Alleen verliezers in het dossier-Didillon

© Belga
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Thomas Didillon ligt nog drie jaar onder contract bij Anderlecht, maar maakt daar geen deel meer uit van de plannen.

95,7 procent speelminuten: dat zijn de statistieken van Thomas Didillon (23) in het doel van Anderlecht vorig seizoen, in verhouding tot het maximaal mogelijke aantal. In de reguliere competitie stond Didillon dertig keer onder de lat, in play-off 1 tien keer. In de Europa League werkte hij vijf van de zes wedstrijden af. De enige twee officiële partijen die hij miste, waren die tegen Dinamo Zagreb (Europees) en tegen Union in de beker. Twee keer heette zijn vervanger Frank Boeckx.

De commentaren op de prestaties van Didillon waren unaniem positief. Men loofde zijn reflexen en prees zijn leiderschap. Tot het in de play-offs plots minder ging in de toppers tegen KRC Genk en Club Brugge. ‘Tijdens de voorbereiding had Thomas een goed gesprek met Vincent Kompany‘, legt zijn zaakwaarnemer Didier Frenay uit. ‘Hij maakte duidelijk deel uit van het project en was daar blij mee. Gefascineerd is nog een beter woord. Zijn motivatie om dit avontuur te doen slagen, was enorm.’

Maar toen kwam de voorbereiding eraan. In twee wedstrijden, tegen Ajax en AZ, behandelde Didillon terugspeelballen slecht, het was nooit zijn sterkste punt. Een van die ballen kwam door het centrum op zijn foute voet, ingespeeld door speler-trainer Kompany. De sanctie volgde snel: Anderlecht transfereerde Hendrik Van Crombrugge. Kompany wilde een doelman die sterk was met de bal aan de voet en aan het spel kon deelnemen. Hij oordeelde dat de ex van Eupen het goeie profiel had.

De gevolgen voor Didillon waren dat hij terugzakte naar plaats drie in de hiërarchie van de keepers. ‘Als men je begin augustus vertelt dat men niet meer op je rekent, is dat wat laat in het geval van een doelman’, aldus Frenay. ‘Op dat moment hebben alle goeie clubs hun eerste keeper vastgelegd. En het is geen kleine club, zelfs geen gemiddelde, die het salaris kan geven dat Anderlecht hem betaalt. Dit verhaal had heel anders geklonken als Anderlecht ons deze beslissing begin juni had meegedeeld.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content