Goed nieuws voor de Amerikaanse atletiekster Allyson Felix: het IOC heeft het competitieschema in Rio aangepast, zodat zij als derde vrouw ooit voor de dubbel 200 en 400 meter op de Spelen kan gaan.

De reeksen van de 200 meter werden verplaatst van de avondsessie naar de ochtendsessie van maandag 15 augustus, zodat Felix niet meer op dezelfde avond én die reeksen (aanvankelijk gepland om 20.30 uur) én de finale van de 400 meter (om 21.45 uur) moet lopen. Zo kort op elkaar dat het haar titelkansen op het laatste nummer in het gedrang had gebracht. Bob Kersee, Felix’ coach die de voorbije maanden lobbyde om het programma te veranderen, dankte al uitgebreid het IOC en de IAAF. ‘Allyson droomt al sinds ze begon met atletiek van deze historische dubbel. Nu krijgt ze gelukkig die kans.’ Ook Max Siegel, CEO van de Amerikaanse atletiekbond die meehielp om druk uit te oefenen, loofde de beslissing. ‘Dit zal de aandacht voor de atletiek op het olympische toneel alleen maar doen groeien.’ Felix is, onder meer door haar betoverende glimlach en gazellebenen, dan ook een van de weinige vrouwelijke sterren van de piste.

Of de Amerikaanse effectief de dubbel zal realiseren, is echter een ander paar mouwen. Eerst moet ze zich op de nationale trials in Eugene, begin juli, plaatsen voor de Spelen, al mag dat voor haar normaal gezien geen probleem zijn. Eens in Rio lijkt ook de kans op goud op de 400 meter vrij groot. Op het WK vorig jaar in Peking liep Felix een persoonlijk record (49.26) op dat nummer en stak ze er met kop en schouders bovenuit.

Veel groter obstakel wordt haar concurrente op de 200 meter: Dafne Schippers. Felix, de regerend olympisch kampioene en drievoudig wereldkampioen op die afstand, focuste op het WK in Peking alleen op de volle pisteronde (wegens… een onverenigbaar programma) en zag er de Nederlandse in de finale van de 200 meter naar de derde beste tijd aller tijden lopen: 21.63. Zes honderdsten sneller dan Felix’ persoonlijk record, dat bovendien al dateert van 2012. Bovendien vliegt Schippers ook dit seizoen weer, met al enkele heel snelle indoortijden.

Als Felix de Hollandse toch verslaat (die finale wordt gelopen op woensdag 17 augustus) en twee dagen ervoor ook goud pakt op de 400 meter, wordt ze na Valerie Ann Brisco-Hooks in Los Angeles 1984 en de Française Marie-José Perec in Atlanta 1996 de derde vrouw ooit die beide afstanden op dezelfde Spelen wint.

DOOR JONAS CRETEUR

Een groot obstakel wordt haar concurrente op de 200 meter: Dafne Schippers.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content