real Madrid deed met twaalf beter. Van die elf finales won Milan er zes, waaronder vier sinds Silvio Berlusconi in februari 1986 de club overnam. Daarmee is Milan de meest succesvolle Italiaanse club in de EC I. De laatste zege dateert van 2003 (3-2 tegen Juventus). In Athene wil het de vernedering van 2005 uitwissen. In Istanbul gaf het toen een 3-0-voorsprong tegen Liverpool weg, waarna het met de penalty’s verloor. Van de elf basisspelers die daar aan de aftrap kwamen, blijven er nog acht over. Van de basiself die in 2003 de laatste Champions Leaguefinale won, blijven zelfs negen spelers inzetbaar. Alessandro Costacurta en Paolo Maldini waren er al bij toen Milan in 1989 zijn derde CL-finale won.

Messina (na drie jaar) en Ascoli (na twee seizoenen) degraderen uit de Serie A. AS Roma is zeker van de tweede plaats en zijn ticket voor de Champions League.

Angelo Peruzzi (37) stopt dan toch nog niet definitief met voetballen. Vorige week verbaasde de doelman van Lazio zelfs ploegmaats én trainers toen hij na afloop van de Romeinse derby aangaf dat hij zijn laatste wedstrijd had gespeeld. Vooreerst laat de vingerblessure die hij tegen AS Roma opliep hem toe verder te spelen, daarnaast stelde hij zijn beslissing tot het eind van het seizoen uit. Peruzzi, in het bezit van 31 A-caps, startte zijn loopbaan in de Serie A in december 1987 als keeper van stadsrivaal AS Roma. Van 1991 tot 1999 keepte hij voor Juventus, vanaf 2000 – na een overgangsjaar bij Inter – voor Lazio.

Juventus moet het een maand zonder de geblesseerde Mauro Camoranesi (dijbeen) stellen. Eerder werd gevreesd dat Camoranesi’s seizoen erop zou zitten, waardoor hij ook niet in aanmerking komt voor de interlands van 2 (tegen de Faeröer) en 6 (tegen Litouwen) juni.

Cafú (36) blijft tot 2008 bij AC Milan.

Juventus kan over twee speeldagen kampioen worden als het zelf nog twee keer wint. In de Serie B promoveren de eerste drie, behalve wanneer het verschil tussen de nummers drie en vier kleiner is dan tien punten. Dan spelen de nummers drie tot zes play-offs.

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content