erwijl het Belgisch voetbal alarmfase vier heeft bereikt, opent

de discussie over de vloedgolf van buitenlanders die onze competitie overspoelden. Zes jaar geleden, toen ik nog voor Harelbeke voetbalde, heb ik me in een interview eens opgewonden over al die derderangsbuitenlanders die de jeugd in de weg stonden. Ze werden toen aangetrokken omdat sommige mensen er geld aan verdienden. Dat interview is me niet in dank afgenomen. Vandaag stel je vast dat het aantal vreemdelingen alleen maar toeneemt, zonder dat ze voor ons voetbal een meerwaarde betekenen. Anthuenis moet zich geen illusies maken : clubs lachen met zijn vraag om over dat probleem te discussiëren. En de voetbalbond laat ook alles over zich heen waaien. Ze hebben voor een dusdanige structuur gezorgd dat niemand nog beslissingen kan nemen. Het is wachten op directieven van hogerhand. Van de Fifa bijvoorbeeld die op dit moment onderzoekt of het wel kan dat een club als Beveren met elf Ivorianen speelt.

Het is een oud verhaal : op het vlak van de jeugdopleiding loopt er veel mis. Je merkt dat er hier en daar wat jongeren bij de A-kern komen, maar dat is veel meer als aanvulling, dan echt om te spelen. De vraag is wat die jongeren op dat moment nog leren en wat ze al geleerd hebben. Ik pleit al jaren voor meer competentie bij de jeugd, voor een totale mentaliteitsverandering, vakbekwame mensen die in nauw overleg werken met de hoofdtrainer en de technisch directeur. Maar het probleem blijft dat hoofdtrainers voorbijgangers zijn die daar geen interesse voor hebben. En dat jonge trainers die ergens aan de slag gaan die competente mensen die bij de jeugd zouden werken vaak als een bedreiging aanzien. Intussen blijft de politieke wereld veel te weinig doen om de sportcultuur in dit land op te waarderen. Er is nog altijd geen volwaardige integratie van sport op school. Als je tijdens de Olympische Spelen ziet waar wij in de ploegsporten staan. Maar wat constateer je dan wel ? Er wordt een wet gestemd waardoor de buitenlanders een interessant fiscaal statuut krijgen. Dat remt de jeugdwerking. Toch zijn het die politici die graag op de eerste rij zitten als Anderlecht voor de Champions League speelt. Mensen als Alain Courtois en Marc Wilmots maakten deel uit van de partijen die dat voorstel goedkeurden. Dan zou je verwachten dat zij op zijn minst met een ander wetsvoorstel komen. Maar in plaats daarvan tovert Courtois net voor de verkiezingen het idee uit zijn hoed om het WK in 2014 naar België te halen. En zegt Wilmots dat hij helemaal niets kan veranderen.

Hein Vanhaezebrouck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content