Alweer vult Westerlo het doel in dat het zich dit seizoen voorhield. Naar de rangschikking geoordeeld evenwel. Want naar spektakel en toeschouwersaantallen gemeten scoort het beneden de verwachtingen. Met 7 procent, zo berekende HermanWijnants, is het aantal eigen supporters gedaald, met 18 procent het aantal supporters dat de tegenpartij meebrengt. “Drie jaar geleden”, zegt Herman Wijnants, “kwam Genk bijvoorbeeld nog met 3500 man naar hier, nu nog 1200.”

Dat het spel van Westerlo, dat de jongste weken thuis wel onklopbaar bleek, maar op verplaatsing nauwelijks kan winnen, minder zwier heeft, speelt ongetwijfeld mee. “Maar onze wedstrijd tegen Charleroi bijvoorbeeld, was zeker sprankelend”, pareert Wijnants. “Men teert nog altijd te veel op die vijf of zes doelpunten van vroeger tegen Anderlecht en zo, op de prestaties van Zelenka ook, om ons te beoordelen, maar met types als Coelho en Ntuka wordt toch aan attractiever voetbal gewerkt. We starten met acht of negen Belgen in de basis. Het ligt dus niet aan te veel buitenlanders in de ploeg. Dat we snel uit de beker lagen, speelt natuurlijk ook een rol.”

Maar de manager ziet nog andere oorzaken. Er is de idee, vindt Wijnants, van de combiregeling, “waardoor mensen met de bus moeten komen : we gaan promoten dat dat niet meer hoeft. De mensen beseffen nog niet dat ze geen fankaart móeten hebben, maar dat ze die achteraf gratis opgestuurd krijgen. Plus : we zijn sinds een paar jaar ook een aantal derby’s kwijt. Enkele jaren geleden kwam KV Mechelen nog met 4000 man, Antwerp met 2000, Lommel 1000, Geel vroeger ook. Lierse hebben we dit jaar in augustus over de vloer gekregen : augustus, dat betekent altijd -30 procent aan toeschouwers. Nu is Cercle gepromoveerd, dat scheelt een 900 man. Er komen ‘Walen’ bij, maar die gaan er nooit uit. La Louvière komt met 150 man, Moeskroen 38, zelfs als ze bij de eerste vijf staan, Bergen 100. Dan krijg je een kettingreactie, waardoor onze supporters ook weinig meegaan op verplaatsing.”

Financieel, rekent Wijnants, wordt een en ander wel gecompenseerd door de verdeling van de tv-gelden op basis van de plaats in de rangschikking. “Vorig seizoen stonden we zesde, daarvoor negende of tiende : die drie plaatsen compenseren wat. Plus dat ons gemiddelde van de laatste vijf jaar een achtste plaats is. Twee jaar geleden was dat nog rond de tiende plaats. Dat wil niet zeggen dat we tevreden zijn dat er zo weinig volk komt, natuurlijk. Maar Anderlecht, Club Brugge en Standard moeten nog komen, die drie matchen moeten ons seizoengemiddelde nog naar omhoogtrekken.”

(RDG)

‘De toppers moeten ons seizoengemiddelde omhoog trekken.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content