Standard geeft zich vijf jaar de tijd om een nieuw stadion te bouwen. De vraag is vooralsnog : waar ?

Om maar te zeggen : zeven jaar geleden ontving Sclessin nog wedstrijden voor Euro 2000. Maar de tijd vliegt voorbij. Intussen heeft het stadion van Standard onmiskenbaar een coup de vieux gekregen. De voetbalstadions van tegenwoordig bieden de toeschouwers meer ruimte en comfort en ze ontplooien commerciële en extrasportieve activiteiten. Kortom, Sclessin is te klein geworden.

“We lieten uitgebreide studies uitvoeren en de conclusie daarvan luidde onveranderlijk dat het onmogelijk is om in Sclessin te blijven”, zegt algemeen directeur van Standard Pierre François. “Je moet geen specialist zijn om te zien hoe het stadion gekneld zit tussen de Maas en het kruispunt van verkeerswegen. Nieuwe verbouwingswerken aan dit stadion zouden proportioneel buitensporig veel kosten. Dus moeten we uitkijken naar een andere locatie. Even ter zijde wil ik er wel op wijzen dat de club het project van een nieuw stadion niet noodzakelijk koppelt aan de eventualiteit dat België en Nederland in 2018 samen het WK zouden organiseren. Al zou dat natuurlijk een extra troef zijn.”

Er valt vanzelfsprekend nog veel te regelen. Pierre François : “Een belangrijk dossier handelt over de toekomst van Sclessin. Wie zal de oude installaties kopen en voor hoeveel geld – want dat kapitaal hebben we nodig voor de bouw van een nieuwe thuishaven.”

François begrijpt dat vele supporters verdriet zullen voelen bij alleen al de gedachte dat Standard Sclessin straks verlaat. “Maar zoals alle belangrijke Europese steden verdient ook Luik een groot voetbalstadion.”

De Luikse burgemeester Willy Demeyer sneed het thema van de verhuizing van Standard aan tijdens de persvoorstelling van de ploeg. Voor hem geldt het als een absolute must dat Standard in de stad moet blijven waarvan het de naam draagt.

De pro’s en de contras

Tussen club en stadhuis werden intussen de eerste contacten gelegd en er volgen bijkomende studies. De namen van Wandre en Ans vallen vaak. Van Herstal, Seraing of Awans is zogezegd geen sprake, maar de dingen kunnen natuurlijk snel in beweging komen.

Met terugwerkende kracht kan men natuurlijk betreuren dat op de hoogvlakte van Rocourt een bioscoopcomplex werd ingeplant. Het oude stadion van Club Luik heeft immers een perfecte ligging.

Ans en Wandre lijken dus het meest in aanmerking te komen. Standard wil in Ans – waar de broers D’Onofrio hun jeugd sleten – de Académie Robert Louis-Dreyfus installeren. De gemeente heeft dicht bij het Château de Waroux terreinen verworven : 28 hectare die werden afgestaan door het Waalse gewest en 28 hectare die gekocht werden bij de Sociéte wallonne de logement. Is samen dus 52 hectare, een mooie lap grond.

Maar Ans ondervindt zeer veel hinder van de aanwezigheid en de spectaculaire uitbreiding van de luchthaven van Bierset. Ter compensatie mocht de gemeente de gewestplannen wijzigen, waardoor die 52 hectare in bouwgrond veranderden en die gronden nu zo veel geld vertegenwoordigen dat het in financieel opzicht zonde zou zijn om ze aan een voetbalstadion te verkwisten. Bovendien behoort de gemeente Ans niet tot de stad Luik. Hoewel. Ans ontvangt de aankomst van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik. Zou het voor voetbal moeilijker liggen ? Club Luik had er ooit een stadion. En Ans is de fief van Michel Daerden en van de nieuwe Waalse minister van Sport is gekend hoe genegen Standard hem is. En dat hij heel veel dossiers kan deblokkeren. Ans ligt bovendien dicht bij de snelwegen vanuit Brussel, Namen, Limburg, Duitsland en Nederland. Het station van Guillemins is niet overdreven ver, de nabijheid van de luchthaven van Bierset vormt een pluspunt.

Maar ook Wandre kan troeven uitspelen. Het loont de moeite de uitgestrekte zone bij de haven van Luik goed te verkennen. Anders dan Ans ligt Wandre wél in Luik – een gevoelig punt ten stadhuize. Voorts kan Wandre een belangrijke rol spelen in de herstructurering van de Luikse industrie.

Samengevat staan Luik en Standard voor de plaats van het nieuwe stadion voor de keuze : de stad of het platteland ? S

Door Pierre Bilic

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content