Oostende strijdt nog op drie fronten.

Indien Oostende gisteren (dinsdag) zijn bonus van twaalf punten uit de heenwedstrijd tegen Antwerp Giants kon behouden, staat het op 25 april in de finale van de beker van België. Waarmee de kustploeg zijn kansen gaaf houdt om dit erg wisselvallige seizoen toch met drie prijzen af te sluiten: beker, titel en Europese beker. Straf.

Eigenlijk staat Oostende er het minst positief voor in de eigen competitie, waarin het slechts vijfde is. Na de competitienederlaag tegen Bergen twee weken geleden bekende sportief manager Philip Debaere alvast kleur. “Als we in de reguliere competitie op plek vier of vijf finishen, treffen we in de play-offs het ongenaakbare Charleroi”, vertelde hij in Het Laatste Nieuws. “Ik denk dat we daarom beter alles op de beker en de Eurochallenge zetten.” In de achtste finales van de Eurochallenge moet Oostende volgende week, op 22 en 25 maart, aan de bak tegen Ventspils uit Letland. Door groepswinst in de vorige ronde kon Oostende thuisvoordeel afdwingen in een eventuele belle.

De Amerikaans-Belgische veteraan Marcus Faison (33, 1m95) geeft de derde stek in de competitie nog niet op: “Maar dan moeten we absoluut een tandje bijzetten.” Ook hijzelf? Want volgens sommigen haalt de forward niet meer zijn flitsende niveau van zijn eerste periode in België (2000-2006), toen hij bij Charleroi tweemaal tot MVP van de competitie verkozen werd. “Die mensen kennen niets van basketbal”, riposteert hij. “Akkoord als je alleen naar de scores kijkt, maar mijn rol in het team is veranderd. Ik kan nog scoren – dat bewees ik vorig seizoen in Griekenland – maar dat vraagt men bij Oostende niet van mij. Ik ben niet helemaal tevreden met de rol die de trainer me hier geeft, maar ik doe dit voor de ploeg.”

Naast de drie uitdagingen met Oostende in de komende maanden, kijkt Faison ook al vooruit naar de zomer, wanneer de Belgian Lions eind augustus voor het eerst in achttien jaar nog eens deelnemen aan een EK. “En na wat ik tijdens de kwalificaties met die groep beleefd heb, wil ik daar absoluut bij zijn. Met deze groep kunnen we iets forceren. Ik weet dat men nu alles in het werk stelt om Didier Mbenga als volwaardige Belg te laten meetellen, zodat Eddy Casteels niet moet kiezen tussen hem en mij als genaturaliseerde Amerikaan … of Ralph Biggs, want ook hij komt in aanmerking.”

DOOR MATTHIAS STOCKMANS & DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content