TOEN AA GENT HEM IN JANUARI OVERNAM VAN CHARLEROI WAS ER SPRAKE VAN EEN INLOOPTIJD VAN ZES MAANDEN. MAAR HERVÉ KAGÉ ONTPOPTE ZICH TOT EEN SLEUTELSPELER EN SPEELT VANAF MORGEN/DONDERDAG DE BARRAGES OM EUROPEES VOETBAL TEGEN STANDARD.

De afgelopen weken was jij op meerdere momenten beslissend voor je team. Hoe verklaar je die vormcurve?

Hervé Kagé: “Eerst en vooral door de rol van Pelé Mboyo, die mijn integratie in de groep vergemakkelijkte tijdens de winterstop. Maar ook dankzij coach Víctor Fernández, die me veel vertrouwen gaf en me belangrijk maakte op het veld. In het algemeen begin ik op de rechterkant als een van de drie offensieve middenvelders. We beschikken over een zodanige vrijheid dat ik van positie mag wisselen als ik dat wens. Op die manier voel ik me ook op mijn best. Het blijft bizar: ik spreek niet zo veel met Fernández, maar hij maakt indruk. De trainer weet goed wat hij wil en we voelen dat hij veel ervaring heeft. We gaan ook altijd uit van onze eigen sterkte en opteren voor combinatievoetbal. Aan de tegenstander passen we ons nooit aan. Die visie past perfect bij mijn kwaliteiten.”

Sinds je voorin samenspeelt met Mboyo steeg de efficiëntie voor doel. Waarom vinden jullie elkaar zo gemakkelijk op een voetbalterrein?

“Of het nu op of naast het veld is, wij verstaan elkaar ongelofelijk goed. Ik ken Pelé sinds mijn vijfde. We speelden samen in de parken van Brussel, bij de jeugd van Anderlecht en hebben dezelfde voetbalcultuur. Met die achtergrond is het dus normaal dat we elkaar blindelings vinden. Pelé is heel intelligent in zijn positionering en loopacties, waardoor het makkelijk samenspelen is.”

Ben jij zelf verrast dat je zo snel weer aan de oppervlakte kwam na een bewogen parcours bij Charleroi?

“Natuurlijk. Mijn transfer vond plaats met het oog op volgend seizoen, om tegen dan fysiek klaar te zijn. Maar veel sneller dan verwacht was ik basisspeler. Ik deed enorm veel inspanningen om fysiek te staan waar ik nu sta. Vraag maar aan om het even wie in de spelersgroep, ik ben allesbehalve een luierik. Na de trainingen deed ik nog extra oefeningen en dat heeft iets opgeleverd. Ik weet dat ik nog een hele weg af te leggen heb. Voordien wisselde ik te vaak hoogten en laagten af. Volgend seizoen moet ik nog constanter worden. Daar ben ik me goed van bewust.”

De media brachten vaak de actie waarbij drie spelers van OHL op de grond gaan na een individuele actie van jou, die eindigt met een goal van Hannes Van Der Bruggen. Hoe kijk je vandaag terug op dat voorval?

“Er werd een heel circus van gemaakt, terwijl ik geen enkele voetballer ken die zou stoppen in een dergelijke fase met doelgevaar. Je ziet trouwens heel goed dat mijn zogenaamde elleboogstoot niet opzettelijk gebeurde. Ik raak in volle actie maar eventjes het gezicht van Günther Vanaudenaerde, waardoor er een open wonde ontstond. Ik excuseerde me onmiddellijk bij de speler zodra ik zag wat er aan de hand was. Maar het oproer na het doelpunt was overdreven. Logan Bailly erkende dat trouwens snel en kwam zich op het terrein verontschuldigen, nadat hij me hard had vastgegrepen.”

Na een teleurstellende twaalfde plaats na dertig speeldagen staat AA Gent op twee duels van een Europees ticket. Wat als die kwalificatie alsnog uit jullie handen glipt?

“Dat weet ik niet. Ik kan alleen bevestigen dat iedereen toeleeft naar dat doel en klaar is voor die dubbele confrontatie. Ook voor mij zou Europees voetbal een grote stap voorwaarts beteken in mijn loopbaan, amper een jaar na de titel in tweede klasse met Charleroi.”

Hoe zie je je eigen toekomst?

“Ik blijf zeker bij AA Gent. Ik moet nog veel bewijzen om een sterkhouder te zijn. Bovendien kijk ik er heel erg naar uit om in het nieuwe stadion te kunnen voetballen. Ik ben me ervan bewust dat ik bij een heel ambitieuze club zit.”

Maar wel eentje die straks met Mboyo zijn aanvoerder en topschutter zou verliezen…

“Ik ben dan wel een goede vriend, maar ik weet niet waar hij straks naartoe trekt. Ik ken zijn kwaliteiten van jongs af, ik zal dus niet verwonderd zijn als hij elders slaagt. Maar die aanvoerdersband gaf hem toch een extra dimensie. Enfin, hij is ouder dan ik. Het is aan hem om mij advies te geven en niet omgekeerd.” ?

DOOR THOMAS BRICMONT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content