Kristof de Ryck

Trainer Harm van Veldhoven van Germinal Beerschot verwacht dat de topschutter van dit seizoen weer op het Kiel zal te vinden zijn. Het was met zichtbaar ingehouden plezier dat hij dat na de 1-2-overwinning bij Dender verkondigde. Voor het eerst beschikt de man uit Mol over een team waarmee je in de eerste klasse écht iets kan tonen. Over waar zijn schip moet stranden, blijft hij – zoals iedereen bij Germinal Beerschot dit seizoen – veilig vaag : “We moeten uit elke match het maximum halen. En of we dan vijfde, zesde, zevende of vierde worden, zien we wel.”

Wat zijn de opvallendste verschillen voor een trainer na een overstap van Cercle naar Germinal Beerschot ?

Harm van Veldhoven : “Je hebt een andere soort druk, omdat er andere ambities gekoesterd worden. Er is een grotere aanhang, die bepalender kan zijn. Dat kan in je voordeel werken, en soms misschien in je nadeel.

“Het grote pluspunt bij een ploeg die meer wint, is dat het mentaal makkelijker is om in een volgende fase te komen. Als je vaak verliest, is het – met al de energie die je daarin steekt – dikwijls ontgoochelender. In moeilijke momenten moet je er constant je schouders onder alles zetten. Je krijgt dan ook minder waardering. Als er veel gewonnen wordt, ziet iedereen eromheen veel meer het positieve. Als trainer weet je goed genoeg dat het andere dikwijls het moeilijkste is.

“De benadering naar wedstrijden toe is dezelfde, want ik trachtte ook bij Cercle altijd te winnen. Maar de verwerking van winst of verlies achteraf is anders. Een nederlaag bij Cercle wordt na afloop van de wedstrijd op bepaalde vlakken overwogen. soms wordt geaccepteerd dat een tegenstander het budgettair beter kan doen en dat je een wedstrijd tegen zo’n club kan verliezen. Hier wordt een nederlaag anders bekeken – soms ook omdat je sterker zou moeten zijn – en dat maakt het op een andere manier weer moeilijker.”

Wat zijn nu nog de grootste werkpunten in het spel van Germinal Beerschot ?

“Bij een x aantal spelhervattingen zijn we nog veel te ongeconcentreerd. Bepaalde dingen qua linies moeten nog beter ingevuld worden. We spelen nu aan 70 à 75 procent, hebben nog een serieuze marge in ons spel, in ons rendement.

“Enkele nieuwe mensen moeten nog ingepast worden en verscheidene automatismen komen er nog onvoldoende uit. Maar met een goede mentaliteit kunnen we dat compenseren. De supporters moeten een ploeg zien die ervoor wil gaan, niet een team dat louter teert op zijn klasse. Je moet compleet zijn, dat is de enige manier om het verder te schoppen.”

Dat het zo lang duurde vooraleer François Sterchele vertrok, heeft dat de voorbereiding bemoeilijkt ?

“Ja. Twee à drie spelers konden we pas na zijn vertrek halen. Als hij al vertrokken was in de periode dat hij met Anderlecht praatte, hadden we op bepaalde vlakken een voorsprong kunnen hebben en hadden we met iedereen conditioneel op dezelfde golflengte gezeten.”

Kijkt Germinal Beerschot nog stilletjes rond op de transfermarkt om eventueel op het laatste moment nóg een speler op de kop te tikken ?

“We hebben nog een bepaalde ruimte. We bekijken wat zich aandient, maar het is totaal geen must. Hier of daar mag er nog een mannetje bij, de mensen intern weten dat ook. Mijn groep is compleet genoeg om het seizoen uit te spelen, op zich is dat het probleem niet, maar er kan veel gebeuren.”

Hoe zou u het soort voetbal definiëren dat jullie willen brengen ?

“Heel modern, creatief voetbal, waarbij kansen gecreëerd worden, waar veel beweging in zit, dat zowel aanvallend als verdedigend zeer compleet benaderd wordt. We beschikken misschien nog niet altijd over het atletische vermogen, maar hebben wel de technische kwaliteiten om overal het spel te maken. En dat wil je, in combinatie met resultaat.” KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content