Afscheid in stijl voor Aduriz?

© belgaimage

Athletic Club uit Bilbao wil zijn 39-jarige spits klaarstomen voor de bekerfinale tegen Real Sociedad.

Het had vorige week zaterdag in het Estadio de La Cartuja in Sevilla een memorabel voetbalfeest moeten worden, want voor het eerst sinds 1927 zouden twee Baskische clubs tegenover elkaar staan in de finale van de Copa del Rey: het Real Sociedad van Rode Duivel Adnan Januzaj en het Athletic Club van aanvoerder Iker Muniain.

Van echte rivaliteit tussen de streekgenoten is van oudsher weinig sprake, want beide supportersclans vonden zich decennia geleden in hun afkeer voor het regime van dictator Franco. Niet lang na zijn dood in 1975 hielden de kapiteins van beide ploegen vlak voor hun onderlinge duel de Ikurrina, de Baskische vlag, in de lucht. Destijds was dat officieel nog verboden.

Meer dan veertig jaar geleden behoorden zowel Real Sociedad (kampioen in 1981 en 1982) als Athletic Club (dat onder Javier Clemente de titel veroverde in 1983 en 1984) tot de grootmachten van het Spaanse voetbal. Ze stonden er altijd om bekend dat ze hun wortels niet wilden verloochenen en daarom uitgebreide speelkansen gaven aan jongens uit de eigen opleiding. Real Sociedad verliet deze koers in 1989 met de komst van de Engelse aanvaller John Aldridge. Athletic Club kon door deze politiek uitpakken met latere topspelers als Javi Martínez – die in augustus 2012 voor 40 miljoen euro werd verkocht aan Bayern München – en Fernando Llorente.

Toen de huidige aanvaller van Napoli in 2006 een nieuw contract tot 2011 tekende bij Athletic, wist hij dat hij in de hiërarchie Aritz Aduriz, Joseba Etxeberria en veteraan Ismael Urzaiz voor zich moest dulden. Vandaag is dat eerste clubicoon nog altijd een volwaardige prof, die wel van plan was om binnen afzienbare tijd afscheid te nemen. Maar de coronacrisis stak daar een stokje voor. Bovendien willen ze bij Athletic niet dat de man die hen vele mooie momenten bezorgde, stopt zonder een laatste duel.

Volgens de Spaanse krant Marca, die er zelfs een volledige cover voor over had, doet de clubleiding er momenteel alles aan om de loopbaan van het monument nog wat te rekken. Aduriz, die eigenlijk pas na zijn 30e op zijn best was als goaltjesdief en sinds zijn terugkeer in 2012 maar liefst 172 keer de weg naar de netten vond, kreeg daarom een voorstel om zijn overeenkomst voor onbepaalde tijd te verlengen. De veteraan van vele oorlogen kan zo een afscheid in stijl kan krijgen.

Het liefst in een volgepakt stadion vol uitgelaten supporters in de streekderby tegen Real Sociedad. Volgens iedereen bij Los Leones, inclusief coach Gaizka Garitano (44), moet dat de laatste wedstrijd worden van Zorro. Zo luidt de bijnaam van sluwe vos Aduriz, die als joker in de slotfase nog een rol van betekenis kan vertolken. Nochtans kwam de ouderdomsdeken de afgelopen twee seizoenen almaar minder in het stuk voor. Door een knie- en een heupblessure speelde en scoorde hij niet veel. Hij geraakte in het seizoen 2018/19 aan twee treffers in 20 duels (941 speelminuten). De afgelopen maanden oogde de balans met amper één doelpunt in 14 partijen (194 minuten) nog magerder.

De bekerfinale wordt hoe dan ook zijn laatste officiële duel, zelfs al vindt die pas over enkele maanden plaats. Sowieso volgt er nadien ook nog een afscheidswedstrijd, van zodra de eigen aanhang weer welkom is in San Mamés (53.289 plaatsen). Wees maar zeker dat dé publiekslieveling dan voor een vol huis zorgt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content