Hoe wordt Alain Courtois, toernooidirecteur Euro 2000, in Nederland herinnerd ?

KNVB-voorzitter Jeu Sprengers lacht. “Wij hebben het buitengewoon plezierig gevonden met hem te werken. Zonder één conflict in ruim vijf jaar. Natuurlijk was er zoals overal wel eens iets dat discussie verlangde, maar dan was hij daar op een plezierige, deskundige manier mee bezig. Hij is zeer communicatievaardig en naar mijn idee een man die zeer goed kan luisteren. En zoals u, Belgen, weet : het is niet zo eenvoudig om met Hollanders om te gaan, hé. Hij deed dat perfect. Zijn sterkste punten zijn zijn communicatieve gaven, een goed netwerk en op elk vlak representatief. Dat waren ook de belangrijkste kwalificaties die hij nodig had. Uiteraard hadden we voor het planmatige andere deskundigheden in huis, maar ja… het is gewoon een hele plezierige, communicatieve manager. Ik zou zeggen : hij past perfect bij Anderlecht. Ik denk dat een club als Anderlecht een communicatieve manager nodig heeft. Hij heeft ook de uitstraling om een topclub te vertegenwoordigen.”

“Een prima collega”, zegt Harry Been, die Euro 2000-toernooidirecteur was voor Nederland. “Een Franstalige Brusselaar in Nederland loslaten valt niet mee, en toch heeft hij het goed gedaan. Hij kon goed het contact leggen tussen het Vlaamse en het Franstalige gedeelte in België. Communicatie is misschien wel zijn sterkste eigenschap : het onderhouden van contacten, het communiceren met mensen en in die zin ook problemen oplossen. In die Belgische gemeenschap is dat een hele belangrijke eigenschap, denk ik, met zoveel verschillende groepen met belangen en gevoeligheden rekening te houden. Daar is hij een meester in. Dingen waarvan wij tijdens Euro 2000 zegden : waar heb je het in hemelsnaam over ? Dan zegt hij : neen, dat moeten we even zo en nog even die erbij betrekken, en dat ging dan altijd net goed.

“Ik vond hem ook goed in management by speech, hij kan goed een verhaal houden en een positieve atmosfeer creëren. Een niet onbelangrijke kwaliteit, sterker nog : in mijn opvatting over management is hét belangrijkste dat je je mensen motiveert, want die moeten het werk doen. Heus niet de manager zelf, maar ja… daar hele verhalen over kunnen houden. Hij is niet de harde onderhandelaar, maar geslepen bereikt hij vaker zijn doel dan wij denken. Ik heb heel vaak gezegd : Alain, godverdorie… We dachten verschillend over iets en ik ging er dan op mijn manier in Nederland in, maar hij kwam meer bij zijn doelstelling. Dan lachte die wat. Een tacticus, precies. Hij kent zijn doelstellingen goed en manoevreert daar naartoe. Ik heb veel van hem geleerd, ik ga nu veel minder recht op mijn doel af, veel meer op z’n Belgisch. Die man heeft ook ongelooflijk veel contacten, op politiek niveau, op commercieel niveau… Het lijkt wel of die wereld kleiner is dan bij ons in Nederland.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content