Met minder dan een finaleplaats neemt Italië geen genoegen, meent Jean-François Gillet. De keeper van tweedeklasser Treviso legt uit waarom hij die ambitie terecht vindt.

Hoeveel geld Jean-François Gillet zou inzetten op de winstkansen van Italië op het komende EK ? De keeper van Bari, die op uitleenbasis bij tweedeklasser Treviso speelt, aarzelt. Met de omkoopaffaire rond gearrangeerde wedstrijden wordt liever niet meer gepraat over inzet op wedstrijden. Maar Gillet ziet de Italianen wel een sterk EK afwerken. De Squadra Azzurra is samen met Frankrijk zijn favoriet. “Met dit verschil dat Frankrijk een nieuwe generatie klaarstoomde terwijl de basisploeg die Italië in lijn brengt nauwelijks verschilt van die op het voorbije WK.”

In de rand voerde bondscoach Giovanni Trapattoni wél flink wat wijzigingen door. Elf spelers die het WK meemaakten, zijn er niet meer bij, maar slechts twee van hen konden aanspraak maken op een basisstek : kapitein Paolo Maldini liet zich niet meer overhalen om terug te keren in de nationale ploeg, terwijl spits Filippo Inzaghi onvoldoende hersteld werd bevonden na een recente operatie. Daardoor treedt met Italië waarschijnlijk slechts één basisspeler aan van kampioenenploeg Milan : verdediger Alessandro Nesta.”

De afgang tegen Zuid-Korea op het voorbije WK leek bondscoach Trapattoni even zijn kop te kosten, maar Trap hield stand. “Hij blijft toch een monument”, aldus Gillet. “Ook in de eerste wedstrijden van de EK-kwalificatie was er nog kritiek. Maar na enkele mindere prestaties herpakte Italië zich goed. De mislukking op het WK liet geen wrang gevoel na, integendeel. Hun trots gaf deze spelers een enorm revanchegevoel. Ze willen tonen dat ze veel beter kunnen dan op het WK.”

In de tactische aanpak is er, benadrukt Gillet, een opvallend verschil met voorheen : “Vroeger stoelde Italië vooral op een ijzersterke defensie, om van daaruit af en toe tegen te prikken. Maar deze generatie biedt uitzonderlijk veel mogelijkheden op het aanvallende vlak. Italië kan bij wijze van spreken vrijuit kiezen uit een hele rist aanvallend ingestelde spelers die qua talent niet voor elkaar moeten onderdoen. Daarom speelt het af en toe zoals Real Madrid met vier echte spitsen : Christian Vieri diep, op links Alessandro Del Piero, rechts de genaturaliseerde Argentijn Mauro Camoranesi en Francesco Totti als tweede spits.”

De kapitein van AS Roma is, weet Gillet, ook bij de nationale ploeg de man waar alles om draait . “Dat zelfs een bondscoach die zweert bij het collectief openlijk zegt dat Italië enorm afhankelijk is van Totti, is veelzeggend. Totti heeft een heel sterk seizoen achter de rug, met de nationale ploeg én met Roma waar hij doorgaans diep in de spits speelt, samen met Antonio Cassano. In de nationale ploeg is hij meer de vooruitgeschoven middenvelder, de spelmaker. In vergelijking met Zinédine Zidane scoort hij meer : twintig goals is véél in de Serie A. Totti is op dit moment gewoon de beste en meest populaire voetballer in Italië. Het boek dat hij liet uitbrengen met grappen over hem, staat al maanden in de hitparade, hij engageert zich ook voor Unicef. Totti is in Italië een ster.”

Maar op het komende EK zou wel eens een andere Italiaan de revelatie kunnen zijn. Gillet kent Cassano erg goed. Op zijn achttiende debuteerde de aanvaller bij toenmalig eersteklasser Bari, waar Gillet toen het doel verdedigde. “We konden het samen goed vinden. Als we elkaar op een of ander vliegveld ontmoeten, is het contact nog altijd hartelijk.” Cassano was ook bij het bescheiden Bari “iemand van wie je onmiddellijk zag dat hij er qua talent boven uitstak. Toen al hadden de tegenstanders schrik van hem, pasten ze hun veldbezetting aan. Hij is onvoorspelbaar, met een individuele actie die een wedstrijd kan beslissen. Maar naast het veld is hij – hoe zeg je dat – zo zot als een achterdeur. Cassano doet iedereen de hele tijd lachen. Dat was al bij Bari het geval, ik hoor dat het bij AS Roma en de nationale ploeg even erg is. Ik vond dat positief : met hem erbij verdwijnt de spanning, je hebt een heleboel lol. Daarom ligt hij ook goed in de groep.

Maar op het veld is hij géén speelvogel, zegt Gillet “Op training wilde hij vroeger al altijd winnen, kon hij héél slecht tegen zijn verlies. Hij heeft geen slecht, maar wel een moeilijk karakter, is moeilijk in het gareel te houden.” Daarom was het beste wat Cassano kon overkomen, stelt Gillet vast, diens overstap naar AS Roma waar hij een gerenommeerd en ervaren trainer als Fabio Capello trof : “Met zijn karakter riskeerde Antonio verloren te lopen. Hij kan er bijvoorbeeld erg slecht tegen wanneer hij vervangen wordt. In dat opzicht had hij iemand als Capello nodig die hem aankan.”

Ondanks alle lof start Cassano straks niet in de basiself, meent Gillet. “Omdat Trapattoni doorgaans zweert bij ervaren spelers, begint hij waarschijnlijk met Del Piero. Maar als die niet gauw zijn beste vorm haalt, krijgt Cassano zijn kans. Hij heeft er echt een superseizoen opzitten, kan voor Italië de ideale joker worden om een wedstrijd die vast zit met één actie te doen kantelen. In dat geval zie ik hem een van de revelaties van het EK worden.”

Krijgt Cassano zijn kans, dan zal dat als vervanger voor Del Piero op de linkerflank zijn. Maar dat is niet zijn beste plaats, weet Gillet. “Eigenlijk is hij een spits zoals Totti. AS Roma kocht hem oorspronkelijk ook als opvolger voor Totti, maar nu staan ze samen in de spits. Ook naast een fysiek sterke diepe aanvaller als Vieri zou hij het goed doen.” Dat Vieri als basisspeler start, staat voor Gillet vast : “Al kende hij een heel wisselvallig seizoen, vooral na de komst van de Braziliaan Adriano met nieuwjaar. Adriano is namelijk niet complementair met Vieri, maar net hetzelfde type speler, ook een echte goalgetter.”

Precies omdat Italië zoveel aanvallend talent telt, is op het middenveld alleen maar plaats voor werkers, stelt ook Gillet vast. “Op dat evenwicht let Trapattoni bijzonder goed. Waarschijnlijk start het duo Simone Perrotta Cristiano Zanetti. Niet voor niets noemde de bondscoach de twee verdedigende middenvelders samen met Totti de sleutel tot het succes voor Italië. Door hun inzet en werkkracht kunnen de voorspelers uitblinken.” Want Italië mag dan weelde aan aanvallend talent kennen, het charmeren van de tv-kijker via sprankelend voetbal is niet het hoofddoel. Gillet : “Alleen winnen is belangrijk in Italië. De manier waarop is bijkomstig. Wie wint, heeft gelijk. Dat er scherpe kritiek kwam na het WK, had meer te maken met het tegenvallende resultaat dan met het verdedigende spel. Dat zal nu niet anders zijn. Italië kan best aantrekkelijk voor de dag komen, maar dé ambitie blijft op zijn minst een finaleplaats die het liefst nog gewonnen wordt.”

Achterin werd voor Maldini geen volwaardige vervanger gevonden. Maar toch maakt Gillet zich geen zorgen over de Italiaanse verdediging waar, op Del Piero (63 selecties) na, de meeste ervaren internationals lopen. “Het centrale duo, Fabio Cannavaro (78 selecties) en Nesta (57 selecties) vormt een vast blok. Links en rechts staan zowel Gianluca Zambrotta en Giuseppe Favalli enerzijds als Christian Panucci en Massimo Oddo anderzijds staan garant voor goed verdedigend werk.”

Van de drie doelmannen maakte alleen veteraan Angelo Peruzzi met Lazio een superseizoen, zag Gillet : “Hij blijft voor mij een van de beste keepers ter wereld. Gianluigi Buffon en Francesco Toldo kijken niet terug op hun beste jaar, maar op basis van zijn persoonlijkheid én puur talent moet Buffon als titularis in doel.”

door Geert Foutré

‘De Italianen azen op revanche en willen tonen dat ze veel beter kunnen dan op het WK.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content