Het is dezer dagen nog moeilijker dan anders om een dialoog aan te knopen met Alin Stoica. Belgische verslaggevers die meereisden naar Tiraspol, probeerden het vruchteloos. Ook in Brussel, waar de geblesseerde Stoica achterbleef toen de geselecteerde spelers naar Halmstad afreisden, ging het niet van harte en zonder moeite. Enkel op weg naar de parking was de speler bereid enkele woorden te zeggen. Dat ging zo : “Mijn toekomst hangt af van mijn manager. Met geld heeft het niets te maken, wel met principes. Ik vind het zeer erg dat de club zich zo ondankbaar opstelt, terwijl ik vijf jaar het beste van mezelf heb gegeven. Natuurlijk was vorig seizoen erg goed, maar ik had toen toch echt al veel geduld opgebracht. Ik weet nog niet wat de toekomst brengt. Men zegt me dat ik fair moet zijn tegenover de club, omdat Anderlecht ook altijd goed is geweest voor mij en mijn familie. Als dat inderdaad zo was geweest, had ik toch al veel verder gestaan dan nu ? Ik wil net als andere spelers van mijn leeftijd een vaste plaats. Als Tomas Rosicky een basisplaats krijgt bij Dortmund, waarom ik dan niet hier ? En ik ben echt geschokt als ik hoor dat men zegt dat ik wellicht al elders heb getekend. De regels zijn wat ze zijn en ik heb het spel altijd correct gespeeld. Ik vind dit bijzonder pijnlijk.”

Joan Becali, de manager van Stoica, is al even moeilijk te bereiken. Na herhaalde vruchteloze pogingen kregen we hem uiteindelijk toch aan de lijn. “Ik ben verrast te vernemen dat Michel Verschueren me absoluut en zo snel mogelijk wil zien”, zegt hij. “Ik heb hem nochtans per fax bevestigd dat we pas in oktober een definitieve beslissing willen nemen over de toekomst van Alin. De speler, zijn familie en ikzelf willen gewoon eerst weten wat Aimé Anthuenis voor hem in petto heeft. Ik denk dat Alin vorig seizoen genoeg heeft bewezen dat hij voor de ploeg van grote waarde kan zijn. In Anderlecht en ver daarbuiten lijkt iedereen daarvan overtuigd te zijn, behalve de coach. Overal elders zou Alin een basisplaats hebben, maar bij Sporting, dat met alle respect geen overschot aan voetballend vermogen heeft, moet hij altijd weer afwachten. En als niet duidelijk is dat hij altijd zal mogen spelen, moeten we echt wel een vertrek overwegen.

“Ik wil eraan toevoegen dat wij het spel correct spelen. Het is zeker niet zo dat we tijd proberen te winnen om al met andere clubs te onderhandelen voor wanneer hij op het einde van het seizoen vrij is. Er is geen sprake van chantage. Wij willen gewoon weten waaraan we ons moeten houden. En als Alin geen vaste tiularis kan worden in Anderlecht gaan we in oktober, december of nog later een andere club zoeken. Sporting kan op zijn twee oren slapen : als Alin vertrekt, zullen we ervoor zorgen dat alle partijen daar beter van worden. Nogmaals, als Alin altijd mag spelen, komt het wellicht niet zover. De bal ligt dus in het kamp van Anthuenis, hij heeft de sleutel van Alins toekomst in handen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content