Geen clubs met meer zelf opgeleide spelers in de voornaamste 31 Europese competities dan Ajax, gevolgd door Dinamo Kiev en Partizan Belgrado.

Liefst 77 voetballers in de hoogste klassen van de Europese competities kregen hun opleiding bij Ajax, rekende het Zwitserse statistiekenbureau CIES uit. Dinamo Kiev en Partizan Belgrado volgen met 69 opgeleide profs in de 31 hoogst aangeschreven afdelingen in Europa, voor Dinamo Zagreb (66) en Rode Ster (61). Daarna volgen Sporting Portugal (58) en het verrassende Real Madrid, met 53 voetballers de club uit de vijf topcompetities met de meeste spelers in de Europese profcompetities op het hoogste niveau. Barcelona (nummer 13 met 47 spelers) valt net uit de top 10. Nederland bevestigt zijn reputatie als opleidingsland met drie clubs in de top 20 en liefst vijf in de top 50. PSV heeft 45 spelers in de Europese topklassen, Feyenoord 43. De vijf Nederlandse clubs in de top 50 (naast de top drie ook AZ en Heerenveen) leidden samen 234 voetballers op die als prof actief zijn in diverse hoogste afdelingen in Europa. Ook Frankrijk blijft een opleidingsland, dat hoog scoort met PSG (20e met 40 spelers) en AS Monaco (22e met 38 spelers) als exportclubs.

In de top 50 prijken twee Belgische clubs: Anderlecht (24e) zag 38 jeugdproducten uitzwermen naar de eerste elftallen overal in Europa, Standard is 29e met 34 Rouches.

In de top 50 van hofleveranciers voor de vijf Europese topcompetities (Engeland, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië) komt geen enkele Belgische club voor. Real levert de meeste spelers voor die topcompetities (36), gevolgd door Lyon (35), Barcelona (34), Athletic Bilbao (26), het Franse duo PSG en Stade Rennais en Manchester United met elk 24 spelers. Opvallend is dat Frankrijk liefst 17 clubs levert in de top 50 van hofleveranciers, gevolgd door Spanje (10). Slechts één niet-Europese club prijkt in die top 50: het Argentijnse River Plate heeft 11 spelers in de grote competities.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content