Zaterdag speelde Dimitri de Condé tegen Moeskroen zijn eerste wedstrijd voor Sint-Truiden. De middenvelder die vorig seizoen door RC Genk uit de gedegradeerde satellietclub Heusden-Zolder in eerste klasse werd gehouden, verloor het pleit van de gerevalideerde en getransfereerde nieuwkomers. Daarmee komt de Condé nu uit voor de enig overgebleven Limburgse eersteklasser waarvoor hij nog niet had gevoetbald.

Wat zijn je eerste indrukken ?

Dimitri de Condé : “Goed. We hebben gewonnen en dat is het belangrijkste, want Sint-Truiden staat in de degradatiezone, waar ze niet willen staan. Dus die overwinning maakt het een fijn debuut. Ik had eerst wat schrik, want ik kende niet te veel spelers. Maandag hadden we pas voor het eerst samen getraind, door het weer dan nog twee dagen in zaal en daarna op een bevroren veld. Ik wist dus niet hoever ik fysiek stond, maar het is vrij vlot verlopen. De trainer gaat ervan uit dat hij mij volgens mijn kwaliteiten in een centrale rol zal uitspelen. In de eerste wedstrijd was dat iets minder het geval : ik stond met Delorge voor de verdediging, maar in balbezit kreeg ik aanvallend duidelijk wel een vrije rol.”

Sint-Truiden wou je voor het seizoen al. Geen spijt dat je daar toen niet op in bent gegaan ?

“Neen, want ik sta al mijn hele carrière honderd procent achter elke beslissing die ik neem. Sportief had ik misschien iets verder gestaan als ik toen al voor Sint-Truiden had gekozen, maar ik heb nog tijd om mij in te burgeren.”

Wat onthoud je uit je passage bij Genk ?

“Niet te veel ( lacht). Ik heb de indruk dat ik daar toch als een versterking in de breedte ben gehaald, terwijl mij dat tijdens de besprekingen toch wat anders was voorgesteld. Maar sportief heb ik mezelf, denk ik, niet veel te verwijten. Ik ben daar door het uitvallen van Beslija en Chatelle verscheidene keren op de rechterflank uitgespeeld. Ik heb die leemte proberen op te vullen, maar de vrijheid daar is niet hetzelfde als wat ik voordien kreeg. In Genk waren misschien te veel spelers : je kan ze niet allemaal offensieve vrijheid geven. Maar ik heb ondertussen een streep getrokken onder die periode.”

Sint-Truiden is na twee keer Lommel, Standard, Charleroi, Eendracht Aalst, Heusden-Zolder en Genk je zevende club. Daar zitten zowel top- als probleemploegen bij. Waar ligt nu je echte niveau ?

“Ik lig daar niet zo van wakker. ’t Is moeilijk om mezelf te situeren, want niet iedereen heeft dezelfde kijk op voetbal, maar ik denk dat ik het niveau had om bij Genk vlot mee te kunnen. Ik denk dat ik op technisch gebied bij de betere ploegen thuis hoor. Maar ik laat het oordeel eigenlijk liever aan anderen over.”

Een carrière uitbouwen is niet alleen een kwestie van presteren, maar ook van op de juiste momenten de juiste keuzes maken. Heb je daarin achteraf bekeken verkeerde keuzes gemaakt ?

“Ik denk het niet. Mijn carrière is meer bepaald door toeval en de omstandigheden waar ikzelf geen vat op had. Maar elke keuze heb ik zélf gemaakt en ik stond er telkens volledig achter. Ook die om naar Sint-Truiden te komen. Velen zouden in mijn geval zeggen : ‘Ik blijf bij Genk’. Maar ik had de behoefte om op lange termijn aan iets te bouwen en bij STVV kan dat.”

Waarom ?

“De mentaliteit, dat gemoedelijke, past redelijk goed bij mij en het voetbal leeft hier ook. Ik weet dat inzet hier heel fel geapprecieerd wordt en op dat onderdeel heb ik in mijn carrière altijd al goede reacties gekregen. Daarom alleen al denk ik dat ik op termijn weer meer gerespecteerd zal worden. Ik denk dat ik weer op de lijn van Heusden-Zolder verder zal kunnen werken. Ik merk dat er veel is wat van mij gevraagd wordt qua praten en rust brengen. Er is veel werk aan omdat de groep ervaring mist, merk je. Er ontstaat, ook door de rangschikking, rap paniek. Bij elke hoekschop of vrije trap zie je dat er schrik in de ploeg komt. Nochtans is het een ploeg met heel veel mogelijkheden, zeker als je het aanvallend compartiment en wat daar op de bank zit alleen al bekijkt.”

door Raoul De Groote

‘Alleen al door mijn inzet zal ik in Sint-Truiden op termijn meer gerespecteerd worden.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content