‘Mark Cavendish zal super zijn op het WK.’

Met slechts 105 hoogtemeters per ronde is de WK-omloop van Kopenhagen de vlakste sinds die van Zolder in 2002. Vandaar dat Mark Cavendish vorige herfst na een eerste parcoursverkenning meteen zondag 25 september 2011 met rood aanstipte. Achter de favorietenstatus van de snelste man op twee wielen staat nu echter een vraagteken. In de Vuelta gaf Cavendish er snel de brui aan. En volgens de traditie moet je de Spaanse ronde nagenoeg volledig in de benen hebben, wil je wereldkampioen worden.

Toch zou deze geplogenheid dit jaar weleens doorbroken kunnen worden, denkt Allan Peiper, Cavendish’ sportdirecteur bij HTC-Highroad. “Mij lijkt de kans deze keer zelfs klein dat de wereldkampioen uit de Vuelta komt”, zegt de Australiër. “Wie in Spanje reed, zit nu op zijn knieën. Die koers was zo lastig én werd een week vroeger dan de voorbije jaren gereden. Dat betekent dat je een week minder rust had na de Tour en een week langer je Vueltaconditie moet aanhouden. Dat is een probleem. Misschien bewijst Peter Sagan het tegendeel. Maar naar mijn idee bestond de beste WK-voorbereiding dit jaar uit de Eneco Tour, Hamburg, Plouay en de Ronde van Groot-Brittannië.”

Die laatste wedstrijd had Cavendish vorige winter oorspronkelijk ook op zijn kalender ingeschreven, vertelt Peiper. “Maar in de Tour veranderde Cav plots van gedacht en wilde hij absoluut de Vuelta rijden. In Benidorm verscheen hij echter een paar kilo te zwaar aan de start.” Met als gevolg dat Cavendish al in de vierde rit leeggereden afstapte en vorige week uiteindelijk toch in de Ronde van Groot-Brittannië belandde. Een noodplan. Maar Peiper zag er een andere Cavendish dan drie weken tevoren in de Vuelta. “Het viel me meteen op dat Mark goed afgetraind was. Zijn opgave in de Vuelta was uiteindelijk een voordeel. Zo heeft hij nog veel reserve in zijn tank.”

Volgens Peiper zat Cavendish de voorbije weken niet stil. “Na zijn opgave in de Vuelta maakte hij meteen de switch. Hij trok naar Girona ( nabij Barcelona, nvdr), waar hij trainde met David Millar en zijn persoonlijke trainer. Daarna trainde hij verder in zijn thuisomgeving, ten noorden van Londen. Tochten tot 250 km lang, vaak achter de wagen van zijn trainer. Vorige week in de Ronde van Groot-Brittannië deed hij er na een van de langste ritten zelf nog zeventig km bij. Hij heeft de afstand van het WK in de benen.”

In de ronde van zijn land won Cavendish twee ritten en schonk hij er één weg aan zijn ploegmaat Renshaw. “Voor zijn doen reed Cav ook goed bergop”, merkt Peiper op. “Ik twijfel er niet aan dat hij super zal zijn op het WK. Net als de hele Britse ploeg, met mannen als Wiggins, Millar en Thomas. Terwijl Sagan het als Slowaak bijvoorbeeld zonder ploeg moet stellen. De oplopende aankomst van het WK is wel lastig. Maar Cav toonde in de Tour dit jaar dat hij dit aankan. In de rit naar Cap Fréhel klopte hij Gilbert op een vergelijkbare finishstrook en was Hushovd pas tiende. Die drie verwacht ik ook zondag op het podium. Met Cavendish op de hoogste trede.”

DOOR BENEDICT VANCLOOSTER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content