Wie zijn dit seizoen de beste voetballers in de Europese topcompetities? Sport/Voetbalmagazine nodigde Telenetanalisten Geert De Vlieger, Filip Joos en Bram Lambert uit voor een wedstrijdje discussiëren dat langer duurde dan 90 minuten.

Filip Joos zucht. Een top 50 samenstellen van de beste spelers van dit seizoen zonder rekening te houden met het aan deze jaargang voorafgaande WK, vindt hij onbegonnen werk. “Dat is net zoals de Gouden Schoen toekennen zonder rekening te houden met de prestaties in Europese wedstrijden”, meent Geert De Vlieger. “Terwijl je nu meeneemt dat Dennis Praet in de Champions League iets meer heeft getoond dan Víctor Vázquez in de Europa League. Daarom staat bij mij James Rodríguez er wel in, en bij Filip niet.”

Filip Joos: “Ik vond de Rodríguezhype licht overdreven, ook al op het WK, waar hij niet de allermooiste goal maakte.”

De drie analisten en de drie verslaggevers van dit blad hebben vooraf hun huiswerk gemaakt. Elkeen stelde zijn eigen top 30 samen, waar de nummer één 30 punten kreeg en de nummer 30 één punt. Samentelling van die lijstjes leverde een voorlopige rangschikking op (met Arjen Robben op drie, Manuel Neuer op vier, en Eden Hazard op vijf, om maar de belangrijkste verschillen aan te geven met de definitieve klassering) die aanzet was om de discussie te openen. Die leidde uiteindelijk tot een top 50 met vijf Belgen.

Joos: “Allez, Geert, zet jij nu echt ManuelNeuer op één?”

Geert De Vlieger: “Ik snap niet dat die bij jou niet eens in de top tien staat. Misschien speelde dat WK bij mij mee om Neuerop één te zetten.”

Joos: “Uiteraard, want bij Bayern heeft hij geen werk.”

De Vlieger: “De beste prestaties van die spelers mag je niet meetellen, dus? Dan moet je Neuer op 45 zetten.”

Joos (grijnzend): “Afgesproken.”

Bram Lambert: “Was zijn WK dan zo fenomenaal? Ik kan me geen vijf wereldsaves van hem herinneren in Brazilië. Je kan hem niet op basis van de voorbije vijf maanden op één zetten.”

De Vlieger: “Het gaat niet alleen om wereldsaves, maar ook om de wijze waarop hij zijn terrein beheerst, en klasse uitstraalt. Als het alleen om wereldsaves gaat, krijg je nooit een keeper in de top tien.”

Joos: “Neem ik het WK mee in de beoordeling, dan staat bij mij Robbenop één. Maar alleen op basis van zijn eerste seizoenshelft met Bayern verdient hij die eerste plaats niet. Het WK-effect kan je ook doortrekken naar andere spelers. Neem je dat WK niet mee in de beoordeling, dan stijgt Hazardbij mij omdat die paar mindere matchen met België dan weggewist worden.”

Lambert: “Soms laten we ons ook beïnvloeden door de recente uitslagen. Ik ben ervan overtuigd dat Paul Pogba in eenieders lijstje zo hoog staat vanwege zijn sterke prestaties van de laatste weken. Terwijl wie fenomenaal was in september en daarna gewoon presteerde, snel is weggezakt.”

Joos: “Als ik aan de laatste maanden denk, ben ik geneigd Alexis Sánchez heel hoog te zetten. Die is, samen met Messi,Hazard, Cristiano Ronaldo en Neymar top vijf. Met Diego Costa daar dicht tegenaan.”

De Vlieger: “Dat is op dit moment de beste spits ter wereld.”

Joos: “Je hebt op dit moment heel weinig diepe spitsen.”

Lambert: “Je ziet dat er een nieuw type diepe spits ontstaat: Messi, Ronaldo.”

De Vlieger: “Veel ploegen spelen zonder diepe spits, met twee man aan de buitenkant, omdat dat centraal duo achterin vaak een onneembare vesting vormt.”

Lambert: “Real, Bayern en Chelsea spelen allemaal zonder een typische targetspits.”

Joos:Benzema is zo’n type dat zich helemaal wegcijfert voor het team, vind ik. Voor mij is Benzema iemand die de ruimte maakt en Costa iemand die de ruimte inneemt. Maar ze zijn allebei diepe spits.”

Ronaldo’s statistieken

Telt Neymar ook mee in dit lijstje?

Joos: “Toch wel. Het Ronaldinho-achtige, het speelplezier zie je bij hem toch, terwijl hij in dat team van Barça toch zijn plaats heeft afgedwongen. Terwijl LuisSuárez dit seizoen niet mee doet. Die hoort als statement niet in deze lijst. Suarez is een rat, en een rat leeft van afval. En bij Barcelona heb je geen afval. Dat is een beetje het probleem voor hem daar. Ik zie hem liever bij een iets minder goeie ploeg. Sérgio Agüero zou bij Barcelona ook minder spectaculair zijn dan bij City. (pauzeert) Zeg jongens, wie van ons gaat Suárez zeggen dat hij er niet in staat?” (gelach)

Conclusie: voor de top gaat het om -geeuw – Cristiano Ronaldo of Lionel Messi?

De Vlieger: “Dat is het probleem, dat de gewenning aan die twee zo groot is geworden.”

Lambert: “Dat gevoel heb ik eerder bij Messi, want ik vind de cijfers van Ronaldo toch indrukwekkend. Al vind ik dat Messi dit jaar meer prominent aanwezig is bij Barcelona dan vorig jaar.”

De Vlieger: “Als je hem volgt zonder bal, zie je hem steeds vaker stilstaan.”

Wat zegt dat over hem?

Joos: “Dat hij weg moet bij Barcelona. Ik denk dat hij dat ook het liefste wil. Als voetballiefhebber zou ik het fantastisch vinden dat hij weggaat. Voor mij is hij de allergrootste als hij naar Tottenham gaat en die ploeg kampioen maakt, zoals DiegoMaradona Napoli kampioen heeft gemaakt destijds. Het mag ook Liverpool zijn, als het maar in een topcompetitie gebeurt. Daarom moet hij niet naar AS Roma, maar ook niet naar Bayern München of PSG, die andere superrijke ploegen.”

De Vlieger: “Opvallend is ook hoe weinig rust die jongen de laatste jaren heeft gekend. In feite heeft hij eens een goeie blessure nodig zodat hij eens een maand of zes helemaal weg is uit het voetbal.”

Joos: “Gewoon een andere omgeving opzoeken, helpt ook. Waren wij soms niet gewoon blij om eens in een andere omgeving te gaan voetballen, Geert? Gewoon je hoofd eens vrijmaken. Uiteindelijk moeten we dan maar Cristiano Ronaldo op één zetten, en Messi op twee.”

Je hebt het daar blijkbaar moeilijk mee.

Joos: “Ja, omdat ik vind dat Ronaldo uitblinkt in tal van aspecten, maar in een onderdeel dat mij na aan het hart ligt, vind ik hem net iets minder: het geniale. Zijn genie ligt in zijn cijfers. Al kan ik ook geen zinnig argument verzinnen tegen die eerste plaats.”

Oké: Cristiano Ronaldo op één.

Lambert: “Ik vind het een kwaliteit dat hij ondanks al die druk zichzelf toch zo verzorgt en er altijd weer staat, nooit geblesseerd is.”

De Vlieger: “Die druk creëert hij zelf ook. Je moet het maar doen: poseren naast een standbeeld van jezelf dat nergens op lijkt, maar drie dagen na je feestje toch weer presteren. Dat kunnen er niet veel.”

Joos: “Hij speelt soms wel slechte matchen, waarin hij dan toch weer scoort. Wat dan ook weer een kwaliteit is.” (zucht)

De Vlieger: “Zijn cijfers geven de doorslag.”

Zeven jaar op rij meer dan twintig doelpunten gemaakt: het is wat.

Joos: “Als je Cristiano Ronaldo en Messi bezig ziet, kan je niet meer geloven dat scoren het allermoeilijkste is wat er bestaat. Vroeger was het ongelofelijk als iemand eens 25 goals maakte. Die mannen maken er nu elk jaar meer.”

Wie is nummer drie?

Joos: “Sánchez, meer dan Hazard. Sánchez heeft in zijn eentje Arsenal beter gemaakt. Hazard heeft reuzenstappen gezet, maar top drie is hij nog niet. Ook al staat hij er eigenlijk altijd. Hij is ook nooit geblesseerd. Wat ook een kwaliteit is, op dat niveau en met die opeenvolging van matchen.”

Bram Lambert: “Het valt op hoe vaak Hazard gezocht wordt, aangespeeld door zijn ploegmaats. Zijn cijfers zijn al beter, maar dat moet nog iets hoger, met zijn huidige status in die ploeg.”

Joos: “Daarom vind ik dat Sánchez boven Hazard moet staan, voor de manier waarop hij Arsenal omhoogtrekt. In de machine die Chelsea is, is het voor Hazard en eventueel Sánchez iets makkelijker uitblinken dan bij Arsenal.”

De Vlieger: “Ik zou dan eerder Hazard kiezen. Sánchez loopt zich vaker vast dan Hazard.”

Lambert: “Toch fenomenaal hoe onze landgenoot in zo’n ploeg de aangever is geworden. Zijn cijfers spreken voor zich.”

Joos: “De grootste verrassing voor mij in de eerste helft van het seizoen, is Nemanja Matic, al viel die al op bij Benfica. Hoe die over het veld loopt, als een giraf. Hij heeft altijd overzicht, staat ook altijd juist. Laat Mourinho kiezen tussen Matic en Fàbregas, en hij laat Fàbregas gaan. Mourinho speelt gewoon met twaalf man als Matic erbij staat.”

Intussen is de top vier rond (Cristiano Ronaldo, Messi, Hazard, Sánchez) en zijn we nog altijd niet bij Neuer, hoewel dat toch de absolute nummer één is voor Geert.

Joos: “Ik vind bij Bayern Robben belangrijker dan Neuer. Zonder Robben had Bayern minder hoog gestaan dan met een andere doelman dan Neuer.”

De Vlieger: “Als je zo redeneert, komt er nooit een keeper in de top tien. Wat jullie doen, is appelen met peren vergelijken.”

Robben of Neuer?

Moet Robben nu voor of na Neuer?

De Vlieger: “Neuer voor Robben! Voor jou, Filip, is een keeper nooit belangrijk. Iedereen die hier aan tafel zit, heeft Neuer hoog ingeschat, maar als we tot het invullen van de toplijst overgaan, staat hij straks niet eens in de top tien. Dat kan toch niet?”

Lambert: “Als je dan toch de statistieken meetelt, zoals bij Cristiano Ronaldo, dan is Neuer wél top, met amper vier tegengoals in de heenronde. Ook al kan ik me geen vijf wereldsaves herinneren uit de heenronde.”

De Vlieger: “Maar een spits leeft toch ook niet alleen van zijn wereldgoals, maar ook van de andere dingen die hij goed doet. Dat Bayern München zo’n druk kan zetten op zijn tegenstanders, heeft ook met de manier van spelen van Neuer te maken. Het probleem is dat het bij een keeper niet alleen over de goeie reddingen gaat, maar alleen om de fouten die je maakt. Dat is het frustrerende aan dat vak. Als keeper gaat het altijd om de dingen die je slecht doet. Bij een spits is dat omgekeerd.”

Joos: “Waarom kies je dan voor Neuer en niet voor Thibaut Courtois, die ook top is en zich bij een nieuwe ploeg meteen manifesteert?”

De Vlieger: “Omdat Neuer nog net iets verder staat. Hij vult zijn taken nog net iets anders in dan Courtois, hij bestrijkt ook veel meer ruimte dan Courtois. Hij speelt nog verder van de goal af, stelt zijn ploeg in staat om hoger druk te zetten. ‘Als er ruimte valt, los ik dat wel op’, sust hij hen. Als Courtois de leeftijd van Neuer heeft, zal hij verder staan dan waar Neuer nu staat.”

Joos: “Ik ben het wél met Geert eens dat Neuer boven Courtois moet staan. Zet Diego Costa dan op vijf. Dan is de discussie gesloten. Als Mourinho op PlayStation die positie moet invullen, spelinzicht inbegrepen, komt hij bij Diego Costa uit. Al die blessureproblemen eind vorig seizoen, waardoor je op het WK dacht dat die niet eens kon voetballen. En dan opeens schittert die elke week. Costa op vijf, en doe dan maar Neuer voor Robben. En daarna Pogba.

De Vlieger: “Mocht de ideale speler gekloond kunnen worden, dan komen veel trainers uit bij het type Pogba. Die past gewoon in elke goeie en slechte ploeg.”

Joos: “Hij heeft alles: kracht, techniek, tempo. Loopt ook de honderd meter in geen tijd. Kan verdedigen en aanvallen.”

Moet hij bij Juve in de Serie A blijven of naar de Premier League gaan?

Joos: “Is het makkelijker winnen tegen Chievo dan tegen West Bromwich? Dat denk ik niet.”

De Vlieger: “Het voetbal in Engeland zal hem beter passen.”

Joos: “Met Andrea Pirlo in je rug spelen zal hem ook wel deugd doen, denk ik.”

Lambert: “Het zal een speler zijn die na zijn carrière zal terugblikken op een rondje topploegen in verschillende Europese landen.”

Wie maakt de top tien vol?

Joos: “Eerst Agüero, dan Neymar.En Courtois op dertien, zijn rugnummer.”

Lambert: “Dan moet je Fàbregas op 15 zetten, hij gaf al 15 assists.”

De Vlieger: “Moeten we niet eens een verdediger net buiten de top tien zetten?”

Sergio Ramos van Real, bijvoorbeeld?

Joos: “Allez, zeg! Zet eens al zijn verdedigende blunders op een rij en je weet het wel. Diego Godín van Atlético is veel beter. Vraag aan Courtois in alle eerlijkheid en zonder camera’s wie hij voor zich wil, Godín of John Terry en hij zal zeggen: gooi die Terry maar in de diepste kerker!”

Kevin De Bruyne

Waar moet Kevin De Bruyne staan?

Joos: “Niet naast Courtois in elk geval, dat weten jullie toch? (grijnst) Zet daar iemand tussen. In elk geval hoort hij in de top 20. Als je hem vergelijkt met pakweg David Silva dan moet De Bruyne hoger staan.”

De Vlieger: “Zet Toni Kroos tussen die twee.”

Lambert: “Ik pleit in de top 20 ook voor Alexandre Lacazette van Lyon.”

De Vlieger: “We kijken inderdaad te vaak naar het niveau van de competitie, en beoordelen spelers te veel in functie daarvan. Terwijl pakweg zo’n Lacazette echt goed is en komende zomer gegarandeerd een fantastische transfer zal doen.”

Joos: “Ik wil daar toch iemand in van Atlético Madrid. Hoewel: het probleem is dat ze individueel allemaal niet top zijn. Alleen Arda Turan,die doet zo mee bij Real.”

Die speelde ooit aan de zijde van Karel D’Haene bij Manisaspor. Die schrok toen zijn rechtsback de hele tijd vooruit liep.

Joos: “Fantastische speler vind ik dat. Die moet ook in de top 20 (kijkt even naar Geert De Vlieger die koffie uitschenkt). Kom, we gooien hier gauw nog wat namen in terwijl Geert koffie zet.” (hilariteit)

De Vlieger: “Nog iemand koffie?”

Wat maakt Gareth Bale zo sterk?

Joos: “Dat is nog ook zo’n bionische man met een geweldig schot, en een gewoon mens. Het type dat je ’s morgens nog tegenkomt in de supermarkt in zijn wijk in Madrid.”

Lambert: “Een paar weken geleden schoof hij nog anoniem aan met zijn ploegmaats tijdens die plechtigheid voor WOI in de Westhoek.”

De Vlieger: “Hij is nog authentiek.”

Joos: “We hebben net de top 20 ingevuld, en de naam van Kompany is niet eens gevallen. Is dat niet erg?”

De Vlieger: “Die vijf topverdedigers die we er anders altijd hadden bijgezet, hebben de afgelopen maanden niet gepresteerd.”

Joos: “Dat klopt. Was Kompany top geweest, hij had er altijd bij gestaan.”

Als we het over verdedigers hebben: Giorgio Chiellini misschien? Sterk bezig met Juventus.

Joos (beslist): “Nee! Chiellini mag nooit in die top 50 staan. Die kan niet voetballen. Als je voor een toekomstige topverdediger gaat, doe dan maar David Alaba van Bayern. Hadden de Rode Duivels Alaba als linksback, dan kon Jan Vertonghen zich eindelijk heroriënteren. Alaba kan zes keer beter voetballen dan Ivanovic, is overal inzetbaar, en is een lust voor het oog. Die was top, tot hij eind oktober geblesseerd raakte.”

Lambert: “Daarom heb ik PhilippLahm niet in mijn lijstje gezet, omdat die zo lang uit was.”

Joos: “Ik vind Alaba beter dan Lahm. Zonder die blessure is hij top 20, zet hem nu ergens rond plaats veertig.”

De Vlieger: “Gaan we nog lang wachten met Radja Nainggolan?

Die staat niet eens in jouw lijstje, Filip. En dat voor een fan van AS Roma. Hoort hij niet in de top 50 volgens jou?

Joos: “Hij hoort in de top 50, maar ik heb hem niet in mijn top 30 gezet omdat ik hem daar niet bij horen vind. Bij Roma was hij super het eerste half jaar, speelde hij een aantal fantastische matchen. Bij de nationale ploeg kan ik hem moeilijk beoordelen. Over de kwaliteit van zijn opwarming kan ik me moeilijk uitspreken. Tegen Bosnië was hij degelijk, tegen Andorra was hij de beste op het veld. Ik was dan ook stomverbaasd dat hij tegen Wales niet aan de aftrap kwam.”

Laten we nog even in Italië blijven. Hoort maestro Andrea Pirlo nog in de top 50?

De Vlieger: “Hij speelt misschien niet meer alle minuten, maar als hij speelt, is hij nog redelijk super.”

Joos: “Hij moet er zeker in, maar niet te hoog. Als hij speelt, is hij goed.”

Wat met Zlatan?

De top 20 is al ingevuld en de naam van Zlatan Ibrahimovic is nog niet gevallen.

Lambert: “Volgend jaar vernoemen we die niet eens meer in de hele discussie. Ik heb het gevoel dat wat hij nu toont nog wat stuiptrekkingen zijn.”

Joos: “Dan liever Harry Kane van Tottenham. Ik vind dat een fenomeen. Ik heb die gezien op Chelsea. Dat wordt dé spits van de Engelse nationale ploeg. Ik zou die hoger zetten dan pakweg Wayne Rooney.

De Vlieger: “Per tien man moet je een keeper hebben. Het is tijd voor David De Gea.”

Joos:“Akkoord, maar er gaan hier namen ontbreken die absoluut fantastisch aan het spelen zijn. Zet Andrej Iarmolenko bij Tottenham en Nacer Chadli mag opkrassen. Maar hij speelt nu eenmaal in Oekraïne, en Dinamo Kiev staat bij ons niet in de spotlights. Een winger, met een enorm lijf, maar die kan sjotten. Schrijf die maar op bij de top voor de komende jaren. Is Steven Gerrard minder goed dan Rooney? En Raheem Sterling die in zijn ééntje overeind bleef in de spits bij Liverpool? En Dusan Tadic bij Southampton. Die komt van Twente, belandt in de Premier League en blinkt daar meteen uit. Tadic moet er gewoon in.”

Lambert: “We hebben weinig spelers uit de Bundesliga. Daar hoort toch de revelatie van dit seizoen bij? Karim Bellarabi van Leverkusen is het afgelopen half jaar zelfs international geworden.”

Lambert: “Wie er ook in moet, is Chadli.

Joos: “Maar dan alleen als je Christian Eriksen erboven zet.”

Afgesproken. Francesco Totti sluit het lijstje dan af?

Joos: “Terecht. Hij heeft fantastische matchen gespeeld, ook in de Champions League.”

De Vlieger (grijnst): “Dit is duidelijk een lijst waarover nagedacht is.”

Het zijn wél veel spelers van weinig ploegen. Bijna 20 van de 50 komen uit drie clubs: Chelsea, Bayern en Real. Terwijl er niemand meer in staat van Milan of Inter.

Joos: “Als het geld verdwijnt, verdwijnen de toppers ook meteen.

Lambert: “Je hebt gewoon in elk topland twee ploegen, soms één zoals in Duitsland en Italië, die nadrukkelijk domineren.”

Joos: “Dat is het drama van het moderne topvoetbal, dat bij die teams spelers op de bank wegkwijnen die elders uitblinker zouden zijn. Zoals AndréSchürrle die nu naar Wolfsburg is gegaan. Zat die bij Atlético Madrid, dan staat die nu hoog in dit lijstje.”

Lambert: “De nummer tien tot vijftien bij die topclubs zijn nu vaak beter dan de absolute uitblinker van een aantal Europese subtopclubs, maar ze kunnen dat niet tonen.”

DOOR GEERT FOUTRÉ, MATTHIAS STOCKMANS EN FRÉDÉRIC VANHEULE – FOTO’S BELGAIMAGE

“Mocht de ideale speler gekloond kunnen worden, dan komen veel trainers uit bij Pogba.” Geert De Vlieger

“Suárez is een rat, en een rat leeft van afval. Dat heb je bij Barcelona niet.” Filip Joos

“Volgend jaar noemen we Zlatan niet eens meer in deze top 50-discussie.” Bram Lambert

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content