De deur van het secretariaat staat open op Schiervelde. Aan een van de bureaus zit Luc Devroe, die morgen 'nog maar' 46 wordt. Al sinds 1998, toen hij manager werd bij KV Oostende, draait Devroe mee in de mallemolen van het Belgisch voetbal. Het is opvallend hoe Devroe, een klein jaar na zijn ontslag, er weer minstens vijf jaar jonger uitziet. "Iedereen uit mijn omgeving zegt dat ik rustiger geworden ben, dat ik meer kan relativeren. Het lukt me tegenwoordig zelfs om negentig minuten op mijn stoel te blijven zitten en een wedstrijd uit te kijken", lacht hij.

Die wedstrijden bekijkt Devroe tegenwoordig opnieuw in het Schierveldestadion, in de habitat waar hij zich - als meid van alle werk - tussen 2001 en 2007 opwerkte tot de veelbelovende sportieve manager die Club Brugge vier jaar geleden kwam wegplukken. "Terugkeren naar een club waar ik al gewerkt heb, is eigenlijk tegen mijn principe," zegt Devroe, "maar dit was een geval apart."

Trainerstalent Serebrennikov

Roeselare lijkt na drie jaar degradatievoetbal zowaar nog eens op weg naar een rustig seizoen. Jullie staan op dit moment negende in tweede klasse. Tevreden?

Luc Devroe: "Zeker, vooral als je weet dat ik hier pas half juni begonnen ben. Er waren toen 13 A-kernspelers, geen trainer en geen assistent. Er was amper een budget, maar er moest wel een ploeg gebouwd worden waarmee we zo snel mogelijk gered zouden zijn. We zitten goed op koers. Als we nog enkele puntjes pakken voor de winterstop doen we misschien zelfs mee voor de tweede periode, al zijn we daar dit seizoen niet mee bezig."

Wat is het recept om zonder geld toch een strijdvaardige ploeg voor tweede klasse samen te stellen?

"Creatief zijn. En je netwerken verzorgen! Jos Eerdekens bijvoorbeeld, de makelaar van Daan Van Gijseghem, bracht ons op het spoor van onze huidige topschutter Anthony Di Lallo, een jonge Belg die transfervrij naar hier is gekomen. We mogen dit seizoen ook de rol van Cercle Brugge niet vergeten. Wij zijn de ideale oplossing voor spelers die nog te onervaren zijn voor eerste klasse of voor spelers die bij Cercle op een dood spoor zitten met een doorlopend contract. De uitleenbeurten van Papa Sene of van onze speler-trainer Sergiy Serebrennikov zijn een win-winsituatie. Ik heb ook met Herman Van Holsbeeck de draad weer opgenomen. In mijn eerste periode als manager bij Roeselare hebben we altijd goed kunnen samenwerken, maar nadien hebben mijn opvolgers, Hans Galjé en Wim De Coninck, nagelaten om dat contact te onderhouden."

De keuze voor Serebrennikov als speler-trainer deed hier en daar wel de wenkbrauwen fronsen. Een superprof, dat zeker, maar kan hij het ook voldoende overbrengen op zijn spelers?

"Roeselare heeft deze zomer met een aantal trainers gesproken: voor mijn komst is er onderhandeld met Wim De Corte en daarna is er ook voorzichtig gesproken met Peter Balette en Yves Vanderhaeghe. Maar met een krap budget kun je het contract van Yves bij KV Kortrijk bijvoorbeeld al niet afkopen. Op financieel vlak was een speler-trainer als Sergiy de ideale oplossing, waardoor er ook nog ruimte was om Gaby Demanet, een ervaren assistent-coach, aan te werven. We zijn écht overtuigd van het trainerspotentieel van Sergiy. Hij heeft een duidelijke sportieve visie: in tien minuten had hij me overtuigd, eigenlijk zonder veel te zeggen. ( lacht) Sergiy is de ideale trainer voor deze jonge groep. Hij straalt rust uit, maar staat toch voldoende boven zijn spelers."

Ook Cercle volgt wellicht met belangstelling hoe Serebrennikov het doet als trainer?

"Denk ik ook. Cercle heeft de voorbije jaren met Glen De Boeck en nu Bob Peeters telkens aan een jonge trainer de kans gegeven. Hopelijk voor Cercle, en ook voor Sergiy, is Roeselare eigenlijk de volgende hoofdtrainer van Cercle Brugge aan het klaarstomen. Ik denk trouwens dat Cercle bij de uitleenbeurt daar ook wel mee in het achterhoofd zat. Wij zijn alvast vragende partij om nog een jaartje met Sergiy verder te gaan."

Verkwiste miljoenen

In het voorjaar vond er een (stille) revolutie plaats in Roeselare. De grote investeerders die de club al een paar jaar overeind hielden via obligatieleningen hebben nu de touwtjes in handen genomen via een nieuw opgerichte cvba. Komt daarmee een einde aan het wanbeleid?

"Enkel dankzij die geldschieters bestaat Roeselare vandaag nog. De club was zo goed als kapot. Als er op drie jaar tijd miljoenen euro's worden verkwist én de ploeg staat op de rand van derde klasse, dan zit het grondig fout. Er moest ingegrepen worden. Als ik dan sommige vroegere bewindsmensen ( voormalig financieel directeur Frank Trybou, nvdr) in de pers hoor zeggen dat er geen fouten gemaakt zijn ... Dat is om te lachen."

Vroeger was Roeselare een vzw, met een (te) uitgebreid bestuur, dat deels nog hetzelfde was als in derde klasse. Zijn die mensen nu bewust buitenspel gezet?

"Daar komt het eigenlijk op neer. Wie betaalt, bepaalt nu in Roeselare. JohanPlancke is de CEO van de cvba en heeft net zoals ik een mandaat gekregen van de aandeelhouders. Wij werken transparant met een duidelijk afgebakend budget en leggen volledige verantwoording af aan de aandeelhouders van de cvba, minstens één keer per maand."

Wat zijn de voornaamste fouten uit het verleden?

"Verkeerde sportieve keuzes met financiële gevolgen. Er zijn meerjarige contracten gegeven aan spelers die zelfs nooit het wedstrijdblad hebben gehaald."

Zijn er enkel verkeerde inschattingen gebeurd? Of is er ook geld van de club op een oneigenlijke manier gebruikt of zelfs verdwenen?

"De degradatie heeft Roeselare enkel en alleen aan zichzelf te danken, punt aan de lijn. Economisch is deze club zeker leefbaar in eerste, zelfs met al die andere West-Vlaamse eersteklassers in de buurt. Of er na mijn vertrek gesjoemeld is met geld, dat weet ik niet. Maar ik weet wél dat we nu volledig transparant werken, zowel op het financiële als op het sportieve vlak."

Geniet je ervan dat je met Roeselare terug in een opwaartse beweging lijkt te zitten?

"Ja, eigenlijk wel. Maar ik geniet van zo veel. Als ik Jeroen Simaeys met Genk een goede wedstrijd zie spelen in de Champions League bijvoorbeeld, of als ik Thomas Meunier zie ontwikkelen. Of als je merkt dat Club Brugge met Carl Hoefkens in de ploeg nog geen enkele wedstrijd heeft verloren. En dat voor iemand die vorig jaar in de winterstop door iedereen werd afgeschreven ..."

Koster en de discipline

Hoe blik je, bijna een jaar na je ontslag, terug op je periode bij Club Brugge?

"Ik heb er mijn best gedaan en het was blijkbaar niet goed genoeg."

Dat was de evaluatie die gemaakt is door het huidige bestuur, maar jij hebt daar wellicht een andere kijk op.

"Ik denk dat de balans niet zo negatief was als het wordt voorgesteld. Ik heb fouten gemaakt, dat zeker. Bij Club Brugge heb ik veel gedaan, dus ik heb ook fouten gemaakt. Niet alle transfers waren voltreffers."

Adrie Koster is intussen aan de deur gezet en met Christoph Daum kiest Club nu voor een coach die staat voor discipline en motivatie ...

"Herbekijk eens het interview dat Tom Coninx met mij gemaakt heeft na de eerste speeldag van vorig seizoen. Daarin zit de realiteit van de laatste achttien maanden Club Brugge. Ik heb toen al uitdrukkelijk gewaarschuwd dat het managen van de kleedkamer het grootste probleem was voor Club Brugge."

De diagnose was misschien al gesteld, maar je remedie was wel anders. Het plan was niet om Koster te vervangen, maar om met Dennis van Wijk een extra assistent te nemen om de kleedkamer te managen.

"De fout is eigenlijk gebeurd bij het verlengen van het contract van Adrie Koster. We hadden na zijn eerste jaar gewoon de optie moeten lichten voor nog een jaar extra om dan de kat uit de boom te kijken. Dat is een fout die ik als sportief manager gemaakt heb. Al gebeurde die keuze uiteraard in samenspraak met de raad van bestuur."

Je hebt eerder al aangeklaagd dat jij met een gelimiteerd budget moest werken, terwijl het nieuwe bestuur deze zomer wél alle registers opentrok. Is dat een manier om de mindere transfers van je laatste transferperiode, genre Camozzato, Dalmat en Scepovic, te verklaren?

" Bon, er is toch wel duidelijk een wijziging van strategie bij Club. Vroeger werkte de raad van bestuur erg limiterend: er was een strak plafond voor alle uitgaven. Als er bijvoorbeeld een scoutingtrip naar Zuid-Amerika gepland werd, kon men twintig minuten palaveren of die 3000 euro nu wel te verantwoorden was ... Zulke zaken werden telkens besproken in een raad van bestuur! Dat is niet logisch, toch? Nu rolt het geld wél en beslissen veel minder mensen over veel meer zaken. De toekomst zal uitwijzen of Club nu de goede koers vaart. Als ze kampioen zouden worden, zal ik de eerste zijn om te applaudisseren. Maar ik ben ervan overtuigd dat de ploeg van vorig seizoen altijd voor de prijzen meedoet, mocht Christoph Daum daar toen al rondgelopen hebben."

De vraag is welke 'waarheid' de geschiedenis zal ingaan: heeft Adrie Koster niet het maximum uit zijn groep gehaald of was de kern door Luc Devroe dan toch niet evenwichtig genoeg samengesteld?

"Ik ben hier niet om het proces van Adrie Koster te maken, want het is een fantastische man en een goede trainer. Maar het is een feit dat hij de kleedkamer niet in de hand had. Twee maten en twee gewichten."

Maar dan heb jij als sportief manager toch ook boter op je hoofd? Je zag wat er aan de hand was, maar hebt nooit ten volle ingegrepen?

"Er zijn toen keuzes gemaakt, goed of niet goed ... De optie bijvoorbeeld om Van Wijk te halen was ook omdat het volledig spaak liep in de trainersstaf. Adrie was eventueel wel bereid om er iemand bij te nemen, maar hij liet de naam van Winston Bogarde vallen. Je moet 'Winston Bogarde' maar even intikken op Google en je weet genoeg. Op dat moment is het voorstel om in te grijpen in de trainersstaf dus afgeketst, en zo waren we intussen in januari."

Star Factory en de 'procentjes'

Wat vind je van de stelling dat een werknemer die een bedrijf serieuze winsten oplevert, mee in die winst mag delen? Concreet: een sportief directeur heeft eigenlijk recht op een 'procentje' bij uitgaande transfers?

"Dat gebeurt op veel plaatsen in België, maar wat men ook zegt of denkt: ik had bij Club Brugge niet zo'n contract. Het belangrijkste is dat je steeds het belang van de club als uitgangspunt neemt en niet je eigenbelang. Ik kan recht in de spiegel kijken en zeggen: ik heb fouten gemaakt bij Club, maar ik heb altijd, tot de laatste dag, in het belang van Club Brugge gehandeld."

En toch dacht iedereen dat je na je ontslag in de makelaarswereld zou stappen ...

"Daar had ik geen zin in. De makelaar waar ik eigenlijk het dichtst bij stond om mee samen te werken, was Jacques Lichtenstein. Als ik in dat wereldje was gestapt, dan was het met hem geweest. En hoeveel spelers heeft hij in die vier jaar bij Club gebracht? Welgeteld één: Bernt Evens. Het Star Factoryverhaal en mijn zogezegd ongezonde band met Didier Frenay is door de transfer van Ivan Perisic een eigen leven gaan leiden, maar slaat nergens op."

Zeg dan eens hoe het nu écht zat met die transferrechten van Perisic?

"In mei 2008, toen Koster net bij Club Brugge kwam, had ik al voorgesteld om Perisic te halen, maar Adrie vroeg toen enkel om een centrale verdediger. Tegen eind augustus zaten vooral middenmoters als Kortrijk en Zulte Waregem achter Perisic aan. Was Club Brugge toen bereid geweest om één miljoen euro te betalen aan Sochaux, dan was Star Factory nooit mede-eigenaar geweest. Maar binnen de raad van bestuur geloofde niemand in hem. Er is toen gezegd geweest: bon, we gaan Devroe maar laten doen, voor 200.000 euro en een beperkt salaris kunnen we er onze broek niet aan scheuren ..."

Met andere woorden: het is drie jaar later hypocriet om verbouwereerd te zijn dat Club Brugge maar de helft van de transfersom opstrijkt?

"Inderdaad. Zonder de financiële inbreng van Star Factory speelde Perisic nooit voor Club Brugge. Net zoals Thomas Kaminski en Thomas Azevedo zonder Anderlecht nooit voor OHL gespeeld zouden hebben. Wie zegt trouwens dat Club maar de helft van de transfersom heeft gehad? De weegschaal helt meer door in de richting van Club dan van Star Factory. Ook Sochaux verdiende trouwens nog aan elke transfer van Perisic, en zelfs Roeselare voor 0,25 procent. Wat ik gewoon wil zeggen: als je een speler haalt voor 200.000 euro en je verdient er drie jaar later het twintigvoudige aan, mag je niet klagen, denk ik. Ik ben benieuwd hoeveel van de spelers die dit jaar naar Club gekomen zijn voor het twintigvoudige verkocht zullen worden?"

Ook bij jouw laatste transfer, Thomas Meunier, ligt een deel van de transferrechten bij Star Factory, toch?

"Met volledig medeweten van Bart Verhaeghe, die mee aan tafel zat toen het contract werd getekend. Bij Ryan Donk is het trouwens ook zo, die is 50 procent eigendom van Club Brugge en 50 procent van AZ."

Is Meunier hetzelfde verhaal als Perisic? Met andere woorden: niet iedereen binnen Club Brugge geloofde in zijn komst?

"Na mijn ontslag is de nieuwe scoutingcel Meunier nog een paar keer gaan bekijken. Alle scouts die hem gezien hebben, brachten toen een negatief advies uit. De conclusie was: uitlenen."

Hoe komt het dat die scouts er zo naast zaten? Je hoeft toch geen grote voetbalkenner te zijn om op zijn minst het potentieel van Meunier te zien?

"Een deel van die scouts die in februari zijn voorgesteld, zijn intussen alweer verdwenen natuurlijk ... Hetzelfde met Sven Vermant en Henk Mariman. Toen er vorig jaar in december achter de schermen van alles voorbereid werd, heb ik hen de vraag meermaals gesteld: wat zijn jullie ambities nu eigenlijk? Azen jullie op mijn plaats? Het was altijd: 'Neen neen, we gaan voor een functie in de trainersstaf.' Enfin, je kunt je nu de vraag stellen of die twee mensen nu eigenlijk nog op post zitten?"

Je bent bij Roeselare minder manusje-van-alles dan in je vorige periode, maar het is wel opvallend hoe de problemen zijn begonnen bij jouw vertrek en hoe de neerwaartse spiraal gestopt lijkt na je terugkeer ...

"Bwa ... Ik sta zelf niet op het veld om de ballen erin te trappen, natuurlijk. Ik doe mijn best, maar ik zou de ploeg dit seizoen niet op de rails gekregen hebben zonder de hulp van mensen binnen en buiten de club. De ambitie is om op termijn terug te keren naar eerste klasse, anders was ik hier niet opnieuw komen werken. Het zou misschien wel mooi zijn om nog één keer te promoveren en er dan gewoon mee op te houden."

DOOR BREGT VERMEULEN

"Wie weet is Roeselare met Serebrennikov wel de volgende hoofdtrainer van Cercle Brugge aan het klaarstomen?"

"Het zou misschien wel mooi zijn om nog één keer te promoveren en er dan gewoon mee op te houden."

De deur van het secretariaat staat open op Schiervelde. Aan een van de bureaus zit Luc Devroe, die morgen 'nog maar' 46 wordt. Al sinds 1998, toen hij manager werd bij KV Oostende, draait Devroe mee in de mallemolen van het Belgisch voetbal. Het is opvallend hoe Devroe, een klein jaar na zijn ontslag, er weer minstens vijf jaar jonger uitziet. "Iedereen uit mijn omgeving zegt dat ik rustiger geworden ben, dat ik meer kan relativeren. Het lukt me tegenwoordig zelfs om negentig minuten op mijn stoel te blijven zitten en een wedstrijd uit te kijken", lacht hij. Die wedstrijden bekijkt Devroe tegenwoordig opnieuw in het Schierveldestadion, in de habitat waar hij zich - als meid van alle werk - tussen 2001 en 2007 opwerkte tot de veelbelovende sportieve manager die Club Brugge vier jaar geleden kwam wegplukken. "Terugkeren naar een club waar ik al gewerkt heb, is eigenlijk tegen mijn principe," zegt Devroe, "maar dit was een geval apart." Luc Devroe: "Zeker, vooral als je weet dat ik hier pas half juni begonnen ben. Er waren toen 13 A-kernspelers, geen trainer en geen assistent. Er was amper een budget, maar er moest wel een ploeg gebouwd worden waarmee we zo snel mogelijk gered zouden zijn. We zitten goed op koers. Als we nog enkele puntjes pakken voor de winterstop doen we misschien zelfs mee voor de tweede periode, al zijn we daar dit seizoen niet mee bezig." "Creatief zijn. En je netwerken verzorgen! Jos Eerdekens bijvoorbeeld, de makelaar van Daan Van Gijseghem, bracht ons op het spoor van onze huidige topschutter Anthony Di Lallo, een jonge Belg die transfervrij naar hier is gekomen. We mogen dit seizoen ook de rol van Cercle Brugge niet vergeten. Wij zijn de ideale oplossing voor spelers die nog te onervaren zijn voor eerste klasse of voor spelers die bij Cercle op een dood spoor zitten met een doorlopend contract. De uitleenbeurten van Papa Sene of van onze speler-trainer Sergiy Serebrennikov zijn een win-winsituatie. Ik heb ook met Herman Van Holsbeeck de draad weer opgenomen. In mijn eerste periode als manager bij Roeselare hebben we altijd goed kunnen samenwerken, maar nadien hebben mijn opvolgers, Hans Galjé en Wim De Coninck, nagelaten om dat contact te onderhouden." "Roeselare heeft deze zomer met een aantal trainers gesproken: voor mijn komst is er onderhandeld met Wim De Corte en daarna is er ook voorzichtig gesproken met Peter Balette en Yves Vanderhaeghe. Maar met een krap budget kun je het contract van Yves bij KV Kortrijk bijvoorbeeld al niet afkopen. Op financieel vlak was een speler-trainer als Sergiy de ideale oplossing, waardoor er ook nog ruimte was om Gaby Demanet, een ervaren assistent-coach, aan te werven. We zijn écht overtuigd van het trainerspotentieel van Sergiy. Hij heeft een duidelijke sportieve visie: in tien minuten had hij me overtuigd, eigenlijk zonder veel te zeggen. ( lacht) Sergiy is de ideale trainer voor deze jonge groep. Hij straalt rust uit, maar staat toch voldoende boven zijn spelers." "Denk ik ook. Cercle heeft de voorbije jaren met Glen De Boeck en nu Bob Peeters telkens aan een jonge trainer de kans gegeven. Hopelijk voor Cercle, en ook voor Sergiy, is Roeselare eigenlijk de volgende hoofdtrainer van Cercle Brugge aan het klaarstomen. Ik denk trouwens dat Cercle bij de uitleenbeurt daar ook wel mee in het achterhoofd zat. Wij zijn alvast vragende partij om nog een jaartje met Sergiy verder te gaan." "Enkel dankzij die geldschieters bestaat Roeselare vandaag nog. De club was zo goed als kapot. Als er op drie jaar tijd miljoenen euro's worden verkwist én de ploeg staat op de rand van derde klasse, dan zit het grondig fout. Er moest ingegrepen worden. Als ik dan sommige vroegere bewindsmensen ( voormalig financieel directeur Frank Trybou, nvdr) in de pers hoor zeggen dat er geen fouten gemaakt zijn ... Dat is om te lachen." "Daar komt het eigenlijk op neer. Wie betaalt, bepaalt nu in Roeselare. JohanPlancke is de CEO van de cvba en heeft net zoals ik een mandaat gekregen van de aandeelhouders. Wij werken transparant met een duidelijk afgebakend budget en leggen volledige verantwoording af aan de aandeelhouders van de cvba, minstens één keer per maand." "Verkeerde sportieve keuzes met financiële gevolgen. Er zijn meerjarige contracten gegeven aan spelers die zelfs nooit het wedstrijdblad hebben gehaald." "De degradatie heeft Roeselare enkel en alleen aan zichzelf te danken, punt aan de lijn. Economisch is deze club zeker leefbaar in eerste, zelfs met al die andere West-Vlaamse eersteklassers in de buurt. Of er na mijn vertrek gesjoemeld is met geld, dat weet ik niet. Maar ik weet wél dat we nu volledig transparant werken, zowel op het financiële als op het sportieve vlak." "Ja, eigenlijk wel. Maar ik geniet van zo veel. Als ik Jeroen Simaeys met Genk een goede wedstrijd zie spelen in de Champions League bijvoorbeeld, of als ik Thomas Meunier zie ontwikkelen. Of als je merkt dat Club Brugge met Carl Hoefkens in de ploeg nog geen enkele wedstrijd heeft verloren. En dat voor iemand die vorig jaar in de winterstop door iedereen werd afgeschreven ..." "Ik heb er mijn best gedaan en het was blijkbaar niet goed genoeg." "Ik denk dat de balans niet zo negatief was als het wordt voorgesteld. Ik heb fouten gemaakt, dat zeker. Bij Club Brugge heb ik veel gedaan, dus ik heb ook fouten gemaakt. Niet alle transfers waren voltreffers." "Herbekijk eens het interview dat Tom Coninx met mij gemaakt heeft na de eerste speeldag van vorig seizoen. Daarin zit de realiteit van de laatste achttien maanden Club Brugge. Ik heb toen al uitdrukkelijk gewaarschuwd dat het managen van de kleedkamer het grootste probleem was voor Club Brugge." "De fout is eigenlijk gebeurd bij het verlengen van het contract van Adrie Koster. We hadden na zijn eerste jaar gewoon de optie moeten lichten voor nog een jaar extra om dan de kat uit de boom te kijken. Dat is een fout die ik als sportief manager gemaakt heb. Al gebeurde die keuze uiteraard in samenspraak met de raad van bestuur." " Bon, er is toch wel duidelijk een wijziging van strategie bij Club. Vroeger werkte de raad van bestuur erg limiterend: er was een strak plafond voor alle uitgaven. Als er bijvoorbeeld een scoutingtrip naar Zuid-Amerika gepland werd, kon men twintig minuten palaveren of die 3000 euro nu wel te verantwoorden was ... Zulke zaken werden telkens besproken in een raad van bestuur! Dat is niet logisch, toch? Nu rolt het geld wél en beslissen veel minder mensen over veel meer zaken. De toekomst zal uitwijzen of Club nu de goede koers vaart. Als ze kampioen zouden worden, zal ik de eerste zijn om te applaudisseren. Maar ik ben ervan overtuigd dat de ploeg van vorig seizoen altijd voor de prijzen meedoet, mocht Christoph Daum daar toen al rondgelopen hebben." "Ik ben hier niet om het proces van Adrie Koster te maken, want het is een fantastische man en een goede trainer. Maar het is een feit dat hij de kleedkamer niet in de hand had. Twee maten en twee gewichten." "Er zijn toen keuzes gemaakt, goed of niet goed ... De optie bijvoorbeeld om Van Wijk te halen was ook omdat het volledig spaak liep in de trainersstaf. Adrie was eventueel wel bereid om er iemand bij te nemen, maar hij liet de naam van Winston Bogarde vallen. Je moet 'Winston Bogarde' maar even intikken op Google en je weet genoeg. Op dat moment is het voorstel om in te grijpen in de trainersstaf dus afgeketst, en zo waren we intussen in januari." "Dat gebeurt op veel plaatsen in België, maar wat men ook zegt of denkt: ik had bij Club Brugge niet zo'n contract. Het belangrijkste is dat je steeds het belang van de club als uitgangspunt neemt en niet je eigenbelang. Ik kan recht in de spiegel kijken en zeggen: ik heb fouten gemaakt bij Club, maar ik heb altijd, tot de laatste dag, in het belang van Club Brugge gehandeld." "Daar had ik geen zin in. De makelaar waar ik eigenlijk het dichtst bij stond om mee samen te werken, was Jacques Lichtenstein. Als ik in dat wereldje was gestapt, dan was het met hem geweest. En hoeveel spelers heeft hij in die vier jaar bij Club gebracht? Welgeteld één: Bernt Evens. Het Star Factoryverhaal en mijn zogezegd ongezonde band met Didier Frenay is door de transfer van Ivan Perisic een eigen leven gaan leiden, maar slaat nergens op." "In mei 2008, toen Koster net bij Club Brugge kwam, had ik al voorgesteld om Perisic te halen, maar Adrie vroeg toen enkel om een centrale verdediger. Tegen eind augustus zaten vooral middenmoters als Kortrijk en Zulte Waregem achter Perisic aan. Was Club Brugge toen bereid geweest om één miljoen euro te betalen aan Sochaux, dan was Star Factory nooit mede-eigenaar geweest. Maar binnen de raad van bestuur geloofde niemand in hem. Er is toen gezegd geweest: bon, we gaan Devroe maar laten doen, voor 200.000 euro en een beperkt salaris kunnen we er onze broek niet aan scheuren ..." "Inderdaad. Zonder de financiële inbreng van Star Factory speelde Perisic nooit voor Club Brugge. Net zoals Thomas Kaminski en Thomas Azevedo zonder Anderlecht nooit voor OHL gespeeld zouden hebben. Wie zegt trouwens dat Club maar de helft van de transfersom heeft gehad? De weegschaal helt meer door in de richting van Club dan van Star Factory. Ook Sochaux verdiende trouwens nog aan elke transfer van Perisic, en zelfs Roeselare voor 0,25 procent. Wat ik gewoon wil zeggen: als je een speler haalt voor 200.000 euro en je verdient er drie jaar later het twintigvoudige aan, mag je niet klagen, denk ik. Ik ben benieuwd hoeveel van de spelers die dit jaar naar Club gekomen zijn voor het twintigvoudige verkocht zullen worden?" "Met volledig medeweten van Bart Verhaeghe, die mee aan tafel zat toen het contract werd getekend. Bij Ryan Donk is het trouwens ook zo, die is 50 procent eigendom van Club Brugge en 50 procent van AZ." "Na mijn ontslag is de nieuwe scoutingcel Meunier nog een paar keer gaan bekijken. Alle scouts die hem gezien hebben, brachten toen een negatief advies uit. De conclusie was: uitlenen." "Een deel van die scouts die in februari zijn voorgesteld, zijn intussen alweer verdwenen natuurlijk ... Hetzelfde met Sven Vermant en Henk Mariman. Toen er vorig jaar in december achter de schermen van alles voorbereid werd, heb ik hen de vraag meermaals gesteld: wat zijn jullie ambities nu eigenlijk? Azen jullie op mijn plaats? Het was altijd: 'Neen neen, we gaan voor een functie in de trainersstaf.' Enfin, je kunt je nu de vraag stellen of die twee mensen nu eigenlijk nog op post zitten?" "Bwa ... Ik sta zelf niet op het veld om de ballen erin te trappen, natuurlijk. Ik doe mijn best, maar ik zou de ploeg dit seizoen niet op de rails gekregen hebben zonder de hulp van mensen binnen en buiten de club. De ambitie is om op termijn terug te keren naar eerste klasse, anders was ik hier niet opnieuw komen werken. Het zou misschien wel mooi zijn om nog één keer te promoveren en er dan gewoon mee op te houden." DOOR BREGT VERMEULEN"Wie weet is Roeselare met Serebrennikov wel de volgende hoofdtrainer van Cercle Brugge aan het klaarstomen?" "Het zou misschien wel mooi zijn om nog één keer te promoveren en er dan gewoon mee op te houden."