Voor het derde opeenvolgende jaar plaatste FC Utrecht zich voor de finale van de Amstel Cup. Terwijl Tom Van Mol hoopt op een waardig afscheid in De Kuip, wil Stefaan Tanghe (32) tegen FC Twente nog eens een topprestatie neerzetten om een nieuwe prijs aan zijn palmares toe te voegen.

Er wordt in Utrecht al weken volop uitgekeken naar die eindstrijd ?

Stefaan Tanghe : “Inderdaad. De competitie is duidelijk van ondergeschikt belang. Via die weg kunnen we toch geen Europees ticket meer bemachtigen. Daardoor nam het belang van de bekerfinale alleen maar toe. Sinds een goede maand trainen we volledig anders. Vergelijk het met een derde voorbereiding dit seizoen. Fysiek heel intensief, helemaal opnieuw alles opbouwen, om straks er eens duchtig in te vliegen. Het was redelijk zwaar, omdat we ook in de weekends nog moesten spelen. Vorig jaar deden we het ook, met het gekende resultaat : 1-4 gaan winnen op Feyenoord. Daarom volgen we nu exact hetzelfde ritueel.”

Hoe groot is de druk op jullie schouders ?

“Ik denk niet dat wij de grote favoriet zijn, ook al verdedigen wij de beker. Het wordt een open strijd, want beide ploegen zijn echt sterk aan elkaar gewaagd. De kansen zijn fifty-fifty. De vorm van de dag en de factor geluk zullen een bepalende rol spelen. We zullen zeker Blaise N’Kufo goed in de gaten moeten houden. Hij scoort bijna altijd en kan het verschil maken. Het is een fysiek stevige en opportunistische spits.”

Bij jullie loopt het aanvallend niet echt zoals verwacht ?

“Dat vormt al het hele seizoen een probleem. Onze twee spitsen raken met moeite aan tien doelpunten. We moeten daarin eerlijk zijn : ze scoren gewoon veel te weinig, ook al werken ze bijzonder hard voor de ploeg. Vorig seizoen konden we met GluscevicKuijt rekenen op een topduo, dat samen altijd goed was voor veertig treffers. Het zegt veel dat ik topscorer ben. Eigenlijk zou dat niet mogen.”

Foeke Booy werd genomineerd voor de eerste Rinus Michels Award. Een mooie verdienste ?

“Toch wel, want door de financiële problemen van de club was er sprake van een overgangsjaar. Door sommige volgers werden we zelfs tot degradatiekandidaat uitgeroepen. Het is zeker ook de verdienste van de trainer om ons vrij gemakkelijk bij de eerste negen te krijgen en de bekerfinale te halen. Zoiets presteren met de jonge spelersgroep waarover we beschikken, is een fameuze prestatie.”

Je speelde nooit met hem samen bij KV Kortrijk ?

“Nee, maar ik stond wel achter het doel om voor hem te supporteren ( grijnst). Als trainer weet hij perfect in te schatten wanneer hij boven of tussen de groep moet staan. Echt de grote baas spelen doet hij niet. Als het nodig is, kan hij wel uit zijn krammen schieten. Hij weet wie hij wanneer en hoe moet aanpakken. Elke training is bij ons een wedstrijd, wat hem volledig typeert. De trainer beschikt over veel mensenkennis en is bijzonder gedreven en tactisch sterk. Hij durft ook te luisteren naar het advies van de meer ervaren spelers. Ik mag mezelf zien als spreekbuis van de groep en klankbord van de trainer. Foeke Booy eiste ook dat mijn contract als eerste werd opengebroken. Ik tekende voor drie jaar bij, aan echt schitterende condities. Er is geen enkele reden om weg te gaan, want ik word hier echt op handen gedragen.”

door Frédéric Vanheule

‘Ik mag mezelf zien als spreekbuis van de groep en klankbord van de trainer.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content