HANNES VAN DER BRUGGEN (20), DOOR DE EIGEN SUPPORTERSFEDERATIE UITGEROEPEN TOT SPELER VAN HET JAAR, SPEELT DAN TOCH NIET EUROPEES EN BESEFT DAT HET VOORAL AANVOERDER ILOMBE MBOYO WAS DIE AA GENT DE VOORBIJE MAANDEN UIT HET SLOP HIELP.

Na tien wedstrijden zonder nederlaag en een 1-0-uitgangspositie tegen Standard bij de barrages voor Europees voetbal, vormde de 7-0 toch een behoorlijke afgang. Was je verbaasd?

Hannes Van Der Bruggen: “Ja, omdat we de laatste tijd nooit met meer dan twee goals verloren. Tijdens de rust beslisten we, bij de 4-0, om met drie man achterin te spelen en risico’s te nemen. Standard speelde een topmatch, waar alles lukte, wij kenden duidelijk een offday.”

Algemeen manager Michel Louwagie sprak streng over de vereisten van topsport. Een terechte opmerking?

“Hou die reactie maar op de emotie van het moment. Als hij daar even over nadenkt, weet hij ook wel dat iedereen zijn best deed en we gewoon onze meerdere dienden te erkennen in Standard. Maar het is een goede les.”

Was dit het verschil tussen de zesde en de twaalfde uit het gewone klassement na de reguliere competitie?

“Standard stond onder druk en moest winnen: dat was het verschil.”

Beloftecoach Johan Walem wilde je meenemen naar het vermaarde toernooi in Toulon.

“Dat zou een mooie afsluiter geweest zijn, maar ik diende af te zeggen door een geplande operatie aan mijn vier wijsheidstanden. Ik kreeg er almaar meer last van en werd gedwongen terug te grijpen naar ontstekingsremmers. Soms hield ik het echt niet uit van de pijn.”

Zo kun je beter je examens voorbereiden en krijg je iets meer rust.

“Inderdaad. Op 24 juni worden we al terug op het oefencomplex verwacht. In dat opzicht komt het niet slecht uit. Maar ik was toch liever meegegaan. Brazilië, Nigeria, Portugal en Mexico in onze groep, dat blijft dé wereldtop.”

Wat leerde jij sinds januari van Víctor Fernández?

“Vooral de snelheid van uitvoering verhogen, maar ook de veilige passing inbouwen. Vroeger stak ik toch iets te veel risico in mijn spel, gebeurde alles te overhaast.”

Het doel is nu: voetballen in maximaal twee tijden?

“Dat is de meest efficiënte manier van voetballen. Zeker en vast op het middenveld. In het moderne voetbal kun je daarmee het verschil maken.”

Hoe verliep de communicatie de laatste weken?

“Beter. Assistent-coach Manu Ferrera vertaalt alles uit het Spaans. De trainer maakt fel vorderingen met zijn Engels, die snelle vooruitgang tekent ook zijn perfectionisme.”

Wat maakt Víctor Fernández anders dan vorige trainers?

“Zijn aanpak is strenger en strikter. Hij kreeg er ook de nodige ervaring bij, die kwaliteitsinjectie was nodig. Maar ik blijf het jammer vinden dat de jongeren werden aangewezen als dé oorzaak van de mindere heenronde. Het was zeker niet de hoofdreden.”

Vrees jij dat het jeugdproject waar algemeen manager Michel Louwagie voor het seizoen mee uitpakte, nu definitief afgeschreven wordt?

“Ik hoop van niet, want het zou jammer zijn voor talenten zoals Benito Raman en Thomas Foket. Op training tonen ze dat ook zij een rol van betekenis kunnen vertolken bij Gent. De clubleiding leerde haar les, het heeft weinig zin ons met alle zonden van Israël te overladen.”

Hoe komt het dat jij de concurrentiestrijd wat verloor van de 34-jarige Jorge López?

“Geen idee, want eigenlijk kreeg ik daarover geen uitleg. Jorge is iets balvaster en rustiger, ik zorg misschien voor meer diepgang. Ik ontgoochelde nooit als ik speelde, daar trek ik me aan op. Ik geef mezelf voor mijn ontwikkeling 6,5 tot 7 op 10. Er is nog veel progressie mogelijk, vooral inzake kracht en rust.”

Hoe afhankelijk is AA Gent van Pelé Mboyo?

“Enorm, gezien zijn indrukwekkende statistieken. Mboyo is klaar voor een stap hogerop, zoals Christian Benteke die zette. Pelé toonde dat hij een van de beste spitsen in België is. Op en top professioneel qua mentaliteit en met een duidelijk doel in zijn hoofd.”

Wat is dit Gent nog waard bij een eventueel vertrek van Mboyo?

“Er bestaan voldoende alternatieven, want Coulibaly, Kola en zelfs Lepoint zijn heel gevaarlijk in de zestien. De breedte van onze kern moet onze sterkte blijven. Met deze ploeg is een plaats bij de eerste drie tot vier realistisch.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content