Toen La Louvière zijn contractverlenging wegens de fusiegesprekken op de lange baan schoof, overwoog Jan Van Steenberghe even zelfs een terugkeer naar het semi-profstatuut. Het voetbal zou hij dan gecombineerd hebben met de zaak in onroerend goed, die hij samen met zijn vrouw opbouwde. Maar zie, goed een maand later heeft hij getekend voor off all teams Anderlecht.

Al eens in je arm geknepen ?

Jan Van Steenberghe : Om eerlijk te zijn : het dringt maar langzaam tot me door. Twee jaar geleden nog C-kern van La Louvière, nu Anderlecht. Het lijkt onmogelijk, maar toch is het waar.

Van wanneer dateert het eerste contact ?

Vorige week vrijdag (13 juni, nvdr) kreeg ik telefoon van Daniël De Temmerman(ex-trainer van Anderlecht, nu spelersmakelaar, nvdr) die niét mijn makelaar is, want dat is Jean-Claude Lagaisse. Hij vroeg me of het me interesseerde om als derde keeper naar Anderlecht te komen. Dan denk je : al was het als tiénde keeper, Anderlecht interesseert je áltijd (lacht). Ik heb dan met die mensen afgesproken. Dat ging zo snel, dat ik niet eens de tijd had om met Jean-Claude contact op te nemen. Nadien wél, want onze verstandhouding is veel meer dan louter zakelijk. We hebben een akkoord gemaakt, maar de besprekingen zijn door Daniël De Temmerman gevoerd. Hij is een van de managers van Georges Arts, met wie ik altijd naar de training reed.

In Aalst heb je vijf jaar met Jacky Munaron gewerkt. Heeft dat geholpen ?

Dat weet ik niet, ik heb hem nog niet gezien. Ook met Broos heb ik nog niet gesproken.

Behalve je laatste seizoen in Aalst was je nooit onbetwist titularis. Net nu je het misschien wél had kunnen worden, word je dérde keeper.

Ja, maar het had weinig zin om in La Louvière te blijven.

Er lag een nieuw, weliswaar verminderd contract voor je klaar, dat al getekend was door de club en alleen nog op jouw handtekening wachtte.

Dat is de versie van La Louvière.

Je zou nog geld tegoed hebben, is het dat ?

Enórm veel geld. Zij wilden dat ik dat contract, dat nog geen officieel document was, tekende en dan zouden ze betalen. Ik heb gezegd : eerst betalen en dan zien we wel.

Je wordt 31 volgende week, hebt getekend voor twee jaar, en de afspraak is dat je in de hiërarchie achter Zitka en Peersman komt. Waar sta je over twee jaar ?

Wat vandaag is, is morgen niet. Ik heb de slechte karaktertrek dat ik niet vlug opgeef. Al ga je als tiende doelman, je moet vechten en je bewijzen. Ik ben ambitieus, maar sinds mijn blessure ook nuchter en rustiger. Ik hou rekening met twee scenario’s : misschien schop ik het wel tot tweede of derde keeper, maar als er morgen iemand op mijn knie trapt, kan het ook gedaan zijn.

Kan je samen met je vader nog iets in de wijnsector gaan doen.

Mijn vader is wijnjournalist, geen wijnhandelaar. Op de Gentse Feesten heeft hij een grootse show samen met Walter De Buck. Daar kan ik altijd helpen, maar het heeft nooit in mijn hoofd gespeeld.

Al een flesje gekraakt ?

Hij zit in Frankrijk nu. Trouwens, het zal maar een klein flesje worden. Laat ons eerst wachten tot ik tien wedstrijden voor Anderlecht heb gespeeld. Grapje ! (lacht)

door Jan Hauspie

‘Zelfs al is het als tiénde doelman, dan nog interesseert Anderlecht je.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content