Zijn ploeg is net geen kampioen en hijzelf net geen topschutter van de Jupiler Pro League geworden. Balans van een half seizoen Tom De Sutter bij Anderlecht. ‘Het enige probleem is nu nog dat hij zo enorm hard voor de ploeg werkt.’

Was het niet te vroeg? Zelfs Glen De Boeck, anderhalf seizoen zijn coach bij Cercle Brugge, was van mening dat hij beter nog wat wachtte. Na zijn kruisbandoperatie en inactiviteit van bijna een halfjaar was het aangewezen om fysiek en mentaal eerst nog wat sterker te worden alvorens de stap naar de top te zetten, vond hij.

Toen bleek dat Nicolás Frutos de hele terugronde out zou zijn, Tom De Sutter daardoor al meteen het gewicht van de aanval moest dragen en hij in zijn eerste vijf wedstrijden voor Anderlecht niet één keer tot scoren kwam, groeiden de twijfels. Uiteindelijk zou hij nog negen doelpunten maken en er slechts één te kort komen om topschutter van de Jupiler Pro League te worden.

Harde standpunten over Tom De Sutter worden steeds zeldzamer. Toen Roland Rotty hem drie jaar geleden namens Cercle Brugge ging weghalen bij de derdeklasser KM Torhout, kreeg hij daar te horen dat de eerste klasse veel te hoog was gegrepen voor die jongen. Anderhalf seizoen later eindigde diezelfde jongen als derde in de verkiezing van de Gouden Schoen. Als knaap was hij afgetest bij Anderlecht en als belofte niet goed genoeg bevonden voor de A-kern van Club Brugge. Iemand nog zin in een voorspelling?

‘Tom is bestand tegen hoge druk’

“Globaal bekeken waren zijn eerste zes maanden positief”, zegt Besnik Hasi, assistent-trainer van Anderlecht en vorig seizoen bij Cercle Brugge ploegmaat van De Sutter. “Hij is belangrijk geworden voor de ploeg. Niet alleen omwille van zijn goals, maar ook door zijn spel en persoonlijkheid. Tom is hier zijn weg gegaan en langzamerhand zijn zijn medemaats in hem beginnen te geloven. Hij vecht negentig minuten lang voor elke bal en laat hen beter voetballen.

“De bedoeling was om hem stilaan te integreren, maar door de blessure van Frutos werden we gedwongen om hem er meteen in te gooien. Het voordeel daarvan was dat hij geen concurrentiedruk kende, het nadeel dat hij direct bloot kwam te staan aan een heel grote druk om te moeten presteren. Hij ging er goed mee om, ook toen zelfs sommige mensen binnen de club aan hem begonnen te twijfelen. Ikzelf twijfelde nooit. Niemand kent Tom beter dan ik. Je kan dan wel twee keer een scout naar Cercle sturen om hem te bekijken, maar bij wijze van spreken scoutte ik hem een jaar lang. Ik ken hem vanbinnen en vanbuiten.

“Ik wist dat hij bestand was tegen hoge druk. Stijn De Smet, die andere gouden jongen van Cercle, had het in de situatie waarin Tom onverwacht terecht is gekomen moeilijker gekregen. Hij is een ander type, bij hem gaat het kopje iets sneller naar beneden. Tom blijft dezelfde. Misschien niet vanbinnen, maar het is hem niet aan te zien. Vorig seizoen bleef hij ook onder alle lof rustig in al zijn beslissingen en normaal functioneren in het dagelijkse leven in de groep. Ook hier is Tom de gewone jongen gebleven die hij toen was.”

‘Tom past perfect in het systeem’

Na twee oefenwedstrijden (tegen Cartagena en PSV), evenveel competitiematchen (tegen Cercle Brugge en KV Kortrijk) en een bekerduel (tegen KV Mechelen) zonder scoren maakt Tom De Sutter zijn eerste doelpunt voor Anderlecht op speeldag 20 tegen Bergen (3-2). Op een center vanaf de linkerkant van Mbark Boussoufa troeft hij in de zestien meter Roberto Mirri af en duwt de 2-2 binnen. De week erna levert hij op Charleroi (0-1) de assist voor de winning goal van Roland Juhász en in de midweekmatch op AA Gent (1-2) scoort hij twee keer: eerst devieert hij een trap van Guillaume Gillet in doel en daarna tikt hij aan de eerste paal vóór Stef Wils een pass van rechts van Gillet voorbij Bojan Jorgacevic. Hij zet door: op speeldag 23 is hij tegen Standard (4-2) bij de vierde goal Mohamed Sarr te snel af en steekt een voorzet van de linkerflank van Boussoufa overhoeks binnen. Tegen Zulte Waregem (2-0) op speeldag 25 zet hij tussen Sammy Bossut en Karel D’Haene weer een inzenden van de linkervleugel van Boussoufa in een doelpunt om (1-0) en de vrijdag daarna op KV Mechelen (2-1) kopt hij alweer op aangeven van Boussoufa van dezelfde kant de eerreddende treffer in de kruising. In Westerlo (0-1) op speeldag 30: center van links van Boussoufa, kopbaldoelpunt De Sutter. Tegen Dender (4-2) op speeldag 31 ten slotte, doet hij er nog twee bij op assist van Thomas Chatelle: het eerste is een kopstoot op een bal van links, het tweede een trap van dichtbij na een steekpass in de rug van de verdediging.

Opvallend: alle negen de doelpunten werden gemaakt na een loopactie, in één tijd en van binnen de zestien meter. Zeven ervan kwamen tot stand na een flankvoorzet. Een goal met een afstandstrap na een balaanname zoals bijvoorbeeld met Cercle Brugge op Charleroi in de heenronde, maakte Tom De Sutter nog niet voor Anderlecht.

“Het spel van Anderlecht gaat duidelijk over de flanken, maar wat weinig of niet in beeld komt: hoeveel doelpunten zijn er niet gevallen doordat Tom naar de eerste paal loopt?!”, zegt Frederik Boi, boezemvriend en vorig seizoen ploegmaat van De Sutter bij Cercle. “Zie bijvoorbeeld de gelijkmaker op Kortrijk: omdat Tom twee verdedigers meetrekt, komt Vlcek vrij om te scoren. Doet hij die loopactie niet, dan is er nooit een kans. Ik bedoel: Tom loopt niet altijd voor zichzelf, hij creëert ook ruimte voor anderen. Een van zijn grootste kwaliteiten is dat hij de spelers rond zich beter maakt.

“Ik wist wel dat hij het niveau aankon, maar ik verwachtte niet dat hij al meteen zo bepalend zou zijn. Tom is de ideale speler voor Anderlecht, hij past perfect in het systeem: op de flanken lopen met Boussoufa en Chatelle spelers met een uitstekende center en Gillet is een intelligente middenvelder die de ruimtes om in te duiken zeer goed ziet.

“Bij Cercle ontbrak in de heenronde bij momenten dat tikkeltje extra, maar nu zou hij door een muur lopen om bij de bal te raken. Als hij afhaakt en passt, zie je hem meteen naar de zestien meter spurten. Ik had het er al zo vaak over met hem: het enige wat een diepe spits op een voorzet moet doen, is naar de eerste paal en vol voor de bal gaan.

“Hij krijgt kritiek dat hij te veel werkt, maar volgens mij mag je hem dat niet afnemen. Het is zijn kwaliteit. Op het einde van de match moet zijn truitje nat zijn, dan voelt hij zich veel beter in zijn vel. Tom is geen spits die als hij twee keer scoort, zegt: mijn match was geslaagd. Het ligt niet in zijn aard om te staan wachten op een bal en hem binnen te koppen. Hij moet kunnen lopen en meevoetballen.

“Het is ook heel belangrijk dat Tom nu zelf overtuigd begint te raken van zijn kwaliteiten, want misschien was dat lang een probleem. Glen De Boeck, Oleg Iach- tchouk en vooral Besnik Hasi speelden daar vorig seizoen een belangrijke rol in.

“Tom is ongelooflijk sterk en kan die kracht ook omzetten in snelheid, zijn eerste meters zijn niet te onderschatten. Hij is een trainingsbeest en coachbaar, hij fitneste veel en werkte intensief op zijn kniestabiliteit. Zijn fysieke paraatheid is toegenomen. Hij is professioneler geworden en veel beter voorbereid op situaties nu. Het is niet evident om dit niveau te halen als je zes maanden out bent geweest.

“Het ziet er goed uit, ook omdat hij mentaal oké is. Onlangs hadden we het over auto’s en meer bepaald over de Audi A5. ‘Nu kan ik hem kopen wanneer ik wil’, zei hij al lachend. De volgende dag belde hij mij terug om zich te excuseren. ‘Ik had dat niet mogen zeggen, sorry, dat was echt ongepast van mij.’ Dat typeert hem. Stoefen ligt hem niet. Zijn vader en zijn vriendin zouden het ook niet pikken, mocht hij beginnen te zweven.”

‘Tom moet slimmer en efficiënter worden’

“Toen Tom naar Anderlecht vertrok, zei ik: ‘Het zou nu wel eens snel kunnen gaan'”, vertelt Frederik Boi. “Ik bedoelde: wie had verwacht dat Nicolas Lombaerts plots in Sint-Petersburg zou zitten? De vader van Tom verklaarde mij toen gek ( lacht). Maar kijk van welke waarde Tom ondertussen al is geweest.

“Als hij wil, zal Anderlecht zijn eindstation niet zijn. Hij droomt van Engeland en beschikt over de kwaliteiten om in de Premier League te spelen, maar ook de rest van zijn carrière bij Anderlecht blijven zou mooi zijn natuurlijk. Ik zou het onverstandig vinden om nu alweer snel te vertrekken.”

Tom De Sutter is al lang geen onbekende meer op de internationale markt. AZ wou anderhalf jaar geleden al een fortuin voor hem betalen en ook na zijn zware blessure was er nog buitenlandse interesse. Onder meer West Bromwich Albion meldde zich toen, maar de speler zelf wou per se naar Anderlecht. “Ook Bremen, Hamburg, Dortmund en Keulen volgden hem”, zegt zijn zaakwaarnemer Didier Frenay. “De belangstelling was heel concreet, er waren clubs die meer wilden betalen dan Anderlecht ( dat naar verluidt 3,1 miljoen euro betaalde, nvdr). Was Anderlecht niet de uitdrukkelijke voorkeur geweest van Tom, dan speelde hij nu al met 99,9 procent zekerheid in een Engelse of Duitse ploeg.

“Nu alweer vertrekken is geen optie in onze planning. Anderlecht is doodgelukkig met Tom De Sutter en Tom De Sutter is doodgelukkig met Anderlecht. Hij moet zeker nog één of twee jaar blijven. Volgend seizoen krijgt hij er de kans om Europees voetbal te spelen.

“Tom moet nog groeien. Op het fysieke vlak moet hij zijn wedstrijd nog beter leren beheren. De voorbije jaren maakte hij een enorme vooruitgang, het enige probleem is nu nog dat hij zo enorm hard voor de ploeg werkt. Als diepe spits hoor je egoïstischer te zijn. Hij moet zijn energie beter gebruiken. Op de flank op ballen jagen is niet zijn taak. Het zijn onnodige inspanningen die veel kracht kosten en maken dat hij soms frisheid mist. Je mag ook niet vergeten dat hij 1,92 meter is en veel kilo’s meesleept.

“Dat is de evolutie die hij moet maken. Tom is iemand die 20 à 25 keer kan scoren op een seizoen, maar dan moet hij slimmer en efficiënter worden om ook nog in de 85e minuut beslissend te kunnen zijn. Pas dan zal hij klaar zijn voor Engeland, Duitsland, Frankrijk of Italië.

“Tom is moe. Na zijn heel zware blessure kende hij anderhalf jaar lang bijna geen vakantie.”

‘Tom heeft rust nodig’

Dat is ook wat Besnik Hasi opvalt. “Tom is nog niet de Tom van voor zijn operatie”, vindt hij. “Hij heeft rust en een volledige voorbereiding nodig. Onderschat een kruisbandblessure niet: er zijn jongens die nooit meer dezelfde worden.

“Zijn tests zijn super, maar er zit duidelijk ook nog een progressiemarge in. Tom beschikt over een grote motor, maar momenteel is drie matchen per week te veel voor hem. Volgend seizoen spelen we Europees, dan moet hij daar klaar voor zijn.

“Als hij fysiek nog sterker wordt, zal hij nog belangrijker worden voor de ploeg. Dan zal hij nog beter zijn in het knokken om de bal en in het beschermen en het bijhouden ervan. Zijn balbehandeling zal dan zuiverder worden. Want hij is niet iemand die daar voorin staat om te koppen. Je kunt hem in de combinatie betrekken.

“Tom paste zich aan ons aan. Er is veel getraind op het voor zijn man komen op flankvoorzetten. Omdat hij onze enige man met présence voor doel is, wil de trainer dat hij niet te veel naar de zijkanten uitwijkt en dat, als hij afhaakt om te kaatsen, hij snel weer in de zestien meter verschijnt. In het begin had hij daar wat last mee, want bij Cercle was hij het anders gewoon: als hij niet scoorde, scoorde Iachtchouk, De Smet of Gombami wel. Tom moet kunnen werken en de bal voelen, maar hier zijn al genoeg spelers die naar de bal toe komen. Omdat hij fris moet zijn om een goal te kunnen maken, vroegen we hem om economischer te spelen.

“Het samenspel zal ook nog groeien. Soms is de aansluiting er niet en soms krijgt hij heel moeilijke ballen toegespeeld. Bij Cercle waren er tussen hem, De Smet en Iachtchouk soms flitsende combinaties waarbij er iemand alleen voor doel werd gezet, maar om dat ook hier te kunnen brengen, zullen we meer diepgang in ons spel moeten krijgen. Dan zullen jongens echt over hem heen moeten gaan.

“Het rapport is goed, maar ik weet dat hij nog beter wil worden. Nu kende hij ook de luxe dat er geen concurrentie was. We zullen zien wat er volgend seizoen met Frutos gebeurt. Hij is wel iemand die voorin wacht op die kans en als die kans dan komt, is er veel kans dat hij ze in een doelpunt omzet. Dan zullen we moeten bekijken hoe we het best spelen. Willen we dominanter voetballen, dan kunnen we iemand náást Tom zetten.” S

door christian vandenabeele – beeld: reporters

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content