TIJDENS ZIJN TWEE LEGISLATUREN BIJ BERGEN KEEPTE CÉDRIC BERTHELIN (36) ZICH IN DE GESCHIEDENISBOEKEN VAN DE CLUB. MEER DAN 160 KEER STOND DE FRANSMAN ER ONDER DE LAT, ZOWEL IN EERSTE ALS IN TWEEDE KLASSE. BERTHELIN VERHUIST NAAR KV OOSTENDE WAAR HIJ NAAST DOELMANNENTRAINER OOK DERDE KEEPER WORDT.

Met welk gevoel kijk je terug op je twee passages bij Bergen?

Cédric Berthelin: “Duidelijk positief, enkel de periode waarin ik voor Frédéric Herpoel werd opzijgeschoven en weg moest, was minder leuk.”

Heel veel matchen heb je dit seizoen niet op de teller staan. Had je van geen ander afscheid gedroomd?

“Nee, ik heb een goed seizoen achter de rug, één dat mijn verwachtingen overtrof. Wanneer ik niet speelde, stond er met Olivier Werner een echte vriend in het doel. Onze verstandhouding is schitterend, we steunden elkaar altijd. Uiteraard ben je erg gefrustreerd als je niet speelt, maar ik ben er goed mee omgegaan. De sfeer in de groep was dit seizoen uitzonderlijk goed, er waren geen incidenten. Ook al omdat de keuzes van Enzo Scifo over het algemeen gerechtvaardigd waren.”

Had je niet gehoopt op een contractverlenging?

“Hoop had ik wel, maar het werd vrij snel duidelijk dat een extra jaar er niet in zat. Vanaf toen heb ik mijn vertrek voorbereid. De leeftijd is er nu eenmaal, en dat lieten ze mij ook verstaan. Er staan enkele jongeren achter mij te trappelen en wanneer ik was gebleven, had ik die spelers de weg versperd. Oliver Werner heeft een goed seizoen gekeept en Adrien Saussez toonde zich twee wedstrijden een uitstekende stand-in: het is logisch dat de club eerder op hen rekent dan op mij.”

Was keeperstrainer worden iets dat al langer door je hoofd spookte?

“Zeker wel, vorige zomer was ik al bijna keeperstrainer van Kortrijk. Die club deed me totaal onverwacht een aanbod. Ik had niet gedacht dat ik op mijn leeftijd al een aanbod van een eersteklasser zou krijgen. Ik was er graag op ingegaan en in mijn hoofd had ik mijn spelerscarrière al afgesloten. Toen Bergen geld vroeg om mij te laten vertrekken, raakte de deal echter in het slop. Bergen had Kortrijk moeten betalen om Francky Vandendriessche over te nemen en wilde nu ook een kleine som voor mij. Enzo Scifo heeft nadien op mij ingesproken en mijn moreel opgekrikt. Hij zei dat Bergen mij nog nodig had en uiteindelijk heb ik afgelopen seizoen bijna de helft van de wedstrijden gespeeld.”

Hoe ben je bij Oostende terechtgekomen?

“In december waren er al contacten. Oostende toonde interesse maar het bestuur stelde de beslissing uit tot ze zeker waren van de promotie. Daarna heb ik met de coach gebeld. Ik ken Frederik Vanderbiest goed van onze periode bij Dender. We ontbeten altijd met elkaar en samen met Eric De- flandre hebben we veel gepokerd.”

Je zou volgend seizoen ook nog kunnen spelen?

“Dat zou leuk zijn, maar in principe ben ik derde doelman. In de voorbereiding ga ik enkele wedstrijden spelen en nadien zien we wel.”

In tweede en derde klasse zijn er wel meer trainers die ook nog op het veld staan. In eerste ligt dat minder voor de hand.

“Speler-trainer zijn is heel moeilijk. Vanderbiest probeerde het even bij Oostende, maar na twee maanden wist hij al dat die combinatie niet mogelijk was. Voor een keeper ligt dat anders want die moet niet heel de groep coachen. Ik kan een oefening uitleggen en die nadien ook zonder problemen meedoen. Het komt er alleen op aan om een goed evenwicht te vinden.”

De situatie van Oostende doet denken aan die van Bergen toen je daar aankwam. Op elk vlak is er nog werk om van de club een volwaardige eersteklasser te maken.

“Dat klopt, maar ik hou wel van hun beleid. De algemeen directeur maakte mij duidelijk dat de club zichzelf niet gaat voorbijlopen. Ze gaan hier geen gekke dingen doen. Het enige doel wordt het behoud, niets meer. Als Oostende weer naar tweede zakt, is het de bedoeling om met een schone lei in tweede klasse te beginnen en om zo snel mogelijk weer terug te keren.”

DOOR PIERRE DANVOYE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content