Voor België is de hoop op deelname aan het EK 2012 na de eerste kwalificatiewedstrijden klein. Toch kijkt de bondscoach vol vertrouwen uit naar het volgende … WK.

Op woensdag 9 februari speelt België een oefeninterland tegen Finland in het Gentse Ottenstadion. Het echte werk begint weer op vrijdag 25 maart met een uitwedstrijd in Oostenrijk.

Wat mogen wij u wensen voor 2011?

Georges Leekens: “Een goede gezondheid. Voor mijn naasten, voor mezelf én voor de Rode Duivels. We hebben 2010 in schoonheid afgesloten met een overwinning tegen Rusland. Ik hoop dat we die lijn doortrekken in de kwalificatiewedstrijden voor Euro 2012, want alles blijft mogelijk in die groep.”

U hebt op de meeste posities keuze te over, maar in doel en op de backs zoekt u nog altijd …

“Ik blijf bij mijn standpunt dat we drie goede keepers hebben en dat er nog drie veelbelovende jongeren in de wachtkamer zitten. Op dat vlak zitten we safe tot 2022 op zijn minst. ( lacht) Wat de backs betreft, mag je niet vergeten dat er zich in de toekomst nog andere mogelijkheden zullen aandienen. Ik denk bijvoorbeeld maar aan Anthony Vanden Borre of Derick Tshimanga.”

De Rode Duivels verbergen zich vaak achter het excuus van de jeugd, maar Duitsland doet het toch ook met prille twintigers zoals Mesut Özil en Sami Khedira?

“Er is een belangrijke nuance: voor hun transfer naar Real Madrid voetbalden die twee in de Bundesliga, een van de beste competities ter wereld. Je kan hun ervaring niet vergelijken met die van onze voetballers van dezelfde leeftijd, die actief zijn in de Belgische of Nederlandse eerste klasse. Die twee competities zijn ondertussen ongeveer van hetzelfde niveau. Het enige verschil tussen België en Nederland is de nationale ploeg. Je mag echter niet vergeten dat wij nog in een groeiproces zitten, terwijl bij hen dat proces al voltooid is. Maar over twee jaar – en daar steek ik mijn hand voor in het vuur – staan wij op gelijke hoogte met Nederland. En over drie jaar kunnen wij dé revelatie worden op het WK in Brazilië. De Belgische ploeg zit in de lift, dat voel ik. Op dit moment staan we 57e op de wereldranglijst van de FIFA en ik heb de ambitie om in de top 30 te staan. Als we ons kwalificeren voor het WK 2014, dan stel ik een planning op tot in de finale. Net zoals ik dat trouwens deed in 1998 op het WK in Frankrijk. Sommigen vinden me misschien een dromer, maar je kan nooit te veel vooruitkijken.”

Wat vindt u van de interesse van nogal wat topclubs voor Romelu Lukaku?

Romelu is nog maar 17. Dat is jong om titularis te zijn bij een topclub. Kijk maar naar de moeilijkheden die Karim Benzema ondervindt bij Real Madrid. Lukaku kan nog altijd iets leren bij Anderlecht. In zijn plaats zou ik er nog minstens één seizoen blijven. Hij moet nog beter worden in zijn balbehandeling en passing. Ook zijn deviaties en een-tweetjes zijn voor verbetering vatbaar. Ik vrees dat zijn gebreken nog meer tot uiting zullen komen in een omgeving waar alles veel sneller gaat. Met het risico dat hij op de bank terechtkomt. En hij heeft net wedstrijden nodig om vooruitgang te boeken.”

DOOR BRUNO GOVERS

‘Mijn planning zal klaar zijn tot in de finale.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content