De Oostenrijker Kurt Jara stuwt Hamburg naar Europees voetbal.

Aan de vorige twee seizoenen willen ze in Hamburg liefst zo weinig mogelijk herinnerd worden. Nadat in het seizoen 1999/2000 vrij onverwacht een derde plaats en plaatsing voor de Champions League werd behaald, kwam er voor Frank Pagelsdorf een serieuze weerbots in de eigen Bundesliga. Het leidde tot een dertiende en elfde plaats, het ontslag van clubmoment Pagelsdorf en het gevaar van een financiële malaise.

Sinds de aanstelling van Kurt Jara (52) in oktober 2001 werd er geleidelijk schoon schip gehouden en weer aangeknoopt met de goede resultaten uit het verleden. De Oostenrijker heeft het niet begrepen op grootverdieners en vedetten, de reden waarom er al snel afscheid werd genomen van Jörg Albertz, die naar China trok. Nadat hij in eigen land zes titels behaalde met FC Tirol Innsbruck, bouwde hij in Noord-Duitsland rustig aan een collectief stevig geheel. Smalend wordt er soms wel eens gesproken over Alpen-Catenaccio. Resultaten zijn voor Jara immers belangrijker dan mooi voetbal. Zijn ploeg steunt op drie pijlers : orde, discipline en hiërarchie. De chaos werd stilaan hersteld, met doelman Pieckenhagen, aanvoerder Hoogma, topschutter Barbarez en routinier Hollerbach werden de leidersfiguren van de kern aangeduid. “Eindelijk beschik ik over de spelers die dezelfde doelstellingen als ik hebben : door een winnaarsmentaliteit de kwalificatie voor de Champions League veiligstellen”, sprak Jara onlangs in Kicker.

Het sportieve succes moet de financiële problemen – het huidige boekjaar wordt afgesloten met een verlies van 12,5 miljoen euro – enigszins maskeren. Ondertussen kregen Ingo Hertzsch en publiekslieveling Erik Meijer (ex-Antwerp, trekt naar Alemannia Aken) te horen dat ze mogen vertrekken. Zij worden vervangen door Björn Schlicke (Greuther Fürth) en Stefan Beinlich (Hertha BSC). Hoofdsponsor Milchstrasse – jaarlijks goed voor 5,7 miljoen euro – haakt af, terwijl er nog geen vervanger werd gevonden. (FV)

SC FREIBURG is zeker van promotie naar de Bundesliga. Het is de derde keer (na 1993 en 1998) dat Volker Finke daarin slaagt. Volgend jaar wordt er gewerkt met een budget van 25 miljoen euro. Eerste aankoop is Dennis Kruppke (22) van VfL Lübeck. LEVERKUSEN nam afscheid van Thomas Hörster en verving hem door Klaus Augenthaler, die meteen een belangrijke zege boekte in de degradatiestrijd. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Elber (Bayern) 21 goals ; 2. Christiansen (Bochum) 20 goals ; 3. Ailton (Bremen), 16 goals ; 4. Pizarro (Bayern) 15 goals ; 5. Bobic (Hannover) 14 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content