De uitschuiver op Sint-Truiden verandert niets aan de weg die Herman Van Holsbeeck met Anderlecht uittekent. De manager gaat na waar paars-wit staat en waar het naartoe wil.

We zullen moeten knokken tot de laatste speeldag”, zuchtte Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck vrijdagavond na de 3-0-nederlaag van de competitieleider op STVV. Een paar uur voor de aftrap gaf Van Holsbeeck in zijn kantoor nog aan dat hij een moeilijke wedstrijd verwachtte, een ware veldslag. De voorbije weken toonde Anderlecht zich met de inbreng van Nicolas Frutos beter gewapend voor veldslagen. “Zo’n wedstrijd als op Moeskroen winnen we voorheen nooit. Nu wel.” Op Sint Truiden kon ook Frutos een verloren situatie niet meer omkeren.

Twee dagen eerder belde Van Holsbeeck de eerste afspraak af. Hij moest dringend naar het buitenland. Vrijdagmiddag was hij terug uit Istanbul.

Gaan jullie…. kopen ?

Herman Van Holsbeeck : AtanCagdas is een goeie linksvoetige verdediger, einde contract. Ik wil klaar zijn als we straks weten of Kompany en Wilhelmsson weggaan. Dat betekent : zelf gaan bekijken wie in aanmerking komt. Als ik dan toch word afgerekend op de transfers van Ehret en anderen, wil ik die spelers ook zelf zien voor ik mijn toestemming geef en niet zoals voorheen afgaan op scoutingverslagen en videobanden. Frutos kostte 2,5 miljoen euro. Die wil ik zelf zien voor we zoiets riskeren.”

Valt Frutos tegen, dan keer je niet meer terug naar Argentinië.

“Valt Frutos tegen, moeten we in Argentinië onze boeken dichtdoen. Als manager evalueert men u aan de hand van resultaten. Dat was zo op RWDM, dat was zeker zo op Lierse, waar ik in het begin helemaal niets te zeggen had. Het is maar met het realiseren van resultaten dat mijn bazen me stap voor stap meer bevoegdheden gaven. We zijn hier volop bezig met de wereld in kaart te brengen, maar als het erop aankomt om de eindverantwoordelijkheid te nemen, steek ik mijn nek uit. Als ik overtuigd ben dat iemand géén aanwinst wordt, zal ik al mijn gewicht in de schaal gooien opdat de transfer niet zou doorgaan. Vroeger ging ik al eens af op rapporten, zoals bij Ehret. Op een bepaald moment kom je op zoek naar een nieuwe speler niet tot een vergelijk. Dan doe je in de laatste rechte lijn een aantal dingen waarvan je achteraf beseft : dat hadden we beter niet gedaan. Tijdens de winterstop zochten we nog een verdedigende middenvelder. Als je de juiste man niet vindt, zeg ik nu : beter geen transfer dan iemand waarvan je niet overtuigd bent dat hij een meerwaarde heeft. Vroeger pakte je wel iemand omdat je onder druk stond. Nu doe ik dat niet meer.”

Van Frutos leek je echt overtuigd.

“Dat die jongen in zijn eerste zeven wedstrijden zes keer zou scoren, wist ik ook niet. Wel wist ik dat Frutos het profiel had van een speler waar we al jaren naar zochten. Zo’n wedstrijd tegen Moeskroen kon Anderlecht in het verleden heel moeilijk winnen. Wanneer er oorlog gemaakt moet worden in de zestien, heb je iemand nodig die uit het niets een doelpunt kan maken. Vroeger moesten we het hebben van acties. Bleven die uit, dan was het niets.”

Maakt Frutos Anderlecht straks kampioen ?

“Kampioen word je als team. Hij heeft daar een bijdrage in. Ook de lijn die we tijdens de winterstop trokken, is belangrijk. Zeggen dat Baseggio en Jestrovic weg moesten, was een duidelijk signaal. Tot nader order zorgde dat voor betere prestaties en meer duidelijkheid. De laatste weken speelden we bijna steeds met hetzelfde team.”

Het rotatiesysteem is niets voor Belgische ploegen.

Frank Vercauteren probeerde spelers rust te gunnen. Als je beschikt over Zetterberg en Vanderhaeghe, die geen drie wedstrijden per week meer aankunnen, is dat niet gek, maar als de resultaten en het voetbal tegenvallen, wordt het systeem in vraag gesteld. Het rotatiesysteem werkte dit jaar niet. Maar een prof moet op gelijk welk moment klaar zijn om te spelen en beseffen dat je in een groep van 32 profs af en toe eens aan de kant gelaten wordt om te rusten. Al vind ik 32 profs te veel voor Anderlecht. Omdat je dan te veel mistevreden spelers hebt, zonder de gepaste ingesteldheid die een Besnik Hasi wel heeft. Al jaren hebben we het meeste talent, maar niet de beste ploeg. Dat betekent dat de problemen bij onszelf zitten. De temperatuur in de kleedkamer is ook voor ons ongelofelijk belangrijk. In de toekomst moeten we alles doen om die teamgeest te verbeteren, om de jongeren die erbij komen beter te begeleiden op weg naar het vedettedom. Als ik zie wat Yvon Verhoeven al heeft bijgebracht aan Vincent Kompany, voorspel ik dat de sociale cel heel belangrijk wordt voor de omkadering die je naast het veld kan bieden aan jonge spelers.”

Ook voor buitenlandse spelers gaan veel Belgische clubs in de fout qua opvang buiten het veld.

“Waarom is Frutos tot nu toe een succes, terwijl zijn eerste buitenlands avontuur in Spanje niet goed was verlopen ? Omdat wij als club investeerden om die jongen op de meest ideale manier te begeleiden naast het veld. We stelden onmiddellijk iemand aan die bijna 24 uur op 24 met Nicolas bezig is. Dat gebeurt hier voor de eerste keer. Halen we nog Zuid-Amerikanen, neemt Anderlecht nog iemand op wie ze op gelijk welk moment kunnen terugvallen voltijds in dienst om buiten het veld met die jongens om te gaan.”

Dat kost geld.

“In plaats van 32 spelers volstaat 25. Met het geld van die zeven anderen kan je heel wat doen om je begeleiding beter te maken. Zeven maanden geleden was hier geen sprake van een Zuid-Amerikaan. Men had een negatieve ervaring met een paar Brazilianen, dat was niet meer bespreekbaar. Uiteindelijk kon dat weer, maar er komt meer bij kijken dan gewoon een voetballer naar hier halen.”

2,5 miljoen euro is ook voor Anderlecht veel geld.

“We zijn niet over één nacht ijs gegaan, het gaat om een dossier waarmee we maanden bezig waren. Hij is duur, maar dat zijn de spelers op de Belgische markt ook. Als ik de prijzen hoor, schud ik het hoofd. Wij hebben berekend wat een Salou Ibrahim voor ons waard is. Vraagt men een miljoen of anderhalf miljoen meer, dan haken wij af.”

Maar je weet wel wat je nodig hebt.

“Centraal achterin moet er één speler bij, als Kompany vertrekt twee, op het middenveld hebben we er één tot twee nodig. De spelers die we het liefst willen, kennen we. De absolute topper die we graag willen, kunnen we niet betalen. Dus kijken we naar de heel goede die financieel iets minder zwaar weegt, maar ook een meerwaarde biedt.”

De Argentijn Aguero is op dit moment te duur ?

“De vier toppers die we op het oog hebben, zijn alleen haalbaar als we een of twee toppers verkopen. Maar ook dan kunnen we niet aan Sergio Aguero. Een paar maanden geleden was er voor hem een bod van 17 miljoen euro van Villarreal, maar de voorzitter van Independiente wil hem niet laten gaan. Ik geef toe dat Aguero de beste speler is die ik zelf ooit live aan het werk zag. Wereldklasse, voor Anderlecht buiten categorie. Vooral omdat het Argentijnse voetbal goed gestructureerd is en men daar de prijs kent. In Brazilië kan je nog eens een zaak doen als je een fijne neus hebt, zoals PSV indertijd. In Afrika gaat het nog om puur overleven. Ook daar is het probleem dat je ze voor hun achttiende niet naar hier kan halen, net zoals de goeie spelers van vijftien en zestien jaar die we in Ivoorkust en Kameroen zagen. Die moet je ginder nog twee jaar begeleiden zonder de zekerheid dat ze daarna naar Anderlecht komen.”

Leerde je bij Lierse dat samenwerking met een Afrikaanse club niet altijd het gewenste resultaat oplevert ?

Arouna Koné, die nu wereldtop genoemd wordt, zijn we ginder in de zandbak gaan halen. Die kostte voor één jaar 20.000 euro, met een optie tot aankoop voor 100.000 euro. Van hem was ik niet eens helemaal overtuigd. Adolph Tohoua had in die Afrikaanse omstandigheden meer laten zien. Koné pakten we mee om te zien hoe hij zich in één jaar zou ontwikkelen. Die komt op Lierse, had nog nooit op gras gevoetbald, maar Emilio Ferrera was er meteen zot van. In drie weken ontwikkelde die zich zo sterk dat hij na een maand al in de ploeg stond.”

Staat Anderlecht in het buitenland niet op de derde of vierde rij, waardoor je genoegen moet nemen met de restjes ?

“Aan de absolute top, genre Aguera, kunnen we niet. Voor de tweede categorie van spelers die de ambitie hebben om naar Europa te komen, zijn we wel belangrijk. Deelname aan de Champions League helpt voor de uitstraling van je club, ook als je geen of weinig punten haalt. De wedstrijd die we tegen Betis wonnen, kwam ginder live op tv. Zo kennen ze daar Anderlecht. Maar wij moeten ook de markt kennen. Voor een club als Anderlecht is het belangrijk om een technisch directeur te hebben die de klok rond op de hoogte is van al wat in het wereldje beweegt.”

De technisch directeur die jullie in gedachten hebben, Frank Vercauteren, gaat nog even door als hoofdtrainer.

“Frank, die perfect ons profiel van een ideale technisch directeur belichaamt, benadrukte altijd dat het hoofdtrainerschap niets voor hem was, maar ik zie hem nu in die functie wel bezeten en gepassioneerd bezig. Aan hem om aan te geven of hij hoofdtrainer wil blijven.”

Het derde jaar is er voor een hoofdtrainer op Anderlecht meestal te veel aan.

“Omdat de macht van de spelersgroep op Anderlecht altijd te groot was. Men heeft dat te lang laten gebeuren. In tien jaar managerschap leerde ik dat je in het voetbal de vaste hiërarchie moet benadrukken. Dat moet een piramide zijn waar iedereen perfect zijn rechten en plichten kent. Daarom had ik het op het laatst zo moeilijk met Jestrovic. Die was zich niet meer bewust van zijn plichten, dacht dat hij alleen nog rechten had.”

Kan je dat uit dit huis bannen ?

“Niet op zes maanden. Wel als je beter de mentaliteit van nieuwe spelers screent. Dat is de grote kracht van Club Brugge. De laatste tien jaar voorspelt de pers ons drie jaar op vier de titel, maar dat haalden we niet. Dat ligt voor een stuk aan de mentaliteit. Frank probeert daaraan te werken, maar alleen kan hij dat niet. De club, de voorzitter en de manager moeten op dat vlak achter hem staan. Alleen dan kan je tegen Baseggio zeggen dat hij maar elders moet gaan kijken als hij onze lijn niet volgt. De laatste keer dat Baseggio inviel, werd zijn naam gescandeerd door 25.000 supporters. Dan moet je je afvragen : blijven we die speler steunen ten koste van de trainer ? Ook de voorzitter beseft stilaan dat hij weinig terugkrijgt voor al wat hij investeert. Om Kompany en Wilhelmsson hier te houden is zwaar geïnvesteerd. Kompany konden we vorig jaar verkopen voor 17 miljoen. Maar wij wilden eens een kern samenstellen waar de supporters bewondering voor hadden. Tot nu toe vertaalde zich dat onvoldoende in resultaten. En daar word je op afgerekend. Dat heb ik vijf weken geleden ook ervaren. Toen was alles wat misliep mijn fout. Tot Frutos begint te scoren, je 15 op 15 haalt en Baseggio op de bank zit in Treviso : plots heb ik gelijk. Valt Frutos tegen en verliezen we tegen Genk, weet ik hoe laat het is.”

Je had die crisis toch zelf uitgelokt ?

“Twee keer heb ik druk gezet. Als je na de bekeruitschakeling tegen Geel je spelers nog in bescherming neemt, ben je als manager van Anderlecht niet meer geloofwaardig. Na Cercle zei iemand me : als je volgende week verliest, heb je 2 op 15. Daar had ik mijn tong twee keer moeten omdraaien. Ik had niet het woord crisis mogen gebruiken, maar een synoniem moeten kiezen.”

Op zo’n moment weet iedereen : volgende week verliezen is… trainer buiten.

“Daarom was het nodig om zo’n sterk signaal te geven, waar ik zeker achterstond. Anderlecht is geen club als een ander. Alles wordt hier enorm uitvergroot, het is nooit goed.”

Daarom zeggen bestuurders van andere ploegen waar jullie op de koffie gaan tijdens of na de match dat in de bestuurskamer van Anderlecht alleen maar ongelukkige mensen rondlopen.

“Dat is zo. De week voorafgaand aan de wedstrijd tegen Genk voelde je hier een ongelofelijke druk. Plots win je met 4-1, maar op maandag was hier geen euforie. Iedereen vond dat maar de normaalste zaak ter wereld.”

Onlangs ontsloeg je ook twee spelers op staande voet die dat ontslag nu aanvechten : Marius Mitu en Laurent Delorge. Heb je daar spijt van ?

“Nee. Die spelers hebben uitgelegd dat ze ook in die cirkel betrokken waren. Hoewel ik vind dat er verzachtende omstandigheden waren in hun geval, zou ik het morgen opnieuw doen. Dat ze nu in het verweer gaan, is het werk van hun advocaten, dat hoort erbij. Voor ons zijn integriteit en ons imago belangrijker.”

Het waren twee bankzitters. Was je even hard geweest voor Proto ?

“Als ooit bewezen is dat Proto of iemand anders bij zo’n zaak betrokken is, gebeurt net hetzelfde. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat de onderzoeksrechter in dit dossier tot op het bot gaat. Dat iedereen, wanneer blijkt dat bepaalde spelers betrokken zijn bij deze zaken, keihard optreedt. Alleen dat kan de geloofwaardigheid van het Belgische voetbal verbeteren. Men heeft alles te veel op zijn beloop gelaten, vanuit het voetbal zelf. Zo kan het niet verder. Twintig jaar geleden werd nog naar de Belgische competitie en naar de Belgische spelers opgekeken.”

Hoe zit het met de ambitieuze projecten naast het veld ? Het nieuwe jeugdcomplex bijvoorbeeld ?

“Voor de jeugd wachten we al drie jaar op dat eerste miljoen euro dat ons beloofd is. Vijf miljoen euro, verdeeld over vijf jaar, zouden we krijgen voor Neerpede. We beginnen niet aan een project waar we zelf 7,5 miljoen euro in zullen investeren als we niet zeker weten dat we de ons beloofde centen krijgen.”

Komt er een nieuw stadion ?

“Binnen een paar jaar heb je voor de Champions League een stadion nodig voor 40.000 toeschouwers. In Vlaanderen is men met een project bezig voor zo’n stadion, Standard kreeg van het Waals Gewest een pak miljoenen voor zijn jeugdcomplex. Fijn, maar het is toch onwaarschijnlijk dat de hoofdstad van Europa geen stadion heeft waar je nog een Europese finale kan organiseren ? Als je ziet dat een topmeeting als de Memorial Van Damme tenten op de parking moet zetten, kan dat toch niet ?”

Wie gaat dat betalen ?

“Ik weet dat Roger Vanden Stock mensen kent die dat voor een groot stuk zelf willen betalen, maar alleen kunnen we dat niet. Het meest voor de hand liggend en het minst in kostprijs is in dit stadion een tweede ring bijbouwen.”

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content